Jó ügyekben, cselekvő összefogással - harmincéves a Rákóczi Szövetség

Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön Budapesten. A szervezet díjakkal mondott köszönetet a támogatóknak: elismerést vett át Cser-Palkovics András polgármester is, mint az MJVSZ társelnöke a magyarországi önkormányzatok együttműködéséért.
2019.05.23. 22:20 |

Fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a Rákóczi Szövetség Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban. A jó ügyekben való cselekvő összefogással a határokon átívelő magyar-magyar emberi és intézményi kapcsolatokat, barátságokat építik. Az 1989-ben megalakult társadalmi szervezet munkáját a folyamatos fejlesztés, a tevékenységi körök bővülése jellemezte az eltelt évtizedekben, a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában: mára mintegy 27 ezer taggal, közel kétszáz helyi és háromszáz középiskolai szervezettel rendelkeznek.


Kövér László, az Országgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy a szervezet pótolhatatlan szerepet vállalt a működésével, és nélkülözhetetlen teljesítményt nyújtott a rendszerváltoztatásban – amiért köszönetet mondott minden polgár nevében. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Rákóczi Szövetség jelentőségét így fejezte ki: amikor a nemzeti erők Magyarországon ellenzék lettek, akkor a Rákóczi Szövetség volt a végvár; most, amikor a nemzeti erők kormányon vannak, akkor a Rákóczi Szövetség a könnyűlovasság. Az állam megteremti, és meg is kell, hogy teremtse azokat a szükséges intézményi struktúrákat, amelyek a magyar megmaradást szolgálják – ezek keretek, amelyeket élettel, személyes kapcsolatokkal a Rákóczi Szövetség és a hozzá hasonló szervezetek tudják megtölteni, fogalmazott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a Rákóczi Szövetség közössége azokhoz tartozik, amelyek a nemzet sorsát intézik, és munkájukkal nagyobbá, boldogabbá, szabadabbá teszik a magyarságot. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mint kisebbségi sorban élő kifejezte, hogy a közösség építésének folyamata befejezhetetlen, és véglegesen soha le nem zárható, mindennapi feladat. A szövetség alapítói elébe mentek a jövendőnek azzal, hogy cselekedtek 1989-ben. Menyhárt József, az MKP elnöke köszöntőjében a saját, a családja, a felvidéki magyarok nevében fogalmazta meg a hála szavait, és megosztotta a közönséggel azt az üzenet értékű gesztust, hogy kislánya a magyar iskola megkezdése előtt átvehette az iskolatáskáját a Rákóczi Szövetségtől. Végül Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke mondott beszédet: megköszönte a közösség nevében az önzetlenséget, politikai akaratot, támogatást – amely a Kárpát-medencei magyarság egymásra találását tette és teszi lehetővé.

A Szövetség a jubileumi esten köszönetet mondott a kormányzati, az önkormányzati, a vállalati és a magánszemélyek által nyújtott támogatásért, valamint a tagok, a jelenlegi és korábbi tisztségviselők munkájáért. Köszönetet mondtak fáradhatatlan és kitartó munkájáért Halzl Józsefnek, a Szövetség tiszteletbeli elnökének, továbbá a fő támogatók közül az OTP Banknak, az MVM csoportnak, a MOL-nak, valamint a magyarországi települési önkormányzatok együttműködéséért, többek között hogy évről évre egyre nagyobb számban felsorakoznak a szövetség külhoni magyar iskolaválasztási programja mögött. Dr. Cser-Palkovics András polgármester mint az MJVSZ társelnöke vett át elismerést: „A díj visszaigazolása annak, hogy a Rákóczi Szövetség a három évtizedben rengeteg olyan programot, rendezvényt tudott megvalósítani, ami fontos határon innen és határon túl – ráadásul a fiatalokat köti össze egymással, valamint az egyes településeket.” Székesfehérvárnak különös felelőssége van a határon túli magyarok felé, tette hozzá, és az együttműködésre a tavalyi Királyi Napok idején megvalósult I. Kárpát-medencei Színjátszó Tábort hozta példaként, amelyet a Szövetség szervezett.

A rendezvényen közreműködtek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, valamint levetítettek egy a szervezet 30 évét bemutató filmet.

Magyarország

 1. Itt az idei első hőségriadó - extrém UV-B sugárzásra is figyelmeztetnek

  Szerdától hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben. Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

  2019.06.12.
 2. Nemzeti összetartozás napja - országszerte megemlékezéseket tartanak

  Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a nemzeti összetartozás napja, június 4. alkalmából. Fehérváron az Országzászló téren 09.30-kor a város Önkormányzata tart emlékünnepséget, majd 10 órától a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság ülésezik a Városházán. 16.32-től az Országzászló Védnöki Testület szervez megemlékezést.

  2019.06.04.
 3. EP-választás - Öt magyarországi párt szerzett mandátumot

  A vasárnapi európai parlamenti választáson, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a FIDESZ-KDNP a szavazatok 52,14 százalékát, a DK 16,26, a MOMENTUM 9,92, az MSZP-PÁRBESZÉD 6,68, a JOBBIK 6,44 százalékot szerzett. Székesfehérváron 39.375-en mentek el szavazni vasárnap.

  2019.05.26.
 4. EP-választás - Hivatalosan befejeződött a szavazás

  Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben a vasárnap tartott európai parlamenti (EP-) választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

  2019.05.26.
 1. Jó ügyekben, cselekvő összefogással - harmincéves a Rákóczi Szövetség

  Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön Budapesten. A szervezet díjakkal mondott köszönetet a támogatóknak: elismerést vett át Cser-Palkovics András polgármester is, mint az MJVSZ társelnöke a magyarországi önkormányzatok együttműködéséért.

  2019.05.23.
 2. Nők a vasúton – a MÁV is részt vesz a Sokszínűség Hetén

  Idén harmadszor csatlakozott a MÁV-csoport a Sokszínűség Hete programjához. A székesfehérvári vasútállomásra szervezett programon Tari Annamária, pszichológus beszélgetett a résztvevőkkel a XXI. századi nők helyzetéről, és több, a vasúton dolgozó kolléganő és női vezető is mesélt a munkájáról. Az esemény zárásaként a Székesfehérvárról induló vonatot kizárólag nőkből álló személyzet vitte Budapestre.

  2019.05.20.
 3. Az internet világnapja - világháló a mindennapokban

  Május 18-án "ünnepeljük" az internet világnapját Magyarországon. A Nemzetközi Távközlési Egyesület 2002-ben kezdeményezte a világnap bevezetését, azzal a céllal, hogy a világhálót minden lefedetlen területre eljutassa. Milyen arányban internetezünk napi rendszerességgel? Mire használjuk leginkább az internetet idehaza és az unióban? Kiderül az internet világnapja alkalmából készített infografikából.

  2019.05.18.
 4. Új muflonkert és madárröpde a Pákozd-Sukorói arborétumban

  Új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és vízimadár-megfigyelő pontot adott át a Pákozd-Sukorói arborétum és vadasparkban a fenntartó Vadex Zrt. A 96 hektáros arborétumban sétautak, kilátó, pihenőhelyek, valamint horgásztó létesült és ma már vadaspark is várja a látogatókat, akik 111 féle fafajt és 119 madárfajt figyelhetnek meg.

  2019.05.13.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek