Gázt adunk vagy fékezünk? – HR Fest Székesfehérváron

Több mint ötszázan vettek részt az országjáró HR Fest konferencián, amelynek csütörtökön Székesfehérvár adott otthont. Az előadók, kiállítók, meghívott szakemberek többek között arról szóltak, hogy a gazdasági helyzet és az inflációs környezet generálta erős kihívásokra milyen válaszokat adhatnak a foglalkoztatók, azaz, mint ahogy a címben is megfogalmazták: gázt adnak, vagy fékeznek?
2024.02.01. 13:15 |
Gázt adunk vagy fékezünk? – HR Fest Székesfehérváron

Harmadik alkalommal szervezték meg Székesfehérváron a HR Festet, ahol a munkaerőpiac legújabb kihívásairól tanácskoztak.

Az egész napos szakmai programon a munkaerővel és a munkahelyi kultúrával foglalkozó vállalati HR vezetők vettek részt, képviselve a város és a régió több tízezer munkavállalóját. A konferenciát indító, gondolatébresztő beszélgetésen a WHC Ltd. ügyvezetője, Berta Péter kérdéseire dr. Cser-Palkovics András polgármester válaszolt. A kiinduló pont az Egyensúly Intézet által készített településindex, amelynek alapján Székesfehérvár lett az első helyezett a megyeszékhelyek kategóriájában.

A polgármester szólt arról, hogy Székesfehérváron a gazdasági fejlődés mellett egy folyamatos városfejlesztés is folyik, ami egy csapatmunka eredménye. „Ez azonban további feladatokat ad a környezetvédelemtől, a közlekedés és a lakásépítés kérdésén át a megfelelő munkaerő biztosításáig. Abban is helyt kell állni, hogy a megfelelő egzisztencia biztosítása mellett – amely a mai fiatalok számára bárhol elérhető a világban – egy olyan város legyen Székesfehérvár, ahol a munkahelyen túl szinte minden jólléti szolgáltatás elérhető, legyen szó kultúráról, sportról, egészséges környezetről. Ha ebben tudunk fejlődni, akkor lesz maga a város versenyképes. Beleértve ebbe a gazdasági szereplőket és az önkormányzati szektort is.”

Dr. Cser-Palkovics András a munkaerőpiaci kérdés kapcsán elmondta, jelenleg ez adja a legnagyobb kihívást az élet minden területén.

A munkaerőhiány közös problémánk, amely jelentős kérdést vet fel a cégeknél, önkormányzati vállalatoknál, intézményeknél. Ennek egyik megoldása a cégeknél a külföldről érkező munkavállalók alkalmazása. Székesfehérváron két nagy vállalatnál 7-8 éve jelentek meg az ukrán munkavállalók, majd idővel a Fülöp-szigetekről érkezettek. A polgármester véleménye szerint sokkal nagyobb kihívást jelent a gazdagsági szereplők másik válasza: a technológiai fejlesztés, amely képzési feladatokat ad. Ebben van az önkormányzatnak is szerepe, amelyet a cégekkel közösen létrehozott Alba Innovárral oldanak meg okostanteremmel, képzésekkel, módszertanokkal, a jövő képzett szakembereiről a közép- és felsőfokú oktatásban gondoskodnak, de a ma munkavállalójának vállalnia, a munkaáltatónak pedig biztosítania kell a folyamatos képzést.

A beszélgetést követően több szekcióban folytatódott a program. Szó esett az egyének jóllétéről,  kiemelten azzal, hogy kit mivel lehet motiválni, mire van szükség a mentális és fizikális jólléthez, mi ebben az egyén és a szervezet felelőssége.

A növekedési fázisra koncentrálva a kkv-k, startupok tapasztalatairól, jógyakorlatokról hallhattak a résztvevők. A délutáni előadásokon az AI felé tettek egy kitérőt, megnézve, hogyan érinti ez a HR különböző területeit, hogyan lehet jól hasznosítani, milyen lehetőségeket ad és milyen tapasztalatok vannak már akár a toborzás, akár a szervezetfejlesztés vagy a coatching területén. A kiállítótérben a résztvevők bemutatták szolgáltatásaikat, és különleges programokkal várták az érdeklődőket.

Gazdaság

 1. Munkaerőpiaci támogatások

  A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló GINOP PLUSZ-3.1.1-23-2023-00001 „Pillér” projekt célja a munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése, az álláskeresők és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása, valamint a program célcsoportjába tartozók nyílt munkaerőpiacon való tartós integrációja.

  2024.07.18.
 2. Megújult az Alpha Patika

  A megújult Alpha Patika avatóünnepségére került sor hétfőn a József Attila utca 39. szám alatt. Alma referencia patikaként működik a dr. Horváth Máté által vezette gyógyszertár. Szélesebb választékkal, és jelentősen kibővült kiszolgálótérrel találkozhatnak a betegek és azok, akik egészségmegőrzés céljából vásárolnak patikai termékeket.

  2024.07.01.
 3. NAV ellenőrzések

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a Velencei-tó térségében ellenőrzik a számla- és nyugtaadást továbbá fokozottan ellenőrzik a jövedéki kiskereskedőknél a jövedéki termékek eredetét. A szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél illetve a fagylalt értékesítőknél ellenőrzik a nyugtaadást valamint az alkalmazottak bejelentését.

  2024.06.27.
 4. Vállalkozásfejlesztési Program

  Vállalkozásfejlesztési Programsorozat keretében nyáron is várja a vállalkozásokat tájékoztató előadásokra, információs napokra, vállalkozói klubokra, tanácsadásokra Fejér vármegye különböző településein a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2024.06.26.