Giro 2020 roadshow és tematikus nap lesz Székesfehérváron október 19-én

2020. május 11-én Fehérvárról rajtol a Giro D’Italia 3. etapja. Székesfehérvár kerékpáros egyesületei, és baráti csoportjai ennek tisztelegve egy közös élmény-kerékpározásra hívnak minden kerékpárost 2019 október 19-én szombaton 10 órától. A résztvevők rövidebb és hosszabb távot is választhatnak.
2019.10.09. 11:37 |

Az élmény-kerékpározás október 19-én szombaton az Országalmától indul, itt gyülekezhetnek az érdeklődők 9.40-től. A menet 10 órakor indul és a stadiont érintve a Balatoni út végéig együtt halad, innen pedig két csoportra oszlik.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy jövőre a Giro d'Italia nagy rajtja a világ figyelmét Magyarországra, a magyarok figyelmét a kerékpározásra fókuszálja. Ezt a figyelmet kihasználva az egész magyar kerékpározás ügyét szeretnék fellendíteni.

"Az autóforgalom minden városban évről évre növekszik, szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy van alternatíva, ez pedig a városi kerékpározás, így egy nagyvárosban sokkal gyorsabban eljuthatunk az úticélunkhoz."

A kormánybiztos hozzátette, hogy a statisztikák szerint az elmúlt években több mint 800 millióan néztek bele a verseny közvetítéseibe. "Célunk, hogy ne csak egy kerékpárversenyt szervezzünk, hanem a kerékpározás ügyét is szeretnénk fellendíteni. Összekötjük a Giro-t a városi kerékpározással, szemléletformálással, kerékpáros turizmussal." - fogalmazott a kormánybiztos.

A városhatártól két csoportba fejlődve teljesíthetőek a kijelölt távok. A rövid túra Nádasdladány oda-vissza, ami közel 40 km. A hosszú táv a Nádasdladány – Berhida – Pétfürdő – Várpalota – Ősi – Nádasdladány vonalon fut és közel 75 km.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy a Kerékpározás Éve programjai kapcsán a város folyamatosan egyeztet versenysportolókkal, utánpótlás egyesületekkel és kerékpáros civil szervezetekkel.

Hozzátette, hogy az elmúlt években számos kerékpárút épült a városban, a következő két évben mintegy 30 km-nyi új kerékpárút épül. Már elkészült a kerékpárút a a Gáz utcai körforgalom és a Berényi úti kereszteződés közötti szakasz mindkét oldalán, a hivatalos átadás jövő hétre várható. A kerékpárút építés a Gáz utcában folytatódik, ez csatlakozik majd a Budai út - Lövölde szakaszhoz, ami része a Budapest-Balaton kerékpárútnak.

"Fontos, hogy a Giro D'Italia ne csak egy napról szóljon, hanem próbáljuk meg felhasználni ezt a programot arra, hogy szemléletformálásban még előrébb tudjunk menni és egyre többen üljenek kerékpárra. Ehhez szükséges az infrastruktúra, ezért a kormánnyal közösen sokat fogunk tenni. Október 19-én egésznapos fesztiválra várjuk a kerékpárosokat, hiszen délelőtt 10 órától élménybringázás indul majd." - emelte ki Mészáros Attila alpolgármester.

A Szingo Szabadidős Sportegyesület részéről Oláh Gábor elmondta, olyan élménykerékpározást szerveztek október 19-re aminek 80%-a a Giro D'Italia 3. szakaszának útvonalát érinti. "Óriási dolog, hogy jövőre világsztárokat láthatunk ezen az útvonalon, ezt szeretnénk megmutatni egy bővebb publikumnak. A jó ügy érdekében nyolc szervezet fogott össze, célunk a kerékpározás népszerűsítése." - tette hozzá. Az október 19-i programokról szólva elmondta, hogy a résztvevők egy rövidebb és egy hosszabb táv között választhatnak majd.

Sport

 1. Jól szerepeltek a megyei csapatai az országos terem rögbi bajnokság harmadik fordulójában

  Az országos terem rögbi bajnokság harmadik fordulóját rendezték szombaton, Székesfehérváron, az István Király Általános Iskolában. Az utolsó előtti fordulóban Fejér megye csapatai jól szerepeltek, az eredményeket alább közöljük.

  2020.02.18.
 2. Tavaszi rajzpályázat az Alba Fehérvár csapataival

  Újra rajzpályázatot hirdet a 6-14 éves korosztály számára az Alba Fehérvár kosárlabda- és kézilabdacsapata. A tavaszi kreatív versenyen az indulók a „Kedvenc kosárlabdázóm”, a „Kedvenc kézilabdázóm”, „A legemlékezetesebb kézilabdás élményem”, a „Mit teszek azért, hogy egészséges legyek?” és a „Leendő csarnokunk – ahogy én látom” témák közül választhatnak. Az alkotásokat április 6-ig várják a szervezők.

  2020.02.18.
 3. „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!” - Lélekmozgató sportnapok Fehérváron

  A magyar parasport napja, február 22-e alkalmából egyhetes eseménysorozatot hirdetett a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ). Székesfehérvár több oktatási intézménye is csatlakozott az érzékenyítő programhoz. Csörgőlabda, ülőröplabda, floorball bemutató, parasportnap is szerepel a sportolási lehetőségek között. A hetet pénteken egy mindenki számára nyitott, mozgalmas délután zárja.

  2020.02.18.
 4. Asztalitenisz - Honvéd Szondi győzelem a Tata ellen

  A tavaszi szezonban először lépett hazai környezetben pályára a Honvéd Szondi asztalitenisz NB I.-es és NB II-es csapata. Az első osztályú fehérváriakhoz az a Tata látogatott, akikkel a legjobb eredmény eddig a döntetlen volt. Még nem sikerült megverniük a Szondinak a Tata csapatát - észen mostanáig. 

  2020.02.18.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak