Harminc perces, teljes testet átmozgató mozgásforma csak nőknek

Öt éve, 2018 februárjában nyitotta meg Timár Jánosné Évi a Curves Alba Regia mozgásstúdióját Székesfehérvár szívében, a Távírda utcai Torony Üzletházban. A Curves Tudományosan kidolgozott testedzés nőknek, nőknek fejlesztett gépekkel, amelyet személyi tréner segítségével végeznek. Timár Jánosnéval beszélgettünk - róluk.
2022.06.16. 13:30 |

- Hogyan jött az ötlet, hogy legyen karbantartó torna, csak nőknek?

- Ötven évesen merült fel bennem az erős igény arra, hogy rendszeresen mozogjak. Fizikailag éreztem a hosszú évek óta tartó ülőmunka hatásait és bevallom, a lelkemnek is jót tett volna egy kis változatosság, kikapcsolódás. Kerestem, kutattam, sok dolgot kipróbáltam, de valahogy egyik mozgásformát sem éreztem a magaménak, vagy éppen nem értem oda időben a kezdődő órákra. Az ikertestvérem, majdani tulajdonostársam bukkant rá Budapesten a Curves klubra, és elkezdte a tornát. Engem is biztatott, hogy keressek ilyet Székesfehérváron, mert ezt a mozgásformát pont nekünk találták ki, de nem volt ilyen a városban. Közben megszűnt a munkahelyem ekkor megkerestük a magyarországi Curves masterfranchise tulajdonosát és megnyitottuk az életünket megváltoztató döntést: megnyitottuk a Curves Alba Regia mozgásstúdiónkat. Az évek alatt nagyon sok embernek tudtunk lehetőséget biztosítani, hogy belevágjanak az életmódváltásba.

- Miben és mennyit segít ez a torna a hölgyek komfortérzetén, egészségi állapotán? 

- Mára igazolt tény, hogy mindenkinek szüksége van a rendszeres mozgásra, ezen belül az erősítő gyakorlatokra. Ezeket a Curves kardió jellegű gyakorlatokkal kombinálja, így az állóképesség, erőnlét már az első pár edzés után érezhetően javul. Kivétel nélkül, kortól és egészségi állapottól függetlenül mindenkinek ez az első visszajelzése: könnyebben jön fel a lépcsőn, meg se kottyan hazacipekedni a bevásárlószatyrot, gyerekekkel, unokákkal tudják tartani a tempót, a túrákon lekörözik a fiatalokat stb., stb. Hosszabb távon vannak, akiknek a gyógyszereit a kezelőorvosuk csökkentette, van, aki el is hagyhatta azokat, a mozgásszervi panaszok gyakran enyhülnek, elmúlnak. Plusz előny, hogy a hozzánk járó hölgyek egy új "családot" is kapnak, nagyon támogató a környezet, hamar kialakulnak barátságok. Sokan egy-egy nehéz nap előtt vagy után gondterhelten érkeznek, de mindig mosolyogva, pozitív energiákkal távoznak.

- Mit tapasztalt: nagy az igény a gyengébb nem részéről a rendszeres tornára?

- Az elmúlt néhány évben némi változás tapasztalható, egyre többen látják be, hogy magunknak is tennünk kell az egészségünkért. Akik belevágnak az életmódváltásba és kezdve komolyan veszik az edzést, elfogadják a segítséget, azok hamar úgy alakítják az életüket, hogy a heti 2-3 torna beleférjen az idejükbe, mert érzik a jótékony hatását. A nyitvatartási időn belül bárki, bármikor be tudnak csatlakozni, nem kell időpontot foglalni, egyeztetni. Ez nagy segítség, mivel a hozzánk járók dolgoznak, gyereket nevelnek, háztartást vezetnek, unokákra vigyáznak, így kevés az idejük. De vannak, akik elsősorban azért járnak tornázni, mert ebben a fél órában nem kell a világ gondjaival foglalkozniuk, csak jól érezni magukat. 

- A tudományosan kidolgozott testedzés miben több, mint a női torna?

- A tornánkat 30 éve fejlesztették ki, kimondottan a női szervezet igényeire szabva és azóta a világon mintegy 5000 klubban nők milliónak bizonyított már. A Curves alapítója az édesanyja problémáira keresett megoldást, akinek a civilizációs betegségek megjelentek az életében és az egészségi állapota, valamint a kora miatt nem talált olyan helyet, ahova járhatott volna tornázni. Pont emiatt a Curves torna kifejlesztésénél ezek voltak a fő szempontok, valamint az, hogy legyen maximálisan ízületkímélő. A torna tartalmazza az edzés öt elemét: bemelegítést, erősítést, kardió edzést, levezetést és nyújtást, olyan köredzés, ami alatt 30 másodpercenként váltunk állomást, amely a megdolgoztatott izomcsoportok pihenését szolgálja: minden erősítés között egy kardió gyakorlatot végzünk. Az edzés során minden fő izomcsoportot megdolgoztatunk, erről pedig mára bebizonyították, hogy a fogyáshoz a legjobb módszer. Fontos elem és a személyre szabás egyik eszköze nálunk a pulzuskontroll. Ennek és a különlegesen kialakított hidraulikus ellenállással ellátott erősítő gépeinknek köszönhetően a tornát mindenki a saját egészségi állapota, kora és célja szerint végzi. 

- Tapasztalatai szerint a résztvevőknek mi a fontosabb: az alakformálás, vagy az egészség megőrzése?

- A legtöbben fogyás, alakformálás céllal érkeznek hozzánk, aztán a fittségi állapotfelmérésen kiderül, hogy már meglévő egészségügyi kihívásokkal küzdenek. Szerencsére a rendszeres tornának köszönhetően javul az egészség, és mindenkinek kialakul a saját legjobb formája. A havi alakelemzéseknek köszönhetően mindenkinél nyomon lehet követni a változást és minden hölgynek az aktuális célja szerint tudjuk alakítani az edzést. Azon dolgozunk, hogy a megelőzés is bekerüljön a prioritások közé az emberek életében és minél többen kezdjenek el tenni az egészségük megőrzése érdekében.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár