Hagyományteremtő Luca-napi köszöntő a Fehérvári Civil Központban

Hagyományteremtő szándékkal Luca-napi köszöntőt rendeztek a Fehérvári Civil Központban. A jeles nap hagyományait, népszokásait és az ehhez kapcsolódó hiedelmeket elevenítették fel egy kiállítás és egy rövid előadás keretében, majd az eseményen megjelent Lucák közösen ültettek búzát és örültek a névnapi meglepetésnek.
2021.12.14. 08:46 |
Hagyományteremtő Luca-napi köszöntő a Fehérvári Civil Központban

Luca napjához számos hagyomány, hiedelem, babona kapcsolódik, amelyek Európa-szerte megtalálhatóak: a fény ünnepe, a jövendölés, a Luca-széke készítése, a Luca-búza ültetés. Többek között ezek jelennek meg írásban és képekben azon a Luca-napi kiállításon, amely a Fehérvári Civil Központban nyílt hétfőn délután. A hagyományos ünnepkörök, rendszert alkotva, szervesen belesimultak az évszakok ritmusa által szabályozott életbe. Nem véletlen, hogy ebben a mai, felpörgött világban ismét egyre fontosabb szerepet kapnak az ünnepek hagyományos rítusai, amelyek újraélesztésével, felidézésével a harmónia és az egyensúly megtalálására törekszünk, mondta köszöntőjében Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke.

Amikor Székesfehérvárról beszélünk, akkor az utóbbi időben leginkább erős gazdaságát, iparát emeljük ki, de nem szabad megfeledkezni a Mezőföld központi városaként évszázadok során betöltött mezőgazdasági szerepéről sem, emelte ki Molnár Tamás tanácsnok a megnyitón. A hagyományok, amelyek évszázadok óta utat mutattak, és meghatározták az itt élők mindennapjait, tovább élnek, ha megőrizzük, éltetjük azokat, tette hozzá. A jeles naphoz kötődő népszokásokról, hiedelmekről Tartsákné Ládonyi Emese, a Luca napja kiállítás kurátora tartott előadást, majd a városban élő Lucákat köszöntötték az eseményen névnapjuk alkalmából. Az ünnepeltek - volt, aki édesanyja öléből, volt, aki ‘pipiskedve’ - egy asztal köré állva, közösen ültették el a Luca-búzát, amely, amellett, hogy a karácsonyi asztal egyik dísze lesz, megmutatja, milyen lesz a jövő évi termés.

Fehérvári színes

 1. Borsófesztivál - még lehet jelentkezni

  Idén már a kilencedik Borsófesztivált rendezi meg a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A hagyományos közösségi esemény helyszíne ebben az évben is a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar, időpontja június 15., szombat. Az eseményre június 10-ig lehet jelentkezni.

  2024.05.28.
 2. Kerművészeti napok a kastélyban

  A Károlyi József Alapítvány idén május 31. és június 2. között már 20. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a Fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. Idei, kiemelt téma a füves- és sziklakertek, labirintusok és útvesztők, valamint a fenntartható fejlődés és az arborétumok. Több program várja a gyerekeket a parkban és a felújított, egykori istállóban kialakított látogatóközpontban is. 

  2024.05.27.
 3. Bütykölde a könyvtárban

  Folytatódik a Bütykölde című kézműves programsorozat az Aranybulla Könyvtárban. Legközelebb május 28-án, kedden 16.30 órakor várják az érdeklődőket. Az intézménybe közben 36 új könyv érkezett, melyek jövő héttől már kölcsönözhetőek. A könyvtár a tanév végeztével vált át a nyári nyitvatartási rendre.

  2024.05.27.
 4. Véradás a héten

  Ezen a héten is folytatódnak a véradó akciók Székesfehérváron. A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Területi Vérellátójában minden hétköznap, míg a Fehér Palota Üzletközpontban május 31-én, pénteken lehet segíteni.

  2024.05.27.