Hagyományokkal és újdonságokkal vár a Székesfehérvári Királyi Napok

A Székesfehérvári Királyi Napok idén is gazdag kínálattal várja a vendégeket: folkfesztivál neves hazai néptáncegyüttesekkel, fúvós örömzene, katonazenekarok, komoly- és könnyűzenei koncertek, kertmozi, családi piknikek kínálnak tartalmas szórakozást minden korosztálynak. Idén a tizedik Koronázási szertartásjátékkal lezárul az Árpád-házat bemutató sorozat: III. András, az utolsó aranyágacska életét követheti a közönség a Nemzeti Emlékhelyen.
2022.08.03. 20:56 |

A Székesfehérvári Királyi Napok részletes programjairól ITT tájékozódhat!

A Székesfehérvári Királyi Napok kezdete előtt közös sajtótájékoztatón invitálta a fehérváriakat és a környékben élőket az augusztus 12-én kezdődő összművészeti fesztiválra dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója, Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója és Majoros Andor, a Királyi Napok Folkfesztivál fesztiváligazgatója.

dr. Cser-Palkovics András polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy végre a megszokott rendben kerülhet sor a Királyi Napokra és azok az elemek is megjelennek, ami miatt különösen szeretjük ezt a másfél hetet. "Tudjuk, hogy ez egy nagy múltú rendezvénysorozat és azt is, hogy mindig széles körű együttműködés keretében valósul meg. A célunk ezúttal is az, hogy megmutassuk: ez egy történelmi város. Székesfehérvár ismeri, érti és büszke történelmére, de emellett azt is szeretnénk megmutatni, hogy ez a város saját kulturális értékeiben is bővelkedő nagyvárosa Magyarországnak és a magyar kultúra egyik központja. Ezért vagyunk képesek saját erőből, itt helyben egy ekkora rendezvénysorozatot megszervezni. Azért is szeretjük ezt a másfél hetet, mert igazán mosolygós, jókedvű ilyenkor a város." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki elmondta azt is, hogy az ünnepi közgyűlésre idén nem a Szent István szobor előtt kerül sor, hanem az Aranybulla emlékév okán a megújult emlékműnél. A többi program a régi, megszokott rend szerint zajlik majd.

Dr. Cser-Palkovics András szólt arról is, hogy idén a Városháza a felújítás miatt nem tudja megnyitni kapuit. A járványhelyzet okán még nem lesz nemzetközi a néptáncfesztivál, de a közönség nívós folkfesztiválra számíthat, hiszen a legjobb magyar együtteseket fogadja a legjobb magyar - fehérvári - táncegyüttes. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Koronázási szertartásjáték történetében ez lesz az utolsó olyan előadás, amelyet a Nemzeti Emlékhelyen rendeznek meg. A színház és a múzeum közötti együttműködésnek köszönhetően, aki jegyet vált az előadásra, az ingyenesen nézheti meg az Árpádok korát bemutató kiállítást. „A Székesfehérvári Királyi Napok, véleményem szerint hazánk egyik legsokrétűbb, legnagyobb és legkomolyabb történelmi tematikájú fesztiválja, hiszen Szent Istvánra ott kell emlékezni, ahova élete és alkotásai kötötték: Székesfehérváron" 

Majoros Andor, a Királyi Napok Folkfesztivál fesztiváligazgatója elmondta, hogy öt napon keresztül zajlik majd a Királyi Napok Folkfesztivál augusztus 13-a és augusztus 17-e között. "Örömmel mondhatom, hogy három év után most mind az öt napon keresztül birtokolhatjuk a Zichy ligeti nagyszínpadot, ahol fantasztikus esti táncprodukciók lesznek láthatók. Természetesen a fesztiválon fellép majd az Alba Regia Táncegyüttes apraja-nagyja, az ARAMI, a szenior csoport és a felnőtt táncegyüttes mutatja be gálaműsorát, és lesz egy kuriózum is. A Közép-dunántúli régió népi hagyományait gyúrta össze Majoros Róbert 120 táncossal, Komárom-Eszergom, Veszprém és Fejér megyéből gyermek- és ifjúsági csoportokkal egy komplett egyestés műsor keretében, amelyet a nyitónapon láthat a közönség. A következő két napon többek között a Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes is fellép. Augusztus 17-én Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák, Pál István “Szalonna” és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes produkciója búcsúztatja a fesztivált."

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója arról is szólt a Királyi Napok kapcsán, hogy idén nyáron lezárul egy 10 éves eposz, a nagy királylegendák korszaka, amelynek keretében megpróbálták megörökíteni az Árpád-ház sors- és történelemfordító királyainak élettörténetét, koronázási szertartásukba illesztve. "III. Andrással vége van az Árpád-háznak, de nincs vége a kérdések sorozatának, hiszen III. András maga is egy kérdéses figura. A történészek is megosztottak abban a kérdésben, hogy valóban ő-e az utolsó Árpád-házi király? Én a voksomat azok véleménye mellett teszem le, akiknek az a meggyőződése, hogy igen, III. Andrásban valóban az utolsó Árpád-házi királyt tisztelhetjük." - fogalmazott Szikora János, aki elmondta, nagyon keveset tudott III. Andrásról, amikor elkezdett dolgozni a szertartásjáték anyagán, azután hirtelen "rázúdult a titkoknak az elhallgatott áradta", és teljesen a hatása alá került. "Érdekesség, hogy ennyire szinkronba került idén a szertartásjáték a múzeummal, az Árpádok kora kiállítással, hiszen ez a gyönyörű kiállítás azzal végződik, amivel az idei koronázási szertartásjáték kezdődik. A kiállítás utolsó termében ugyanis egy hatalmas, több mázsás, gyönyörűen faragott mészkő szarkofág fedlap várja a látogatókat, amely Boldog Erzsébet sírját díszítette, aki nem más, mint III. András lánya. A mi szertartásjátékunk pedig Erzsébet visszaemlékezéseivel kezdődik, amely egyszerre megrázó és felemelő." - árulta el a darabról Szikora János.

Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója az ünnepi programokról szólva elmondta, hogy augusztus 18-án este fél 8-kor a Bartók Béla téren Tér-Élmény 2. címmel kezdődik évadnyitó hangversenyük. "Idén fehérvári kötődésű vendégművészek, Rezsnyák Róbert és Zemlényi Eszter operaénekesek lesznek a vendégeink az Éljen a Magyar! címmel meghirdetett koncerten, ahol Erkel Bánk Bánjától kezdve Kodály-műveken át egy magyar zenetörténeti utazás részese lehet a hallgatóság. Augusztus 20-án este 8 órakor pedig a Zichy-színpad ad otthont egy olyan gálaestnek, amely egyedülálló, hiszen közösen köszöntjük a város művészeti együtteseivel az Aranybulla Emlékévet."

Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató elmondta, egyik fő célkitűzésük, hogy egy új közösségi tér legyen a múzeum megújult épülete Székesfehérvár történelmi belvárosának szívében, ennek megfelelően igyekeztek "kitárni a kapuikat" és a Székesfehérvári Királyi Napok alatt változatos programokkal megszólítani minden korosztályt. A Múzeum díszudvara koncerteknek ad otthont, emellett a családoknak is készültek programokkal, hiszen a Díszudvar középkori játszóháznak, Árpád-kori pénzverdének, de történelmi európai harcművészeti bemutatónak is otthont ad majd.

Dramatikus történelmi játék nyitja meg a programsorozatot

Az Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról című dramatikus történelmi játék nyitja a Szent István ünnepe köré szervezett programsorozatot augusztus 12-én, pénteken 21 órakor, az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere. A megnyitót új helyszínen, a Zichy-színpadon láthatják majd a nézők, a 620 fős lelátó a programsorozat végéig szolgálja a közönség kényelmét. Érdemes lesz a műsor után a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatára figyelni: idén harmadik alkalommal láthatjuk a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáját, amelynek köszönhetően „megmozdul” az épület. A Bartók téren egy másfajta látvány várja a látogatókat: Falvay Miklós médiaművész munkája mozgásra készteti az arra járókat, a játékosok kerékpáron ülve, azt hajtva irányíthatják a Vörösmarty Mihály Könyvtár homlokzatán megjelenő animációt. A vetítéseket mindkét helyszínen augusztus 12–14. között, esténként lehet majd látni.

Az ország legjobb néptáncegyüttesei érkeznek

Az ország legjobb néptáncegyüttesei érkeznek a Királyi Napok Folkfesztiválra augusztus 13–17. között. A Zichy-színpadon esténként a házigazda Alba Regia Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes, a Fitos Dezső Társulat, a Jászság Népi Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes műsorát élvezhetik a néptánc szerelmesei az ingyenes előadásokon. A Malom utcai Táncházban délutánonként gyermekprogramok, este világzenei koncertek, éjféltől pedig folkestek várják a közönséget.

Négy együttes 100 muzsikusa játszik a Városház téren

A fúvószene kedvelői augusztus 13-án, szombaton igazi örömzenélés részesei lehetnek: négy együttes 100 muzsikusa játszik a Városház téren, augusztus 18-án, csütörtökön pedig a VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevőit hallhatják a Zichy-színpad előtt – a katonazenészek a város több pontján térzenével is megörvendeztetik az arra járókat. A komolyzene iránt érdeklődők augusztus 18-án az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjén vehetnek részt, amelyen a magyar zene nagymesterei, Erkel és Kodály népszerű műveinek részletei csendülnek fel a Bartók téren. Ebben az évben a Zichy-színpadon a könnyűzene nagyasszonyai lépnek fel: augusztus 19-én Wolf Kati és a Budapest Jazz Orchestra, augusztus 21-én Tóth Gabi és Tóth Vera érkezik a fehérvári rajongókhoz – a koncertek 19.30 órakor kezdődnek.

Kertmozi lesz a Bartók Béla téren

A Barátság mozi idén is „kiköltözik” a szabad ég alá: a Bartók Béla tér lesz a helyszíne a kertmozinak, ahol profi technikával vetítenek francia vígjátékokat. Augusztus 15-én, hétfőn A hónap dolgozója, augusztus 16-án, kedden a Családból is megárt a sok 2: Irány Portugália! című filmet tekinthetik meg a nézők.

Fehérvári Mézünnep lesz az Országzászló téren

Augusztus 12–14. között rendezik meg a Fehérvári Mézünnepet, amelyre a határon innen és túlról is érkeznek mézlovagrendek: a látványos felvonulás, lovagavatás mellett a gyerekeket játszóház várja az Országzászló téren, de lesz mézvásár is különlegességekkel. Idén 30. alkalommal rendezik meg az Öreghegyi Mulatságot: a városrész hagyományos eseményén zenés műsorok, például Szűcs Judith fellépése, táncos produkciók, bábszínház, kézműves foglalkozás, hangulatos utcabál Danics Dórával és a Fantom zenekarral, zárásképpen pedig történelmi témájú lézershow kínál kikapcsolódást augusztus 19-én, pénteken. Családi pikniket rendeznek a Zichy ligetben augusztus 13-án, szombaton és a Széna téren augusztus 14-én, vasárnap: sok-sok mozgásos, éneklős, táncos gyerekprogram szerepel a „piknikkosarakban”.

A középkorba repít a Koronázási Ünnepi Játékok 

Időutazásra hív a Koronázási Ünnepi Játékok három napja augusztus 19–21. között: három napra a középkorba „repülhet” vissza a látogató. A belvárosban gólyalábasok mókáznak, csalogatnak a programokra, zenészek járják az utcákat, tereket, hol itt, hol ott állnak meg muzsikálni. Két estén – augusztus 19-én és 21-én – tűztáncosokkal is találkozhat a közönség a Bartók Béla téren. A jósok sikátorában, a Szent János közben kártyavetés, hörcsögjóslás, szerencsecédula-húzás várja a kíváncsiakat. A hagyományőrző íjászok a Városház téren ütnek tábort, több más hagyományőrző csapat pedig a Zichy ligetben mutatja meg, milyen is lehetett a tábori élet a középkorban. Harci bemutatókat is tartanak: ágyútűz, botokkal és karikás ostorral, kardokkal és szablyával vívott párbajok, látványos íjászbemutatók keltik életre a múlt csatáit. A bátrabbak maguk is kézbe vehetik a korhű fegyvereket. A gyerekek nagy kedvence, a 30 méter hosszú, fából készült lovagi akadálypálya is itt, a ligetben várja az ifjú lovagjelölteket.

23 tagúra bővült az óriásbáb-család

Természetesen a királyi óriásbáb-család tagjai is mindhárom napon jelen lesznek a város terein, ebben az évben két új figura készül: IV. (Kun) László és az utolsó Árpád-házi, III. András csatlakozik a családhoz, amely így már 23 tagúra bővül. Aki közelebbi ismeretséget kötne velük, az kipróbálhatja az Árpád-házi ágbogozót és Az Árpád-háziak nyomában című családi játékot is.

Mozgó képregény az Aranybulláról

Székesfehérvár 2022-ben emlékévet hirdetett az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából. A eseménysorozatban több program is kapcsolódik az emlékévhez: a mozgó történelmi képregény a Fő utcán II. András és az Aranybulla történetét meséli el képekben; Jobku és Dzsevu, azaz Egger Géza és Lábodi Ádám akrobatikus történelemóra-színháza szórakoztató módon igyekszik kideríteni, hova tűnt az Aranybulla hét eredeti példánya. A középkori élő sakk előadás idén II. András szentföldi hadjáratát idézi meg a 100 négyzetméteres táblán egy valódi sakkjátszma lépéseibe foglalva. A Városház téren pedig a korabeli technikát idéző nyomdagépen akár saját Aranybullát is nyomtathat magának a vendég, miközben megismerheti a betűszedés, az aranyozás vagy a papírmerítés mesterségének titkait. Augusztus 20-án a Zichy-színpadon este nyolc órától egy közel 200 fős produkció köszönti az emlékévet, amelyben Székesfehérvár kiemelt művészeti együttesei lépnek színpadra. A pezsgő, változatos előadás bővelkedik magyar előadók és zeneszerzők, a klasszikus és popzenei műfajt összekötő műveiben.

Menyasszony-öltöztetés is lesz a Népművészeti Fesztiválon

Szent István napján rendezik meg az immár hagyományos Népművészeti Fesztivált, amely évek óta népszerű része a programsorozatnak. A fellépő csoportok a Varkocs-szobor szökőkútjánál a falusi mosoda, a Bartók téren a falusi ivó hangulatát idézik meg. Lesz menyasszony-öltöztetés: öt tájegység viseletét is megismerhetik az érdeklődők, a vőfély ki is kéri a menyasszonyt, az Országalmánál a százszoknyás karikázót láthatják majd a vendégek. A gyerekek a gyerekjátszóban tanulhatnak új dalokat, táncokat. A Bartók téren egész nap kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók is várják a családokat.

Az Aranybulla-emlékműnél lesz az ünnepi közgyűlés

Augusztus 20-án a Fehérvári királyok menete páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel és a hagyományőrző csapatokkal – a felvonulás 16.30-kor indul a Koronás Parkból, végállomása pedig a Koronázó tér. A 18 órakor kezdődő ünnepi közgyűlés helyszíne idén az Aranybulla-emlékmű lesz, dr. Cser-Palkovics András polgármester itt adja át a város kitüntetéseit.

Fogadalmi szentmise a Szent István-székesegyházban

A Székesfehérvári Királyi Napok egyházi programjai közül kiemelkedik augusztus 14-én, vasárnap a fogadalmi szentmise, amely előtt 17 órától a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit ünnepélyes körmenetben átkísérik a Püspöki palotából a Szent István-székesegyházba, a mise után pedig vissza. A teljes egészében felújított templomot a szentmise keretében dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldja meg.

A Székesfehérvári Királyi Napok programjai megtalálhatók az alkalomra készült tájékoztató füzetben, a legfrissebb információkat az eseménysorozat hivatalos honlapján: www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu, Facebook-oldalán: www.facebook.com/szekesfehervarikiralyinapok, valamint az SZKKK honlapján, a www.fehervariprogram.hu oldalon találják meg az érdeklődők.

A fesztivál információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben várja a látogatókat, nyitvatartás: augusztus 6–12. 16.00–20.00, augusztus 13–21. 9.00–20.00.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka