Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek VIII. Fesztiválja október 16-án a Táncházban

Az Alba Regia Táncegyesület immár nyolcadik alkalommal rendezi meg Húzd keresztül című találkozót az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szakmai támogatásával. Október 16-án a Táncházban lesz a nagyszabású esemény több mint 200 fiatal részvételével.
2021.10.13. 14:58 |

A koronavírus-járvány miatt kényszerpályára került tánccsoportok közül – a nehéz talpra állás és újrakezdés ellenére is – az ország számos pontjáról érkeznek együttesek a gyermek és ifjúsági korosztályból a Közép-Dunántúl szombati régiós rendezvényére. Tíz táncegyüttes mintegy 220 fővel vesz részt az eseményen. A rangos fesztivál az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, a Csoóri Sándor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg.

A találkozó barátkozási, ismerkedési lehetőséget biztosít a résztvevők számára, szakavatott zsűri segítségével a csoportok útmutatást, módszertani segítséget kaphatnak további munkájukhoz. A kiemelkedő együttesek és produkciók az oklevélen kívül különdíjakban is részesülnek.

Résztvevő együttesek:

1. Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Derce csoportja (Székesfehérvár)
2. Táncol"KODO" Táncegyüttes (Székesfehérvár)
3. Sárvíz Táncegyüttes (Aba)
4. Csókakői Barkócaberkenye Táncegyüttes (Csókakő)
5. Móri Forgatós Néptáncegyüttes Murci és Puttonyka csoportjai (Mór)
6. Szilágyi Táncegyüttes (Veszprém)
7. Garabonciás Táncegyüttes (Komárom)
8. Zselic Alapfokú Művészeti Iskola Csingálók csoportja (Szenna)
9. Zselic Alapfokú Művészeti Iskola Ebadták csoportja (Szenna)
10. Kópic Néptáncegyüttes (Gencsapáti)

A néptáncegyüttesek bemutatkozásai október 16-án, szombaton 11.00-13.00 óra között zajlanak majd a Táncház színháztermében a szakmai zsűri előtt, melynek tagjai idén Putz Katalin, Husvéth Csaba és Lukács László lesznek, akik valamennyien országosan elismert néptáncos szakemberek, néptáncpedagógusok, koreográfusok. A bírák tanácskozásának idejére a szervezők a Galiba zenekar táncházával múlatják az időt közösen az eredményhirdetésig.

Kultúra

 1. Deák Péter lelkipásztor lesz a Királykúti esték vendége október 28-án

  Folytatódnak a Királykúti esték: október 28-án, csütörtökön 18 órakor a Királykút Emlékház vendége Deák Péter református lelkipásztor. A reformáció napja előtt rendezett est házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész.

  2021.10.26.
 2. „Ne csak a szemeddel láss!”, különleges zenés-irodalmi élmény az Igézőbe

  A zenét és az irodalmat hívja segítségül a láthatatlan hidak építéséhez érzékenyítő programján a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány. Október 28-án, csütörtökön 18 órakor az Igézőben Zselenszky Tamás előadóművész és Czinki Ferenc író előadásában a költészeten és a zenén keresztüli kommunikáció és a látás nélküli érzelemkifejezés lesz "reflektorfényben” a teljes sötétségben.

  2021.10.26.
 3. Kötődések - elkészült a Vox Mirabilis lengyel-magyar kortárs albuma

  Régi tervét valósította meg a Vox Mirabilis Kamarakórus: idén lehetőséget kaptak egy hanghordozó megjelenésére a Wacław Felczak Alapítvány sikeres pályázatának segítségével. Bobory Zoltán, Harry Duda és Janusz Wójcik versei szólalnak meg lengyelül és magyarul és kortárs zeneszerzők művei mellett Liszt- és Chopin-átiratok, valamint Wiłkomirski, Klonowski, Blacha, Górecki, Kodály és Ránki művei is hallhatók az albumon.

  2021.10.26.
 4. Kortárs Zenei Centrum - „A csend körei” az Alba Regia Szimfonikus Zenekartól

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újabb estre készül. Mégpedig a Kortárs Zenei Centrum „A csend körei” című előadására, amelyen a klasszikus, régizenei dallamok mellett többek között elhangzik majd Dobri Dániel: Wolfgang elsüllyed egy pohár vízben című darabja is.

  2021.10.25.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka