Gyöngyszemek Prágából a Farkas Ferenc-bérlet első hangversenyén

A Gyöngyszemek Prágából című esten a cseh zene atyjának tekintett Bedřich Smetana Moldva című szimfonikus költeményét, valamint a 19. század egyik kiemelkedő zeneszerzője, Antonín Dvořák Szláv táncok című ciklusát és nagyszabású VIII. szimfóniáját mutatta be a zenekar Horváth Gábor vezényletével.
2021.09.14. 12:42 |

Hétfőn este a cseh romantikus zene mesterei, Smetana és Dvořák nagyszerű kompozícióit hallgathatta a közönség a Farkas Ferenc-bérlet nyitóestjén a Vörösmarty Színházban. 

A koncert előtt Ruff Tamás, a zenekar igazgatója köszöntötte a közönséget, a művekről és szerzőikről rövid összefoglaló keretében dr. Szabó Balázs művészeti tanácsadó beszélt.

A klasszikus zene szerelmesei legközelebb szeptember 18-án és 23-án találkozhatnak újra a szimfonikusokkal. Szombaton a Nemzeti Emlékhelyen, ahol a vonósnégyes este hattól játszik, majd szerdán 19 órától a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, ahol a Vonósszerenád című koncerttel elkezdődik a Somorjai-bérlet is. Bérletes előadásokra a www.arso.hu oldalon, illetve személyesen a Vörösmarty Színházban található jegypénztárban még lehetőség van belépőket váltani.

Kultúra

 1. Kultúrházak Éjjel-Nappal 2021 - Balett-terasz a Székesfehérvári Balett Színházzal

  Minden, ami kultúra Székesfehérváron: zene, tánc, színház szerepelt fő témaként azon a beszélgetésen, amelyet a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozat keretében rendeztek meg pénteken este a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert és Egerházi Attilát, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatóját Juhász Zsófia, a Központ vezetője kérdezte.

  2021.09.24.
 2. Gyöngyélet – zenés irodalmi est kedden a biedermeier jegyében

  Különleges program születik a Hetedhét Játékmúzeum, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjainak és tanáraiknak köszönhetően. Szeptember 28-án, kedden 18 órától várják az érdeklődőket a Gyöngyélet – zenés irodalmi est a biedermeier jegyében című programra.

  2021.09.24.
 3. Csajkovszkij Vonósszerenádja is felcsendült a Somorjai-bérlet nyitóestjén

  A Somorjai-bérlet nyitóestjén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonóskara lépett közönség elé a Szent István-teremben. A hangverseny első felében három XX. századi kompozíció, míg a második felvonásban a vonószenekari repertoár egyik alapműve, az est címadó darabja, Csajkovszkij reprezentatív, négy tételes Vonósszerenádja csendült fel.

  2021.09.23.
 4. Aki a római korban szeretett volna élni - Fitz Jenőre emlékeznek

  Gazdag programsorozattal emlékezik a Szent István Király Múzeum egykori igazgatójára a Fitz Jenő Emlékév keretében. A csütörtöki tudományos konferencián először a Fehérvár Televízió portréfilmjével idézték fel Fitz Jenő személyiségét és pályafutását, majd olyan előadók léptek a pódiumra, akiknek személyes kapcsolata volt Fitz Jenővel, vagy a tanár úr hagyatékához kapcsolódó területen folytatnak kutatásokat.

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Székesfehérvár Topotéka