Gazdasági Körkép 2018. - közel 15%-al nőttek az éves átlagbérek egy év alatt

A legfontosabb társadalmi partnerek és vállalkozók jelenlétében mutatták be szerdán a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei gazdasági értéktárát, a Gazdasági Körkép 2018 kiadványát. A Gazdasági Évzáró rendezvényen átadták az Etikus Vállalat Díjat és az Etikus Vállalkozó Díjat is. 
2018.12.12. 17:02 |

"A jól működő, munkahelyet biztosító, adóbevételt és nyereséget termelő, hasznos terméket és szolgáltatást előállító gazdasági vállalkozás érték, létrehozóját ugyanaz a szándék vezérli, mint a kutatót, művészt, vagy kétkezi munkást: hasznosnak lenni, maradandót alkotni, tisztességgel és becsülettel értéket előállítani, mások által is elismert vagyont szerezni." - emelt ki köszöntőjében Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke a Gazdasági Évzáró Fórumon. Az elnök szólt a Gazdagági Körkép 2018 nevű kiadványról is, amely nemcsak pillanatképet mutat be Fejér megye gazdaságáról, hanem egyben dinamikát, folyamatot is jelez.

Az éves átlagbérek 2016-ról 2017-re - egy év alatt - 14,8%-al nőttek, a TOP 500 cégnél 12,7%-os volt a növekedés. 

A köszöntőt követően Menyhárt Róbert, a NAV Fejér Megyei Adó és Vámigazgatóságának igazgatója elemezte Fejér megye és a TOP 500 2017-es gazdasági teljesítményét. Kiemelte, hogy a naptári évvel azonosan működők 2017. évi társaságiadó-bevallási adatait tekintve Fejér megye társas vállalkozásainak gazdasági mutatói jellemzően pozitívan alakultak. Erre jelentős hatással volt az árbevétel alapján rangsorolt TOP 500 cég. Az értékesítés nettó árbevétele 10%-ot meghaladóan bővült Fejér megyében, a nettó árbevétel 86%-a, az exportbevétel majdnem teljes összege az első 500 vállalkozás kezében összpontosul. A Fejér megyei vállalkozások 97%-a teljes egészében belföldi tulajdonban volt.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Etikus Vállalat Díjat adományozott az Alba Zöchling Kft., a Fehérvár Travel Kft. és a Garzon Bútor Zrt. részére. Etikus Vállalkozó Díjat adományozott Golenyák János egyéni vállalkozó, a Golenyák Fa-Barkács Áruház üzletvezető, tulajdonos számára.

Az Etikus Vállalat és Etikus Vállalkozó Díjakkal azon vállalatokat, illetve vállalkozókat tüntetik ki, akik felelősségteljes magatartással vesznek részt az üzleti életben és jó gyakorlatuk más cégek számára is példaként szolgál. A kamara a díjat 2018-ban alapította.

Gazdaság

 1. Nagyszabású fejlesztések lesznek a Depóniánál

  Új kukásautók és hulladékgyűjtő-edények, tiszta utcák és majdnem háromszoros újrahasznosítható szelektív hulladékmennyiség – ez az, amire a Depónia számít a közeljövőben. A következő két évben a szolgáltató cég komoly beruházásokat tervez, köszönhetően egy uniós pályázati forrásnak. 

  2019.03.21.
 2. A Fehérvári Fogyasztókért - idén is három vállalkozást díjaztak

  Az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért és Székesfehérvár Önkormányzata évről évre Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjban részesíti azokat a helyi vállalkozásokat, cégeket, amelyek tevékenységük során szem előtt tartják a felelősségteljes etikus piaci magatartást.

  2019.03.19.
 3. Hamarosan elkészül az Arconic-Köfém Kft. új, húszezer négyzetméteres gyártócsarnoka

  Egy évvel az alapkő-letétel után már látszik, hogy hamarosan elkészül az Arconic-Köfém Kft. új gyártócsarnoka az Alba Ipari Zónában. A Budai út felől is jól látható a látványos zöldmezős beruházás, ahol hétfőn helyszínbejárást tartott Katus István vezérigazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.03.19.
 4. Ipar 4.0 zárókonferencia lesz a Hotel Magyar Királyban

  Az „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” projekt eredményeiről, tapasztalatairól szól az „Ipar 4.0” projekt zárókonferenciája. Az eseményre március 26-án, kedden a Hotel Magyar Királyban 9 órától kerül sor.

  2019.03.14.
 1. Versenyképesség és innováció Magyarországon - szimpózium a Corvinuson

  Versenyképesség és innováció Magyarországon címmel szervezett konferenciát csütörtökön a Corvinus Alba Karrier Klub. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán Palotai Dániel, az MNB ügyvezetője tartott előadást, majd Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az okosvárosfejlesztési trendekről, nehézségekről szólt. 

  2019.03.07.
 2. A büntetés-végrehajtás is Fehérváron gyártott Ikarusokat vásárol

  A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 19 (továbbá opcionálisan hét) darab autóbuszt rendelt a közbeszerzésen nyertes székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft.-től, továbbá a HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-től nettó 1 milliárd 723 millió forintért.

  2019.03.04.
 3. Volt egyszer egy ARÉV - könyv jelent meg a jubileumi kiállítás anyagából

  Ötven éve történt - Volt egyszer egy ARÉV, volt egyszer egy kiállítás: a fél évszázados jubileumhoz kapcsolódó kiállítás anyagából megjelent könyvet mutatták be csütörtökön dr. Demeter Zsófia és Kiss Lajos szerkesztésében a Gazdaság Házában. 2015-ben indult programsorozat Fehérváron abból az alkalomból, hogy 50 éve épült a városban az első panelház, ennek kapcsán összegyűjtötték a kor dokumentumait.

  2019.02.28.
 4. Hiányszakmák Fejér megyében - ösztöndíjat kap aki ezeket tanulja

  Az 2019/2020-as tanévben Fejér megyében húsz ösztöndíjas hiányképzést jelöltek meg, amelyek választása esetén a tanuló havi ösztöndíjban részesülhet. Ezek között van a villanyszerelő, férfiszabó, burkoló és asztalos is.

  2019.02.27.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek