Jó ügyekben, cselekvő összefogással - harmincéves a Rákóczi Szövetség

Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön Budapesten. A szervezet díjakkal mondott köszönetet a támogatóknak: elismerést vett át Cser-Palkovics András polgármester is, mint az MJVSZ társelnöke a magyarországi önkormányzatok együttműködéséért.
2019.05.23. 22:20 |

Fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a Rákóczi Szövetség Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban. A jó ügyekben való cselekvő összefogással a határokon átívelő magyar-magyar emberi és intézményi kapcsolatokat, barátságokat építik. Az 1989-ben megalakult társadalmi szervezet munkáját a folyamatos fejlesztés, a tevékenységi körök bővülése jellemezte az eltelt évtizedekben, a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában: mára mintegy 27 ezer taggal, közel kétszáz helyi és háromszáz középiskolai szervezettel rendelkeznek.


Kövér László, az Országgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy a szervezet pótolhatatlan szerepet vállalt a működésével, és nélkülözhetetlen teljesítményt nyújtott a rendszerváltoztatásban – amiért köszönetet mondott minden polgár nevében. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Rákóczi Szövetség jelentőségét így fejezte ki: amikor a nemzeti erők Magyarországon ellenzék lettek, akkor a Rákóczi Szövetség volt a végvár; most, amikor a nemzeti erők kormányon vannak, akkor a Rákóczi Szövetség a könnyűlovasság. Az állam megteremti, és meg is kell, hogy teremtse azokat a szükséges intézményi struktúrákat, amelyek a magyar megmaradást szolgálják – ezek keretek, amelyeket élettel, személyes kapcsolatokkal a Rákóczi Szövetség és a hozzá hasonló szervezetek tudják megtölteni, fogalmazott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a Rákóczi Szövetség közössége azokhoz tartozik, amelyek a nemzet sorsát intézik, és munkájukkal nagyobbá, boldogabbá, szabadabbá teszik a magyarságot. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mint kisebbségi sorban élő kifejezte, hogy a közösség építésének folyamata befejezhetetlen, és véglegesen soha le nem zárható, mindennapi feladat. A szövetség alapítói elébe mentek a jövendőnek azzal, hogy cselekedtek 1989-ben. Menyhárt József, az MKP elnöke köszöntőjében a saját, a családja, a felvidéki magyarok nevében fogalmazta meg a hála szavait, és megosztotta a közönséggel azt az üzenet értékű gesztust, hogy kislánya a magyar iskola megkezdése előtt átvehette az iskolatáskáját a Rákóczi Szövetségtől. Végül Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke mondott beszédet: megköszönte a közösség nevében az önzetlenséget, politikai akaratot, támogatást – amely a Kárpát-medencei magyarság egymásra találását tette és teszi lehetővé.

A Szövetség a jubileumi esten köszönetet mondott a kormányzati, az önkormányzati, a vállalati és a magánszemélyek által nyújtott támogatásért, valamint a tagok, a jelenlegi és korábbi tisztségviselők munkájáért. Köszönetet mondtak fáradhatatlan és kitartó munkájáért Halzl Józsefnek, a Szövetség tiszteletbeli elnökének, továbbá a fő támogatók közül az OTP Banknak, az MVM csoportnak, a MOL-nak, valamint a magyarországi települési önkormányzatok együttműködéséért, többek között hogy évről évre egyre nagyobb számban felsorakoznak a szövetség külhoni magyar iskolaválasztási programja mögött. Dr. Cser-Palkovics András polgármester mint az MJVSZ társelnöke vett át elismerést: „A díj visszaigazolása annak, hogy a Rákóczi Szövetség a három évtizedben rengeteg olyan programot, rendezvényt tudott megvalósítani, ami fontos határon innen és határon túl – ráadásul a fiatalokat köti össze egymással, valamint az egyes településeket.” Székesfehérvárnak különös felelőssége van a határon túli magyarok felé, tette hozzá, és az együttműködésre a tavalyi Királyi Napok idején megvalósult I. Kárpát-medencei Színjátszó Tábort hozta példaként, amelyet a Szövetség szervezett.

A rendezvényen közreműködtek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, valamint levetítettek egy a szervezet 30 évét bemutató filmet.

Magyarország

 1. Elfogadta az Országgyűlés a 2021-es költségvetést

  A 2021-es költségvetési törvényjavaslatot 133 igen és 61 nem szavazattal fogadta el a parlament, ami azt jelenti, hogy a jogszabálynak 68,5 százalékos támogatottsága van - mondta Varga Mihály pénteken, a törvényjavaslat elfogadása után tartott sajtótájékoztatón.

  2020.07.03.
 2. Csökkentek a közjegyzői okiratok díjai a lakáshiteleknél

  Vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal csökkentek az államilag támogatott lakáscélú hitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak az egy évvel korábbi állapothoz képest a közjegyzők tapasztalatai szerint. A díjak csökkenésében a közjegyzői díjrendelet kedvező módosítása, valamint az annak nyomán részben átalakuló banki gyakorlat is szerepet játszott.

  2020.07.02.
 3. 56 ezer főre becsülik a koronavírus fertőzésen átesettek számát itthon

  Mindössze három főnek lett pozitív a PCR-tesztje a mintegy 10 500-ból a 2020. május 1-16. között végzett, a Semmelweis Egyetem vezetésével megvalósult országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálat keretében. Emellett hetven főnél mutatta a vérvizsgálat azt, hogy átesett a COVID-19 betegségen.

  2020.07.01.
 4. Biciklivel Gorsiumba - a Szabadbattyáni vasútállomástól indul az új kerékpárút

  A Gorsium kerékpárút a Szabadbattyán-Tác településhatárt jelentő szabadbattyáni vasútállomástól indul, majd derékszögben elfordulva a Nádor csatorna töltésén vezet keresztül a táci Gorsiumi útig. Innen újra derékszögben elfordulva immáron önkormányzati úton keresztül kerékpáros nyomként felfestve éri el a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum bejáratát.

  2020.06.26.
 1. Jelentősen megemelkedik a csecsemőgondozási díj összege

  A korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő év július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

  2020.06.23.
 2. A nyugdíjas munkavállalókat is érinti a TB rendszer változása

  Az új társadalombiztosítási törvény július 1-i hatályba lépése jelentős változásokat hoz. A TB rendszert érintő változtatások bevezetésével fokozódhat a nyugdíjas korúak munkavállalói kedve, csökkennek az adminisztrációs terhek, és bizonyos esetekben a bruttó bér nettó keresetté válhat.

  2020.06.23.
 3. Automatikusan meghosszabbodnak az építési engedélyek

  A gazdaság újraindítása és a koronavírus-járvány következményeinek mérséklése érdekében meghozott kormányzati intézkedések sorába illeszkedve automatikusan meghosszabbodnak a veszélyhelyzet ideje alatt, illetve a veszélyhelyzet végétől számított fél éven belül lejáró építési engedélyek.

  2020.06.20.
 4. Fél évvel meghosszabbodnak a lejárt okmányok

  A kormány száznyolcvan nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, vagy annak megszűnését követően 15 napon belül lejáró okmányok érvényességét. Az erről szóló törvényjavaslat elfogadásával egyéb jelentős könnyítések is életbe lépnek, amelyek nem csak a kényelmes, hanem a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézést szolgálják.

  2020.06.20.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2