Gyermekkórusok éneke pezsdíti fel a várost május utolsó hétvégéjén

Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. Az ünnepélyes megnyitóra a Városház téren került sor, a külföldi vendégkórusok, a magyar városokból érkezett vendégek és a vendéglátó kórusok részvételével.
2018.05.25. 20:13 |
A Városház téren bemutatkoztak a fesztivál külföldi vendégkórusai, a lengyel Harmonia Gyermekkar Lukowából, a szlovákiai Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara Nagymegyerről, az ukrajnai Kijevi Fiúkórus és a Vocal Ensemble Ifjúsági Kórus, a lengyel La Musica gyermekkar Lublinból, az erdélyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa Székelyudvarhelyről.
A magyar vendégek között tudhatjuk idén a kecskeméti Antanténusz Gyermekkórust, A Fazekas utcai Általános Iskola és AMI Gyermekkórusát Miskolcról és a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Gyermekkarát, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Nagykórusát és a pestszentlőrinci Vörösmarty Gyermekkart. 

A XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál és Szállj elő zöld ág" Néptánc Találkozó ünnepélyes megnyitóján Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. „Kodály és Bartók országában kiemelkedően fontosnak tartjuk az ének-zene tanulást, a kóruséneklést. Büszkék vagyunk erre a fesztiválra, ahol magyar és nemzetközi kórusok mutathatják be tudásukat, színvonalas hangversenyeikkel megörvendeztetik a zeneszerető fehérváriak közösségét.” - köszöntötte a résztvevőket Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere arra bíztatta a gyerekeket, hogy bármerre is járnak, hirdessék az éneklés, a karének szépségét, hogy minél többen kövessék a jó példát. A közelgő gyermeknap kapcsán pedig meginvitálta a résztvevőket a hétvégén zajló Hetedhét Játékfesztiválra, amely szombaton és vasárnap zajlik a Belvárosban.

A Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium 1992 óta, kétévenként rendezi meg az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált, amelyen sok ezer magyar, határon túli magyar és a nagyvilágból érkező gyermek énekel, felpezsdítve városunk tavaszait.  A magas színvonalú, jó hangulatú találkozók célja kezdettől fogva változatlan: a verseny nélküli, de szakmai zsűri előtt folyó hangversenyeken, templomi koncerteken, szerenádon megmutatni egymásnak és a fehérvári közönségnek, hogy a zene az általános iskolai és középiskolai korosztály számára is meghatározó és mással nem pótolható önkifejezési lehetőség és örömforrás.

Kultúra

 1. Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit a Szent István Király Múzeum

  Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit ez év őszétől a Szent István Király Múzeum. A Hetedhét Játékmúzeumban, Gorsiumban és a Fekete Sas Patikamúzeumban is színes, izgalmas foglalkozásokat kínálnak a gyermekeknek óvodáskortól középiskolás korig.

  2020.09.23.
 2. Bemutatóra készül a Vörösmarty Színház - jön a Boeing, Boeing!

  Újratervezés után, a járványügyi rendelkezéseket figyelembe véve a Vörösmarty Színház társulata újabb fába vágta fejszéjét. Némi átszervezés után az évad egyik bemutatóját előrébb hozta a teátrum, így az olvasópróbával elkezdődött a Boeing, Boeing – leszállás Párizsban című légies vígjáték feszített tempójú próbafolyamata. Marc Camoletti Guinness-rekorder művét a tervek szerint október 10-én mutatják be a nagyszínpadon Bagó Bertalan rendezésében.

  2020.09.23.
 3. A Parnasszus kortárs apostolai - Lőrincz P. Gabriella lesz a vendég csütörtökön az Igézőben

  Az Aegis Művészetért és Kultúráért Alapítvány szeptember 24-én, csütörtökön 18 óra 30 perctől a Parnasszus kortárs apostolai irodalmi est sorozat következő rendezvényét szervezi meg Székesfehérváron, az Igézőben. A vendég Lőrincz P. Gabriella lesz, aki többek között a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet irodalmi referense, kulturális szervezője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója. 

  2020.09.23.
 4. Utcaszínház helyett tévéjátékkal emlékeznek idén az októberi forradalomra

  Idén a járványhelyzet miatt elmarad október 23-án a hagyományos, a Városház téren tartott utcaszínházi bemutató, helyette készül a Szemek című tévéjáték Matuz János forgatókönyve alapján, ő lesz a darab rendezője is. 

  2020.09.23.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka