Jó ügyekben, cselekvő összefogással - harmincéves a Rákóczi Szövetség

Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön Budapesten. A szervezet díjakkal mondott köszönetet a támogatóknak: elismerést vett át Cser-Palkovics András polgármester is, mint az MJVSZ társelnöke a magyarországi önkormányzatok együttműködéséért.
2019.05.23. 22:20 |

Fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a Rákóczi Szövetség Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban. A jó ügyekben való cselekvő összefogással a határokon átívelő magyar-magyar emberi és intézményi kapcsolatokat, barátságokat építik. Az 1989-ben megalakult társadalmi szervezet munkáját a folyamatos fejlesztés, a tevékenységi körök bővülése jellemezte az eltelt évtizedekben, a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában: mára mintegy 27 ezer taggal, közel kétszáz helyi és háromszáz középiskolai szervezettel rendelkeznek.


Kövér László, az Országgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy a szervezet pótolhatatlan szerepet vállalt a működésével, és nélkülözhetetlen teljesítményt nyújtott a rendszerváltoztatásban – amiért köszönetet mondott minden polgár nevében. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Rákóczi Szövetség jelentőségét így fejezte ki: amikor a nemzeti erők Magyarországon ellenzék lettek, akkor a Rákóczi Szövetség volt a végvár; most, amikor a nemzeti erők kormányon vannak, akkor a Rákóczi Szövetség a könnyűlovasság. Az állam megteremti, és meg is kell, hogy teremtse azokat a szükséges intézményi struktúrákat, amelyek a magyar megmaradást szolgálják – ezek keretek, amelyeket élettel, személyes kapcsolatokkal a Rákóczi Szövetség és a hozzá hasonló szervezetek tudják megtölteni, fogalmazott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a Rákóczi Szövetség közössége azokhoz tartozik, amelyek a nemzet sorsát intézik, és munkájukkal nagyobbá, boldogabbá, szabadabbá teszik a magyarságot. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mint kisebbségi sorban élő kifejezte, hogy a közösség építésének folyamata befejezhetetlen, és véglegesen soha le nem zárható, mindennapi feladat. A szövetség alapítói elébe mentek a jövendőnek azzal, hogy cselekedtek 1989-ben. Menyhárt József, az MKP elnöke köszöntőjében a saját, a családja, a felvidéki magyarok nevében fogalmazta meg a hála szavait, és megosztotta a közönséggel azt az üzenet értékű gesztust, hogy kislánya a magyar iskola megkezdése előtt átvehette az iskolatáskáját a Rákóczi Szövetségtől. Végül Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke mondott beszédet: megköszönte a közösség nevében az önzetlenséget, politikai akaratot, támogatást – amely a Kárpát-medencei magyarság egymásra találását tette és teszi lehetővé.

A Szövetség a jubileumi esten köszönetet mondott a kormányzati, az önkormányzati, a vállalati és a magánszemélyek által nyújtott támogatásért, valamint a tagok, a jelenlegi és korábbi tisztségviselők munkájáért. Köszönetet mondtak fáradhatatlan és kitartó munkájáért Halzl Józsefnek, a Szövetség tiszteletbeli elnökének, továbbá a fő támogatók közül az OTP Banknak, az MVM csoportnak, a MOL-nak, valamint a magyarországi települési önkormányzatok együttműködéséért, többek között hogy évről évre egyre nagyobb számban felsorakoznak a szövetség külhoni magyar iskolaválasztási programja mögött. Dr. Cser-Palkovics András polgármester mint az MJVSZ társelnöke vett át elismerést: „A díj visszaigazolása annak, hogy a Rákóczi Szövetség a három évtizedben rengeteg olyan programot, rendezvényt tudott megvalósítani, ami fontos határon innen és határon túl – ráadásul a fiatalokat köti össze egymással, valamint az egyes településeket.” Székesfehérvárnak különös felelőssége van a határon túli magyarok felé, tette hozzá, és az együttműködésre a tavalyi Királyi Napok idején megvalósult I. Kárpát-medencei Színjátszó Tábort hozta példaként, amelyet a Szövetség szervezett.

A rendezvényen közreműködtek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, valamint levetítettek egy a szervezet 30 évét bemutató filmet.

Magyarország

 1. Millliárdos útfelújítások kezdődnek Fejér megyében

  Augusztus végéig befejeződik az Úrhida és az Úrhidai körforgalom közötti útszakasz felújítása a Magyar Falu Program keretében. A Magyar Közút kezelésében lévő Úrhidai út felújítása is szerepel a közútkezelő tervei között, ami ugyancsak fontos fejlesztés – hangzott el a Fejér megyei útfelújításokról szóló keddi sajtótájékoztatón.

  2019.08.06.
 2. Harmincadik születésnapját ünneplte Tusványos

  A Bálványosi Szabadegyetem egyik leginkább várt eseménye, Orbán Viktor miniszterelnök elemző előadása volt, a demokrácia harminc éves történetéről. Ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, bíztató pályán van, további fejlődését pedig nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély - mondta a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában.

  2019.07.27.
 3. Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat az államfő

  Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

  2019.07.26.
 4. Így nyaralj kutyával! - minden tudnivaló egy kutyás nyaraláshoz

  A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem, akár még külföldi célpont esetén sem. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

  2019.07.17.
 1. Hamarosan lejár néhány, 20 évvel ezelőtt bevont bankjegy átváltási határideje

  Már csak egy-két hónapig lehet névértéken átváltani a készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt bevont barna 5000 forintos, a zöld, Bartók Béla portréval ellátott 1000 forintos és a lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyeket, utána értéküket vesztik - hívta fel a figyelmet a jegybank a honlapján. 

  2019.07.01.
 2. Itt az idei első hőségriadó - extrém UV-B sugárzásra is figyelmeztetnek

  Szerdától hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben. Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

  2019.06.12.
 3. Nemzeti összetartozás napja - országszerte megemlékezéseket tartanak

  Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a nemzeti összetartozás napja, június 4. alkalmából. Fehérváron az Országzászló téren 09.30-kor a város Önkormányzata tart emlékünnepséget, majd 10 órától a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság ülésezik a Városházán. 16.32-től az Országzászló Védnöki Testület szervez megemlékezést.

  2019.06.04.
 4. EP-választás - Öt magyarországi párt szerzett mandátumot

  A vasárnapi európai parlamenti választáson, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a FIDESZ-KDNP a szavazatok 52,14 százalékát, a DK 16,26, a MOMENTUM 9,92, az MSZP-PÁRBESZÉD 6,68, a JOBBIK 6,44 százalékot szerzett. Székesfehérváron 39.375-en mentek el szavazni vasárnap.

  2019.05.26.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek