Jó ügyekben, cselekvő összefogással - harmincéves a Rákóczi Szövetség

Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön Budapesten. A szervezet díjakkal mondott köszönetet a támogatóknak: elismerést vett át Cser-Palkovics András polgármester is, mint az MJVSZ társelnöke a magyarországi önkormányzatok együttműködéséért.
2019.05.23. 22:20 |

Fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget a Rákóczi Szövetség Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban. A jó ügyekben való cselekvő összefogással a határokon átívelő magyar-magyar emberi és intézményi kapcsolatokat, barátságokat építik. Az 1989-ben megalakult társadalmi szervezet munkáját a folyamatos fejlesztés, a tevékenységi körök bővülése jellemezte az eltelt évtizedekben, a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában: mára mintegy 27 ezer taggal, közel kétszáz helyi és háromszáz középiskolai szervezettel rendelkeznek.


Kövér László, az Országgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy a szervezet pótolhatatlan szerepet vállalt a működésével, és nélkülözhetetlen teljesítményt nyújtott a rendszerváltoztatásban – amiért köszönetet mondott minden polgár nevében. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Rákóczi Szövetség jelentőségét így fejezte ki: amikor a nemzeti erők Magyarországon ellenzék lettek, akkor a Rákóczi Szövetség volt a végvár; most, amikor a nemzeti erők kormányon vannak, akkor a Rákóczi Szövetség a könnyűlovasság. Az állam megteremti, és meg is kell, hogy teremtse azokat a szükséges intézményi struktúrákat, amelyek a magyar megmaradást szolgálják – ezek keretek, amelyeket élettel, személyes kapcsolatokkal a Rákóczi Szövetség és a hozzá hasonló szervezetek tudják megtölteni, fogalmazott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a Rákóczi Szövetség közössége azokhoz tartozik, amelyek a nemzet sorsát intézik, és munkájukkal nagyobbá, boldogabbá, szabadabbá teszik a magyarságot. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mint kisebbségi sorban élő kifejezte, hogy a közösség építésének folyamata befejezhetetlen, és véglegesen soha le nem zárható, mindennapi feladat. A szövetség alapítói elébe mentek a jövendőnek azzal, hogy cselekedtek 1989-ben. Menyhárt József, az MKP elnöke köszöntőjében a saját, a családja, a felvidéki magyarok nevében fogalmazta meg a hála szavait, és megosztotta a közönséggel azt az üzenet értékű gesztust, hogy kislánya a magyar iskola megkezdése előtt átvehette az iskolatáskáját a Rákóczi Szövetségtől. Végül Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke mondott beszédet: megköszönte a közösség nevében az önzetlenséget, politikai akaratot, támogatást – amely a Kárpát-medencei magyarság egymásra találását tette és teszi lehetővé.

A Szövetség a jubileumi esten köszönetet mondott a kormányzati, az önkormányzati, a vállalati és a magánszemélyek által nyújtott támogatásért, valamint a tagok, a jelenlegi és korábbi tisztségviselők munkájáért. Köszönetet mondtak fáradhatatlan és kitartó munkájáért Halzl Józsefnek, a Szövetség tiszteletbeli elnökének, továbbá a fő támogatók közül az OTP Banknak, az MVM csoportnak, a MOL-nak, valamint a magyarországi települési önkormányzatok együttműködéséért, többek között hogy évről évre egyre nagyobb számban felsorakoznak a szövetség külhoni magyar iskolaválasztási programja mögött. Dr. Cser-Palkovics András polgármester mint az MJVSZ társelnöke vett át elismerést: „A díj visszaigazolása annak, hogy a Rákóczi Szövetség a három évtizedben rengeteg olyan programot, rendezvényt tudott megvalósítani, ami fontos határon innen és határon túl – ráadásul a fiatalokat köti össze egymással, valamint az egyes településeket.” Székesfehérvárnak különös felelőssége van a határon túli magyarok felé, tette hozzá, és az együttműködésre a tavalyi Királyi Napok idején megvalósult I. Kárpát-medencei Színjátszó Tábort hozta példaként, amelyet a Szövetség szervezett.

A rendezvényen közreműködtek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, valamint levetítettek egy a szervezet 30 évét bemutató filmet.

Magyarország

 1. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma - évente 36kg kenyeret eszünk

  Magyarországon átlagosan 36 kilogramm kenyeret eszünk fejenként évente. 2002-ben még évente több mint 62 kg kenyeret evett egy magyar ember. 2010 kivételével azóta folyamatosan csökkken a kenyérfogyasztásunk. A Kenyér világnapjának célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak, a kenyérnek a jelentőségét. 

  2019.10.16.
 2. Önkormányzati választás - ma nyomtatják ki a szavazóköri névjegyzékeket

  A helyi választási irodákban pénteken délután nyomtatják ki a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választás szavazóköri névjegyzékeit. A voksoláson az egész országban 8 millió 26 ezer választópolgár vehet részt, mintegy 318 ezren a nemzetiségi választáson is voksolhatnak, mivel felvetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe. Székesfehérváron 92 szavazőkörben 79.049 választópolgár szavazhat.

  2019.10.11.
 3. Nemzeti Gyásznap - 170 éve végezték ki az Aradi Vértanúkat

  Százhatvanhét éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 tábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány volt miniszterelnökét. Október hatodikát 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították. A bosszúhullám csak 1850 júliusától mérséklődött, amikor az európai felháborodás miatt a bécsi udvar nyugdíjazta a "hatáskörét túllépő" Haynaut.

  2019.10.06.
 4. „Jobb, ha el se dobod!” - ma éjfélig lehet jelentkezni a szemétgyűjtési akcióra

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. „Jobb, ha el se dobod!” címmel indította újra országos szemétgyűjtési programját. A tavaszi akciót ősszel is folytatja a társaság és 2019. szeptember 20-án ismét várja az önkéntesek, csapatok, baráti társaságok, cégek és önkormányzatok csatlakozását is a szemléletformáló kezdeményezéséhez!

  2019.09.10.
 1. Pótfelvételi - ma hirdetik ki a pontszámokat az E-felvételiben

  Augusztus 26-án, az-az ma kihirdetik a ponthatárokat, a jelentkezők pedig megtekinthetik a felvételi összpontszámukat az E-felvételiben. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára a Corvinus Székesfehérvári Campusára és a Kodolányi János Egyetemre is volt lehetőség pótfelvételizni. 

  2019.08.26.
 2. Millliárdos útfelújítások kezdődnek Fejér megyében

  Augusztus végéig befejeződik az Úrhida és az Úrhidai körforgalom közötti útszakasz felújítása a Magyar Falu Program keretében. A Magyar Közút kezelésében lévő Úrhidai út felújítása is szerepel a közútkezelő tervei között, ami ugyancsak fontos fejlesztés – hangzott el a Fejér megyei útfelújításokról szóló keddi sajtótájékoztatón.

  2019.08.06.
 3. Harmincadik születésnapját ünneplte Tusványos

  A Bálványosi Szabadegyetem egyik leginkább várt eseménye, Orbán Viktor miniszterelnök elemző előadása volt, a demokrácia harminc éves történetéről. Ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, bíztató pályán van, további fejlődését pedig nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély - mondta a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában.

  2019.07.27.
 4. Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat az államfő

  Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

  2019.07.26.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek