Halünnep a Palotavárosban - hetvennél is több baráti társaság főz a tóparton

Horgászverseny, főzőverseny, rotyogó bográcsok, ínycsiklandozó illatok és hal minden mennyiségben szórakoztató családi és gyermek programokkal fűszerezve. Ez volt a VII. Fehérvári Halünnep, ami szombaton késő délutánig várt minden érdeklődőt a Palotavárosi tavaknál. 
2019.04.06. 11:53 |
Halünnep a Palotavárosban - hetvennél is több baráti társaság főz a tóparton

A Fehérvári Halünnepet először 2013-ban rendezte meg a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, azóta igen nagy népszerűségre tett szert: évről évre egyre többen érdeklődnek az ízes esemény iránt. A Halünnep népszerűségét jelzi, hogy amíg az első alkalommal 22 csapat, addig idén hetvennél is több kisebb-nagyobb baráti társaság főzött a Palotavárosi tavak partján.

A Halünnep egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges halételekre, és segítséget adjon ahhoz, hogy a hal jobban beépüljön mindennapi étkezésekbe.

Szép hagyományként említhetjük a Halünnepet, amiért köszönet azoknak, aki annak idején megálmodták a rendezvényt - monda Cser-Palkovics András polgármester. „Évről-évre egyre többen jönnek. Ami tavasszal a hal, az ősszel a lecsó és mindkettő gasztronómiai rendezvény nagy népszerűségnek örvend.„ 

Viza Attila és Farkas László palotavárosi önkormányzati képviselők is köszöntötték a Halünnep résztvevőit, de ott volt Brájer Éva alpolgármester és Vargha Tamás, illetve Törő Gábor országgyűlési képviselő is.

A Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, dr. Szűcs Lajos a Halünnep megnyitóján arról beszélt, hogy a hal egészséges, jó étel, amit érdemes minél többet fogyasztani. Kiemelte, hogy az ország legnagyobb civil szervezete a horgászoké 485 ezer taggal és ebben az évben várhatóan átlépi a félmilliót is a legálisan horgászók száma. „Néhány éve a természetes vizek kezelői jogát a horgász szervezetek kapták meg, nem üzleti célból, hanem azért, hogy ezeket a vizeket meg tudjuk őrizni. Ez komoly felelősséggel jár, amit köszönök ezúton is a horgász szervezeteknek” – emelte ki Szűcs Lajos.

Amikor az első Fehérvári Halünnepet rendeztük, akkor mindössze kilencezer tagot számlált a megye horgász szövetsége, ma pedig több mint húszezren vagyunk már – emelte ki Nagy Attila a HOFESZ elnöke. Nem csak a horgászatot, hanem a hal gasztronómiát is szeretnénk népszerűsíteni, amihez nagy segítséget kapunk Székesfehérvártól.

Idén is megfőzték a város halászlevét, a mintegy 1200 adaghoz közel 400 kiló szálkamentes akasztói halat, bajai tésztát és szegedi paprikát használtak fel.

Az elkészült ételeket a zsűri – Pamminger Ede, a Királyi város ízmestere, a zsűri elnöke, Grenyovszky Károly nagyköveti séf, dr. Almási Ferenc tiszti főorvos, Boda János gasztronómus és Barczi Péter, a The Selection Bistro Budapest séfje – folyamatosan értékeli, a legjobbakat pedig értékes ajándékokkal díjazza