George Kégl volt a Csalai Közösségi Tér nyitórendezvényének vendége

A Csalai Közösségi Tér nyitó rendezvényére került sor pénteken este, az érdeklődők egy csalai gyökerekkel rendelkező világpolgár, George Kégl festőművész életével és munkásságával ismerkedhettek meg. Kégl családja 1878-ban Csalapusztán építtetett kastélyt, amely még ma is áll.
2019.09.06. 18:56 |

A csalai városrészben élők régi vágya volt egy olyan fedett közösségi tér, ahol találkozhatnak, különböző programokat, rendezvényeket szervezhetnek.

"A csalaiak kérése volt, hogy szeretnének egy olyan közösségi teret, ahol összejöhetnek, rendezvényeket tarthatnak. A város ezt meg is valósította, így nagy izgalommal vártuk az első rendezvényeket. A megnyitó alkalmából Kégl György jött el hozzánk egy beszélgetésre, akinek alkotásait már láthatták az érdeklődők az Öreghegyi Közösségi Házban. Szeptembertől már működik a nyitott tornatermek program is nagy érdeklődés mellett. Legközelebb egy gyerekjátszóházat tervezünk népi játékkészítéssel, izgalmas foglalkozásokkal." - mondta el a megnyitón Östör Annamária, a városrész önkormányzati képviselője.

A közel húszmillió forintos fejlesztést Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból valósította meg. Az ingatlant A Szabadművelődés Háza üzemelteti és gondoskodik a lakosság részére szabadidős programok, kulturális rendezvények szervezéséről.

Az első eseményre pénteken került sor, George Kégl festőművésszel Vakler Lajos szerkesztő-riporter beszélgetett.

George Kégl igazi világpolgár, hiszen Párizsban született, Londonban járt iskolába, de élt Ausztriában és Németországban is. Grafikai képzettséget Düsseldorfban szerzett, otthona jelenleg Magyarország. A festőművész az arisztokrata Kégl-család leszármazottja, akiknek Székesfehérvár városa is sokat köszönhet. Ükapja, Kégl György Fejér vármegyében jelentős közéleti szerepet játszott, alapítványt hozott létre, így épülhetett meg a Szent György Közkórház. 1878-ban Csalapusztán építtetett kastélyuk még ma is áll.

George Kégl művészeti tevékenysége integrálja a 20. század azon művészeti irányzatait, melyek oly módon próbálnak visszanyúlni a 19. század művészetéhez, hogy vállalják a figurativitást, a tájképfestészet és a portréábrázolás hagyományait is. Alkotásaiban érződik a bécsi impresszionizmus és a német expresszionizmus hatása is.

Közélet

 1. Spányi Antal, püspök igehirdetésével zárult Székesfehérváron az Ökumenikus Imahét

  Az Ökumenikus Imahét záróalkalmán, vasárnap este Spányi Antal, megyés püspök „Megtérés - Szívünk és elménk megváltozása” címmel hirdetett igét a Széchenyi úti református templomban, ahol a város katolikus, református, evangélikus és baptista lelkipásztorai imádkoztak együtt a hívekkel.

  2020.01.26.
 2. A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája

  Január 28-án kedden 16.30-tól folytatódik A lélek iskolája - gondolatok a keresztény életről címmel szervezett hitéleti programsorozat a Fehérvári Civil Központban. Az előadást Tornyai Gábor katolikus plébános tartja, elmélkedésének témája: A másik becsülete.

  2020.01.25.
 3. „Isten valóságosan adja önmagát" - Hodász András, egyetemi lelkész előadása

  Január 29-én, szerdán 17:30 órakor kezdődik Hodász András, teológus, a Budapest-Angyalföld plébánia plébániai kormányzója, egyetemi lelkész „Isten valóságosan adja önmagát" című előadása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az előadás egyben felkészülés a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A belépés díjtalan.

  2020.01.24.
 4. Közgyűlés - kórházfelújítás, köztéri emlékmű, kiállítás Gorsiumban

  Idei első közgyűlését tartotta pénteken reggel Székesfehérvár képviselő testülete. Az ülés elején egyperces néma főhajtással emlékeztek a december 25-én elhunyt Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra. Beszámoló hangzott el, hogy miként folytatódik 13.8 milliárd forintból a kórház felújítása, elindult a velencei tábor felújítására a kivitelező kiválasztása és döntés született arról is, hogy hol lesz az Áron Nagy Lajos emlékmű Fehérváron.

  2020.01.24.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek