George Kégl volt a Csalai Közösségi Tér nyitórendezvényének vendége

A Csalai Közösségi Tér nyitó rendezvényére került sor pénteken este, az érdeklődők egy csalai gyökerekkel rendelkező világpolgár, George Kégl festőművész életével és munkásságával ismerkedhettek meg. Kégl családja 1878-ban Csalapusztán építtetett kastélyt, amely még ma is áll.
2019.09.06. 18:56 |

A csalai városrészben élők régi vágya volt egy olyan fedett közösségi tér, ahol találkozhatnak, különböző programokat, rendezvényeket szervezhetnek.

"A csalaiak kérése volt, hogy szeretnének egy olyan közösségi teret, ahol összejöhetnek, rendezvényeket tarthatnak. A város ezt meg is valósította, így nagy izgalommal vártuk az első rendezvényeket. A megnyitó alkalmából Kégl György jött el hozzánk egy beszélgetésre, akinek alkotásait már láthatták az érdeklődők az Öreghegyi Közösségi Házban. Szeptembertől már működik a nyitott tornatermek program is nagy érdeklődés mellett. Legközelebb egy gyerekjátszóházat tervezünk népi játékkészítéssel, izgalmas foglalkozásokkal." - mondta el a megnyitón Östör Annamária, a városrész önkormányzati képviselője.

A közel húszmillió forintos fejlesztést Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból valósította meg. Az ingatlant A Szabadművelődés Háza üzemelteti és gondoskodik a lakosság részére szabadidős programok, kulturális rendezvények szervezéséről.

Az első eseményre pénteken került sor, George Kégl festőművésszel Vakler Lajos szerkesztő-riporter beszélgetett.

George Kégl igazi világpolgár, hiszen Párizsban született, Londonban járt iskolába, de élt Ausztriában és Németországban is. Grafikai képzettséget Düsseldorfban szerzett, otthona jelenleg Magyarország. A festőművész az arisztokrata Kégl-család leszármazottja, akiknek Székesfehérvár városa is sokat köszönhet. Ükapja, Kégl György Fejér vármegyében jelentős közéleti szerepet játszott, alapítványt hozott létre, így épülhetett meg a Szent György Közkórház. 1878-ban Csalapusztán építtetett kastélyuk még ma is áll.

George Kégl művészeti tevékenysége integrálja a 20. század azon művészeti irányzatait, melyek oly módon próbálnak visszanyúlni a 19. század művészetéhez, hogy vállalják a figurativitást, a tájképfestészet és a portréábrázolás hagyományait is. Alkotásaiban érződik a bécsi impresszionizmus és a német expresszionizmus hatása is.

Közélet

 1. Gáncs Péter, püspök hirdet igét vasárnap az evangélikus templomban

  Szeptember 15-én, vasárnap 10:30 órakor ünnepi istentisztelet lesz az evangélikus templomban, igét hirdet Gáncs Péter, nyugalmazott evangélikus püspök. Az istentisztelet egyben a 150 éves önállóság ünnepének záróeseménye is.

  2019.09.14.
 2. 150 éve önálló a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség

  A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség történetében elérkezett az az idő, amikor 150 éves önállóságára tekinthet vissza. Ennek alkalmából ünnepi programokat szerveztek szeptember 13-15-ig. A háromnapos eseménysorozat pénteken kiállítással és köszöntővel kezdődött.

  2019.09.13.
 3. A SZÉNA Egyesület nyárbúcsúztatóján adták át Fehérvár Bölcsőjét

  Családi nyárbúcsúztatóra várta az érdeklődőket a SZÉNA Egyesület a Családokért a Rác utcai Skanzen mögötti füves területen, a Családok Ligetében pénteken. A színes programok mellett a rendezvényen adták át Fehérvár Bölcsőjét - újdonságként egy felajánlásnak köszönhetően kettőt - új lakóinak.

  2019.09.13.
 4. Városvezetői találkozó - Cser-Palkovics Andrást választották az év polgármesterének

  Pénteken 25. alkalommal rendezték meg a Városi Polgármesterek Randevúját a Velence Korzón, dr. Pintér Sándor belügyminiszter fővédnökségével. Hagyományosan a találkozón került sor a Szféra Európa Kft. által alapított díjak átadására. 2019-ben az online szavazás eredményeképpen az „Év polgármestere” elismerést dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kapta. 

  2019.09.13.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek