Hagyomány és közösség – idén újra együtt ünnepelhettünk Kati néni szobránál

 Idén újra személyesen köszönthették a Katalinokat Kati néni szobránál. Vargha Tamás, dr. Cser-Palkovics András és Földi Zoltán köszöntője után a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárokért Egyesület tagjai látták vendégül az ünneplőket. A jó hangulatról a Tilinkó zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja gondoskodott.
2021.11.25. 20:02 |

Idén is sokan gyűltek össze az éppen húsz éve felavatott Kati néni-szobornál, hogy közösen ünnepeljék a Katalinokat. Az évtizedes hagyományt tavaly a vírushelyzet „megszakította”, de idén ismét együtt, zenével, virággal, hagyományos felsővárosi savanyú káposztával ünnepelhették Székesfehérvár legismertebb fertályos asszonyát és a Katalinokat.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta: Katalin-nap alkalmából Kati néni szobránál nemcsak a Katalinokat, hanem a "szorgalmas, hagyománytisztelő" fehérváriakat is köszöntjük.

A hagyományokat tisztelni, az egy nagyon is élő dolog tud lenni, ami összeköt minket - mondta el köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A Katalin-napi ünnepség azt is kifejezi, hogy szeretjük otthonunkat, szeretjük Székesfehérvárt, tiszteljük a múltját, és a jelenben szeretnénk tenni a jövőjéért.

A közösség fontosságát emelte ki Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője is. "Mindannyian éreztük Kati néni hívószavának lényegét, hogy a teljes értékű élet nem csak a mindennapok küzdelmeiből áll, de sokkal inkább az együttérzésből, szeretetből barátaink, közösségünk iránt."

A jubileumi Katalin-napon Kocsis Balázs, a szobor készítője is részt vett, akinek alkotása csak hosszú kálvária után, a fehérváriak nyomásának engedve kapott végleges „letelepedési engedélyt” 2001-ben. A piaci hagyományoknak emléket állító szobor azóta a város egyik legkedveltebb köztéri alkotásává vált. Minden évben itt ünneplik a Katalinokat virággal, a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete pedig zsíros kenyérrel, forralt borral, meleg teával, almával és hagyományos felsővárosi savanyú káposztával látja vendégül az ünneplőket.

Kultúra

 1. PartiTúra, avagy Száncsengő, száncsengő zeng és bong a dal...

  Miután Mikulás ünnepének reggelén már minden gyermek kibontotta a cipőcskéibe rejtett ajándékokat és egyre halkul a "Ho-ho-ho" és távolodik a rénszarvasok lépteinek hangja az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Vörösmarty Színházba hívja a fiatalokat.

  2021.11.30.
 2. Ha december akkor Diótörő - öt alkalommal játsszák a családi balettet

  A Székesfehérvári Balett Színház 2018-ban mutatta be a Diótörő című, kétfelvonásos, családi balettjét. Egerházi Attila rendező-koreográfus célja az volt, hogy a város és a megye színházat, táncot szerető közönségének saját Diótörője legyen. A teljes társulatot felvonultató előadást idén öt alkalommal láthatja a Vörösmarty Színház közönsége.

  2021.11.30.
 3. Minden, ami otthon - lakberendezési kiállítás Székesfehérváron

  Bútor, lakberendezés, otthon, design – ezekkel a hívószakkal hívja a látogatókat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ legújabb kiállítására. A Fürdő sori központi épületben öt tehetséges tervező-alkotó – Kövi Tímea, Lengyel Zsuzsa, Szabó Anikó, Varjas Judit és Zelenai Eszter – mutatja be munkáit: különleges, egyedi bútorok, lakás textilek, lámpák, ékszerek, kerámiák láthatók a tárlaton.

  2021.11.30.
 4. Fitz 100 - a legendás múzeumigazgatóra emlékeznek pénteken

  Fitz Jenő születésének századik és halálának tizedik évfordulója évében a Szent István Király Múzeum több programmal is készült. A Fitz 100 konferencián a történész-régész életének több szakaszáról is megemlékeznek majd december 3-án.

  2021.11.30.

advent

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka