Harmincegy csapat versenyzett a LEGO robotépítési és programozási versenyen

Az Edutus Egyetem hatodik alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad™ (WRO™) LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi versenyt, a regionális elődöntőre Székesfehérváron, a Kertész Csárdában került sor kedden. A verseny célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására.
2019.06.11. 11:09 |

A versenyre idén 176 csapat jelentkezett, a székesfehérvári fordulóban 31 csapat versenyzett 7 megyéből.

A diákok négy korosztályban mérték össze tudásukat a regionális elődöntőben, a győztesek a tatabányai nemzeti döntőre kvalifikálják magukat, onnan pedig a győri novemberi világdöntőre mehetnek tovább a legjobbak. A szabályok minden évben január 15-én hozzák nyilvánosságra, regisztrálni az adott ország szervezőinél lehet. A szabályokat előre tudják és a versenypályát is megrendelhetik, gyakorolhatják otthon a különböző feladatokat. A robotokat a diákoknak szétszerelt állapotban kellett elhozniuk a versenyre, az első feladat az volt, hogy építsék össze a robotot és a pályán teszteljék az éles versenykörök előtt.

A verseny megnyitóján Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok a diákokhoz szólva elmondta, hogy Székesfehérváron mintegy 5000 robot dolgozik a gyárakban, hogy előállítsák a multinacionális cégek termékeit.

"Ez azt jelenti, hogy azzal a tudással, amit ma bemutattok és azokkal az ismeretekkel, amiket megszereztetek, ti vagytok a jövő munkavállalói." - fogalmazott Molnár Tamás tanácsnok, hozzátéve, hogy egyre inkább olyan munkavállalókra van szüksége a cégeknek, akik be tudják programozni a robotokat. "Az általatok megszerzett tudással jó eséllyel fogtok jó munkát találni Székesfehérváron, ahol tárt karokkal várjuk azokat a fiatalokat, akik magas szintű tudással bírnak." - emelt ki. 

Gazdaság

 1. Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

  Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.

  2019.06.05.
 2. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 3. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 4. Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

  Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.

  2019.05.17.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek