-
Közönségkori az arénában
Az sem marad jég nélkül, aki lemarad a nyitóhétvége mérkőzéseiről: az Alba Arénában a következő hetekben április 22-én, vasárnap, április 26-án, pénteken és április 27-én, vasárnap közönségkorcsolyát rendeznek, ahol a nézők kipróbálhatják az aréna jegét. A jégfelület május 1-jén egy Arénabulival búcsúzik.
2024.04.20. -
Lakossági szúnyoglárva program
A tavalyi csapadékos nyár és a február óta tapasztalható, az évszakhoz képest jóval melegebb időjárás miatt már erőteljesen érezhetjük a szúnyogok jelenlétét. Bár a mostani hűvösebb idő lassítja fejlődésüket, Székesfehérvár köz- és külterületein már megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítés.
2024.04.19. -
Tarantula Expo és nemezes műhely
Két programra is várják az érdeklődőket április 20-án, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. 10.30-tól nemezes műhely kezdődik, majd 13.00 órától látogatható az XXL Tarantula Expo kisállat kiállítás.
2024.04.19. -
Kézműves táborok idén is
Idén is meghirdette nyári diáktáborait a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. Július 1-5-e között, valamint augusztus 12-16-a között lesz egy-egy turnus, melyekre már lehet jelentkezni.
2024.04.19.
Halünnep a Palotavárosban - hetvennél is több baráti társaság főz a tóparton
A Fehérvári Halünnepet először 2013-ban rendezte meg a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, azóta igen nagy népszerűségre tett szert: évről évre egyre többen érdeklődnek az ízes esemény iránt. A Halünnep népszerűségét jelzi, hogy amíg az első alkalommal 22 csapat, addig idén hetvennél is több kisebb-nagyobb baráti társaság főzött a Palotavárosi tavak partján.
A Halünnep egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges halételekre, és segítséget adjon ahhoz, hogy a hal jobban beépüljön mindennapi étkezésekbe.
Szép hagyományként említhetjük a Halünnepet, amiért köszönet azoknak, aki annak idején megálmodták a rendezvényt - monda Cser-Palkovics András polgármester. „Évről-évre egyre többen jönnek. Ami tavasszal a hal, az ősszel a lecsó és mindkettő gasztronómiai rendezvény nagy népszerűségnek örvend.„
Viza Attila és Farkas László palotavárosi önkormányzati képviselők is köszöntötték a Halünnep résztvevőit, de ott volt Brájer Éva alpolgármester és Vargha Tamás, illetve Törő Gábor országgyűlési képviselő is.
A Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, dr. Szűcs Lajos a Halünnep megnyitóján arról beszélt, hogy a hal egészséges, jó étel, amit érdemes minél többet fogyasztani. Kiemelte, hogy az ország legnagyobb civil szervezete a horgászoké 485 ezer taggal és ebben az évben várhatóan átlépi a félmilliót is a legálisan horgászók száma. „Néhány éve a természetes vizek kezelői jogát a horgász szervezetek kapták meg, nem üzleti célból, hanem azért, hogy ezeket a vizeket meg tudjuk őrizni. Ez komoly felelősséggel jár, amit köszönök ezúton is a horgász szervezeteknek” – emelte ki Szűcs Lajos.
Amikor az első Fehérvári Halünnepet rendeztük, akkor mindössze kilencezer tagot számlált a megye horgász szövetsége, ma pedig több mint húszezren vagyunk már – emelte ki Nagy Attila a HOFESZ elnöke. Nem csak a horgászatot, hanem a hal gasztronómiát is szeretnénk népszerűsíteni, amihez nagy segítséget kapunk Székesfehérvártól.
Idén is megfőzték a város halászlevét, a mintegy 1200 adaghoz közel 400 kiló szálkamentes akasztói halat, bajai tésztát és szegedi paprikát használtak fel.
Az elkészült ételeket a zsűri – Pamminger Ede, a Királyi város ízmestere, a zsűri elnöke, Grenyovszky Károly nagyköveti séf, dr. Almási Ferenc tiszti főorvos, Boda János gasztronómus és Barczi Péter, a The Selection Bistro Budapest séfje – folyamatosan értékeli, a legjobbakat pedig értékes ajándékokkal díjazza