Gázt adunk vagy fékezünk? – HR Fest Székesfehérváron

Több mint ötszázan vettek részt az országjáró HR Fest konferencián, amelynek csütörtökön Székesfehérvár adott otthont. Az előadók, kiállítók, meghívott szakemberek többek között arról szóltak, hogy a gazdasági helyzet és az inflációs környezet generálta erős kihívásokra milyen válaszokat adhatnak a foglalkoztatók, azaz, mint ahogy a címben is megfogalmazták: gázt adnak, vagy fékeznek?
2024.02.01. 13:15 |
Gázt adunk vagy fékezünk? – HR Fest Székesfehérváron

Harmadik alkalommal szervezték meg Székesfehérváron a HR Festet, ahol a munkaerőpiac legújabb kihívásairól tanácskoztak.

Az egész napos szakmai programon a munkaerővel és a munkahelyi kultúrával foglalkozó vállalati HR vezetők vettek részt, képviselve a város és a régió több tízezer munkavállalóját. A konferenciát indító, gondolatébresztő beszélgetésen a WHC Ltd. ügyvezetője, Berta Péter kérdéseire dr. Cser-Palkovics András polgármester válaszolt. A kiinduló pont az Egyensúly Intézet által készített településindex, amelynek alapján Székesfehérvár lett az első helyezett a megyeszékhelyek kategóriájában.

A polgármester szólt arról, hogy Székesfehérváron a gazdasági fejlődés mellett egy folyamatos városfejlesztés is folyik, ami egy csapatmunka eredménye. „Ez azonban további feladatokat ad a környezetvédelemtől, a közlekedés és a lakásépítés kérdésén át a megfelelő munkaerő biztosításáig. Abban is helyt kell állni, hogy a megfelelő egzisztencia biztosítása mellett – amely a mai fiatalok számára bárhol elérhető a világban – egy olyan város legyen Székesfehérvár, ahol a munkahelyen túl szinte minden jólléti szolgáltatás elérhető, legyen szó kultúráról, sportról, egészséges környezetről. Ha ebben tudunk fejlődni, akkor lesz maga a város versenyképes. Beleértve ebbe a gazdasági szereplőket és az önkormányzati szektort is.”

Dr. Cser-Palkovics András a munkaerőpiaci kérdés kapcsán elmondta, jelenleg ez adja a legnagyobb kihívást az élet minden területén.

A munkaerőhiány közös problémánk, amely jelentős kérdést vet fel a cégeknél, önkormányzati vállalatoknál, intézményeknél. Ennek egyik megoldása a cégeknél a külföldről érkező munkavállalók alkalmazása. Székesfehérváron két nagy vállalatnál 7-8 éve jelentek meg az ukrán munkavállalók, majd idővel a Fülöp-szigetekről érkezettek. A polgármester véleménye szerint sokkal nagyobb kihívást jelent a gazdagsági szereplők másik válasza: a technológiai fejlesztés, amely képzési feladatokat ad. Ebben van az önkormányzatnak is szerepe, amelyet a cégekkel közösen létrehozott Alba Innovárral oldanak meg okostanteremmel, képzésekkel, módszertanokkal, a jövő képzett szakembereiről a közép- és felsőfokú oktatásban gondoskodnak, de a ma munkavállalójának vállalnia, a munkaáltatónak pedig biztosítania kell a folyamatos képzést.

A beszélgetést követően több szekcióban folytatódott a program. Szó esett az egyének jóllétéről,  kiemelten azzal, hogy kit mivel lehet motiválni, mire van szükség a mentális és fizikális jólléthez, mi ebben az egyén és a szervezet felelőssége.

A növekedési fázisra koncentrálva a kkv-k, startupok tapasztalatairól, jógyakorlatokról hallhattak a résztvevők. A délutáni előadásokon az AI felé tettek egy kitérőt, megnézve, hogyan érinti ez a HR különböző területeit, hogyan lehet jól hasznosítani, milyen lehetőségeket ad és milyen tapasztalatok vannak már akár a toborzás, akár a szervezetfejlesztés vagy a coatching területén. A kiállítótérben a résztvevők bemutatták szolgáltatásaikat, és különleges programokkal várták az érdeklődőket.

Gazdaság

 1. Válaszd a szakképzést!

  A 2024/25-ös tanévre vonatkozó hasznos információkkal segíti a középiskolai továbbtanulás előtt álló diákokat és szülőket a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. A következő fontos határnap február 21-e, a jelentkezési lapok leadási határideje. A szakképzésben elérhető lehetőségekről részletes tájékoztató is olvasható az SZFSZC weboldalán.

  2024.02.18.
 2. Stabilitás, biztonság és fejlődés

  Székesfehérvár Közgyűlése csütörtöki ülésén elfogadta a város 2024. évi költségvetését. A büdzsé stabil, biztonságos működéssel és városüzemeltetéssel, állami és helyi forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel, jelentős önkormányzati intézményi béremelésekkel és komoly tartalékképzéssel számol adósságállomány és hitelfelvétel nélkül.

  2024.02.15.
 3. Vállalkozásfejlesztés mesterképzés

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar online tájékoztatót szervez a Székesfehérváron 2024. szeptemberében induló Vállalkozásfejlesztés mesterszak bemutatására február 8-án csütörtökön 17.00 óra kor, csatlakozni ezen a linken lehet. 

  2024.02.08.
 4. Hétfőig várják a kiállítók jelentkezését

  Második alkalommal szervez állásbörzét az Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. Székesfehérváron. A március 12-i esemény célja: segítséget nyújtani a munkaadóknak, hogy megtalálják leendő munkavállalóikat. A szervezők várják azon cégek, vállalatok jelentkezését, akik szívesen találkoznak és bemutatják a tehetséges egyetemistáknak profiljukat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kampuszán rendezett tavaszi eseményen. A jelentkezési és anyagleadási határidő: február 12. hétfő.

  2024.02.07.