Telepítés, versenyszervezés, nyári táborok előkészítése - tevékeny tavasz a tóparton

Haltelepítés, versenyszervezés, nyári táborok előkészítése, valamint a HOFESZ Fejér Megyei Szervezetéhez tartozó tavak és folyószakaszok kezelése is mindennapi munkát jelent.
2020.05.20. 14:26 |

Bár a nemzetközi versenyeket törölték, az országos horgászbajnokságok folytatódhatnak. A Palotavárosi tavaknál már erre készülnek, gyakorolnak a fehérvári horgászok is. 

A HOFESZ Fejér Megyei Szervezeténél folyamatosan zajlik a munka. A táborok és versenyek szervezése mellett a haltelepítések is folyamatosan zajlanak, tájékoztatott Urfi Tamás.

A megyei szervezet ügyvezetője elmondta, az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kezdeményezésére az új típusú koronavírus okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt intervenciós felvásárlást végzett, amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú ponty készleteit érintette.

A halkészleteket a Magyar Horgászok Országos Szövetségének tagszervezeteinél hasznosították az állami tulajdonú vizekben: a Duna és a Nádor-csatorna mellett a pátkai, a sárszentmihályi és fehérvárcsurgói tározóba is jutott ezekből.

A telepítéseket mindenhol örömmel fogadták, az utóbbi időben ugyanis megnőtt a horgászok száma. A veszélyhelyzetben is lehetett folytatni ezt a szabadidős tevékenységet a megfelelő szabályok betartásával, és ezzel a lehetőséggel sokan éltek. A tapasztalat szerint szabálykövetőek voltak a vízpartra érkezők, s figyeltek a környezetükre is. „Ennek kapcsán több bejelentés is érkezett, miszerint haltetemeket fedeztek fel több helyen. Ez azonban nem problémát jelez, a vizeink rendben vannak. Az ezüstkárász ívási időszakában történik némi elhullás. Ez egy teljesen természetes jelenség ilyenkor tavasszal.” – mondta az ügyvezető.

A Palotavárosi tavaknál a szerda reggeli beszélgetés alatt is folyamatosan foglalták el a stégeket a horgászok. Urfi Tamástól azt is megtudtuk, hogy ők már az idei szezon versenyeire készülnek. Bár a nemzetközi versenyeket törölték, az országos horgászbajnokságok folytatódhatnak.

Székesfehérvár elődöntők helyszíne is lesz. A nyárra készülve szerencsére nem marad el a napközis horgásztábor.

A négy turnusba horgászni szerető, vagy e sporttal szívesen megismerkedő fiúkat és lányokat várnak július 20. és augusztus 21. között. Részletes információt a szervezet közösségi oldalán találnak: https://www.facebook.com/hofesz/photos/a.1423261727893038/2662110574008141/?type=3&theater

Fehérvári színes

 1. Magony Henriett online tárlattal mutatkozik be az Igézőben

  Az Igézőben mutatkozik be online tárlattal Magony Henriett. A képeken a fantázia, a karnevál és a mesevilág rajzolja az arcokat, feltűnik közöttük a napfény bohóca, Oleg Popov, Fellini Gelsominája vagy Don Quijote, a Szélmalomharcos és Macskancellár. 

  2020.05.28.
 2. Csalára indul a pünkösdhétfői gyógynövénytúra

  A Herbarius programok következő gyógynövénygyűjtő túrája Csalára indul: pünkösdhétfőn kakukkfüvet, zsályát, mentát és bodzát is szedhetünk. A házipatikák praktikáiról Lencsés Rita szakértő beszél a résztvevőknek, akik a virágzó természet élményével is gazdagabbak lesznek.

  2020.05.28.
 3. Hírül vitte Székesfehérvár nevét a Földközi-tenger medencéjében

  1964-ben Újpesten bocsátották vízre a több mint 81 méter hosszú SZÉKESFEHÉRVÁR névre keresztelt folyam-tengeri áruszállító hajót, amit később Alba Regia névre kereszteltek át. Ez a hajó volt a magyar Duna-tengerjáró hajók legnagyobbika, 11.4 méteres szélességével és 4.9 méteres oldalmagasságával.

  2020.05.28.
 4. Romantika felsőfokon – pünkösdi városnéző programok a Tourinform irodával

  Pünkösd idején Székesfehérvár a legszebb arcát mutatja. A belváros virágdíszbe öltözik, a kompozíciókat május 29-én, pénteken délutántól pünkösd hétfőig csodálhatjuk meg. A tematika idén a játék és vidámság körül forog. A legszebb helyeket érdemes a Tourinform iroda vezetett sétáin bejárni. 

  2020.05.28.
 1. Dohányzás nélkül jobb az élet - plakátpályázat diákoknak

  Az Egészségfejlesztési Iroda plakátkészítésre biztatja a diákokat: a WHO kezdeményezéséhez csatlakoztak a dohányzásmentes világnap alkalmából. Rajzzal, fotóval, kollázzsal is lehet pályázni, a határidő május 29-e.

  2020.05.27.
 2. Városnéző és természetjáró programok Fehérváron a pünkösdi hétvégén

  Játék, vidámság, természetjárás. Színes programokkal várják pünkösd idején a fehérváriakat és a városba érkezőket. A Tourinform iroda városnéző programjait között kisvonatos Bory-vár túra és romantikus belvárosi séta is szerepel. A Sóstó Látógatóközpont szervezésében Ökotúrán vehetnek részt az érdeklődők.

  2020.05.27.
 3. Pünkösdi ökotúrák a Sóstó Természetvédelmi Területen

  A közel két hónapos kényszerszünet után, most újra indulnak programok a Sóstó Látogatóközpontban. A pünkösdi hosszú hétvége mindhárom napján várjuk a szabadba vágyókat Ökotúrára. A könnyű, 2 órás séta során szakvezető mesél Sóstó tavaszi, kora nyári érdekességeiről.

  2020.05.27.
 4. Indulnak a fehérvári szökőkutak – naponta ellenőrzi a vegyszerezést a Városgondnokság

  Minden városi szökőkút esetében rendszeresen takarítják a vízforgató rendszer szűrőit és pótolják az elpárolgott vizet. A Városgondnokság az úszómedencéknél is használatos vegyszerezéssel kezeli fehérvári szökőkutak vizét, hogy mindig szép tiszta legyen a a víz és ne legyen fertőzésveszélyes sem.

  2020.05.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V