Gyógynövénytábor és -túra a hét második felében

Az idei Herbarius tábort csütörtök-pénteken tartják Hétházpusztán. Lencsés Rita szakértő a nyári mezei és erdei gyógynövények begyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának csínjaiba avatja be a résztvevőket: az alapanyagokból szirupok, kenőcsök, növényes olajok készülnek.
2019.07.16. 15:14 |

Vasárnap újabb túrára hívják az érdeklődőket, ezúttal Nadapon gyűjthetünk gyógynövényeket, hogy feltölthessük házipatikánkat.

Hétházpusztán az erdészházba invitálják kétnapos intenzív táborba a természet és a gyógynövények rajongóit július 18-19-én, csütörtök-pénteken. A Herbarius nyári programja hasznos és egyben szórakoztató nyári elfoglaltság Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével. Elsajátíthatóak a szárítás fortélyai, a délutánok remek lehetőséget adnak a szörpök és szirupok vagy akár tinktúrák, illetve olajos kivonatok, azaz macerátumok elkészítésére. Az orbáncfű mellett gyűjthetünk kisvirágú füzikét, kisezerjófüvet vagy akár gyújtoványfüvet.

A résztvevők természetesen megkóstolhatják a friss teákat, az esszenciákat, és a korábbi készítményekből is lesz ízelítő. A táborban szívesen látják a családokat is, miközben a felnőttek tanulnak, addig a gyerekek sem fognak unatkozni. A program teljes díja 12.500 forint; aki csak egy napra szeretne jönni szállás nélkül, annak 3.500 forintot, vacsorával együtt 4.500 forintot kell fizetni. A táborra a 30/296-6480-as telefonszámon vagy a lencsesrita82@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.

Július 21-én, vasárnap Nadapon folytatódnak a Herbarius programok. A túrán a gyűjtés mellett a virágzó természet igazi örömöt nyújt a kirándulóknak, akik a Székesfehérvárhoz közeli gazdag élőhellyel ismerkedhetnek meg Lencsés Rita segítségével. A sok mezei virág közül gyűjthetünk zsályát, kakukkfüvet, cickafarkfüvet, galajféléket, ökörfarkkórót és a zöld antibiotikumként ismert apróbojtorjánt is.

A  hőségre való tekintettel célszerű napvédő felszerelést és frissítőt hozni, a gyűjtéshez pedig vágószerszámot, papírzacskót. A találkozó Nadapon, a focipálya mellett lévő parkolóban lesz 9 órakor, a megközelítés egyénileg, autóval lehetséges.  A tervezhetőség érdekében előzetes bejelentkezés szükséges a lencsesrita82@gmail.com e-mail címen vagy a 30/296-6480-as telefonszámon.

Fehérvári színes

 1. A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 19-én, hétfőn

  Hétfőn harmadik napjához érkezik a Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 19-én, hétfőn. Az egész napos programkavalkád mellett részesei lehetünk a 28. Öreghegyi Mulatságnak és a Koronázási szertartásjátéknak, de láthatjuk még az interaktív épületfestést és a mozgó történelmi képregényt is.

  2019.08.19.
 2. Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben

  A hagyományőrzők idén is beköltöznek a Zichy ligetbe, a Királyi Napokon résztvevő csapatok már hónapok óta készültek a különféle csatajelenetek bemutatására.

  2019.08.19.
 3. Öreghegyi Mulatság a Bory téren Vikidál Gyulával és utcabállal

  Idén már 28. alkalommal rendezik meg Szent István ünnepének előestéjén, augusztus 19-én az Öreghegyi Mulatságot a Bory téren. Az Öreghegyi Borháztól a Bory térig színes vásári forgatag, a színpadon szórakoztató műsorok várják a fehérváriakat, a gyerekek pedig interaktív játszóházat is találnak a téren. 

  2019.08.18.
 4. Sokezren hallgattuk Rúzsa Magdit Székesfehérvár Belvárosában

  Szombaton este Rúzsa Magdi lépett a Királyi Napok közönsége elé, különleges hangját és dalait ismét tömegek hallgatták. A Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas énekesnő hazánk egyik legsikeresebb előadója, aki többször járt már Székesfehérváron, koncertezett a Királyi Napokon és a FEZEN-en.

  2019.08.18.
 1. Középkori forgatag várja a családokat a történelmi Belváros utcáin

  Az Árpád-házi királyok korának hangulatát, játékait, szokásait elevenítik meg a Koronázási Ünnepi Játékok családi programjai a háromnapos hétvégén. Királylányok, lovagok jönnek-mennek, kalodába kerülhet, aki nem vigyáz, mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek. Ez a három nap izgalmas időutazás, élmény lesz minden korosztály számára.

  2019.08.17.
 2. Koronázási Ünnepi Játékok és Rúzsa Magdi Székesfehérvár belvárosában

  A Koronázási Ünnepi Játékok hétvégéjén a családi programok királyi programokat nyújtanak: a hagyományos elemek mellett óriás sakkal, légtornász mesével és lovagi tornával. Szombaton este mutatják be a IV. Béla királyt és uralkodását megjelenítő grandiózus szertartásjátékot, a Zichy-színpadon az Artisjus-díjas Rúzsa Magdi lép fel. 

  2019.08.17.
 3. Rúzsa Magdi ad koncertet szombaton este a Zichy színpadon

  Augusztus 17-én, szombaton 19:30 órakor Rúzsa Magdi, Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas énekesnő, hazánk egyik legsikeresebb előadója ad koncertet a Zichy színpadon. A programon a részvétel díjtalan.

  2019.08.17.
 4. Visszatért az operett a Székesfehérvári Királyi Napok színpadára

  Több év szünet után újra visszatért az operett műfaja a Székesfehérvári Királyi Napok színpadára. Az Operett- és Musicalslágerek című esten a nézőket az angyali hangú Füredi Nikolett és Simon Boglárka, valamint a bonvivánok és hősszerelmesek szerepében rendszeresen feltűnő Kocsis Dénes és Serbán Attila szórakoztatták.

  2019.08.16.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek