Hangversennyel és kiállítással zárták a jubileumi évet a Kossuth Iskolában

65 évvel ezelőtt ért véget az első tanítási év a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolában, ahol 45 évvel ezelőtt indult az ének-zene emelt szintű oktatása. A jubileumi tanévet kiállítással és hangversennyel zárták az iskola jelenlegi diákjai csütörtökön este a Köfém Művelődési Házban.
2018.06.08. 15:53 |

fotók: Fenesi András

Az öreghegyi iskolában 1952-ben vette kezdetét az első tanév, majd 1972-ben az emelt ének-zenei oktatás is elindult. „A múlt gyökereiből való táplálkozás a jelen kihívásainak való megfeleléssel párosul. Az érzelemtől mindinkább mentes világban egyre nagyobb szükség van a művészeti nevelésre.” – hangsúlyozta Strasszerné Farkas Márta igazgató a jubileumi programot megnyitó kiállításon. A nyolcadik osztályos Hadju Fanni alkotásain a természet szépségei jelennek meg. A tehetséges kis művész Szakály Antal képzőművésztől sajátítja el a mesterség fortélyait.

A jubileumi est a Köfém Művelődési Ház színháztermében folytatódott, ahol az iskola énekkarai és az újjáalakult Kossuth Színkör lépett fel.  „A zene örömet ad, lelkesít és megnyugtat. Ez a gazdag érzelmi hatás színesíti a fantáziát, formálja az ízlést, és fogékonnyá teszi a gyermeket más emberek, közösségek és kultúrák értékeinek befogadására. Ezt a célt is szolgálta az elmúlt közel fél évszázad, és ezért dolgozunk a jövőben is.”E gondolatokkal mondott köszönetet az ének-zene tagozat elmúlt 45 évben elért sikereiért, a megteremtett értékekért, a hagyományok ápolásáért az iskola vezetője az egykori és jelenlegi pedagógusoknak. A hangversenyen népdalok és Kodály-művek csendültek fel a kórusok előadásában, a második osztályosok megelevenítették Gryllus Vilmos Maszkabálban szereplő figuráit, míg az első osztályosok egy olasz és egy francia gyermekdalt adtak elő eredeti nyelven. A koncertet a Pál utcai fiúk musical egyik jól ismert betétdala, a Mi vagyunk a grund zárta.

Kultúra

 1. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.
 2. Diótörő - családi balett decemberben két felvonásban Székesfehérváron

  Mitől ünnep az ünnep? Mi hoz színeket, meleget a szürke és hideg hétköznapokba? Erre a kérdésre keresi és találja meg a választ a Székesfehérvári Balett Színház új produkciója, a Diótörő című családi balett, amelyet Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állít színpadra Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója. 

  2018.10.19.
 3. A Chicago-ra nem kell várni - egyedi kreatív az autóbuszpályaudvar mellett

  Egyedi köztéri kreatív reklámot talált ki a Vörösmarty Színház a Chicago című produkcióhoz Fehérvár legforgalmasabb pontján. Az autóbuszpályaudvar melletti megállóban láthatják a járókelők a Chicago című darab reklámját "A Chicago-ra nem kell várni" felirattal, középne a két főszereplő: Kiss Diána és Varga Gabriella.

  2018.10.18.
 4. Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása nyílik Kisfaludon

  Október 19-én, pénteken 17 órakor nyílik meg Tamaskovics György, faintarzia-művész kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlatot T. Vajda Márta nyitja meg, szeretettel várják az érdeklődőket. A kiállítás november 18-ig lesz látogatható.

  2018.10.18.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka