Gazdasági képzéseket indít 2023-tól az Óbudai Egyetem Székesfehérváron

Nyílt napot tartottak hétfőn délelőtt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karon Székesfehérváron. Bemutatták a kar teljes képzési portfólióját, a felvételivel kapcsolatos tudnivalókat és a duális képzést. Bejelentették, hogy 2023-ban az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara egy alap- és egy mesterképképzést indít Székesfehérváron, melyekre a hamarosan megnyíló felvételi eljárásban már lehet jelentkezni.
2022.12.12. 14:34 |
Gazdasági képzéseket indít 2023-tól az Óbudai Egyetem Székesfehérváron

Sok érdeklődő középiskolás vett részt az egyetemi nyílt napon, ahol elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt.

„Szeretnénk egyértelműen kifejezni: Székesfehérvár számára fontos, hogy minél több fiatalt megszólítsunk és elérjük, hogy itt találják meg a számításukat. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy ez reményteljes küzdelem, hiszen folyamatosan emelkedik azon hallgatók száma, akik a helyi felsőoktatásban végzik el a tanulmányaikat.” – fogalmazott a városvezető.

Hozzátette, az Óbudai Egyetem a legkorszerűbb tudást és technológiát kínálja hagyományos és duális képzési formában is, ez utóbbiban Székesfehérvár országos központnak tekinthető. „A duális képzés megerősítésével egy olyan nóvumot tudunk adni, ami itt, Székesfehérváron elérhető. A város gazdasági, ipara ereje olyan, amire ezt fel lehet építeni.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, majd kiemelte: a pályaválasztás évtizedekre meghatározza a fiatalok életért, ezért érdemes olyan terület mellett dönteni, amit kihívást jelent és szeretik is.

„Munkát, kitartást és olyan oktatói támogatást ígérhetek, ami eredményorientált.” – fogalmazott köszöntőjében Prof. dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja. A siker egyik záloga a duális képzés, illetve az is unikális, hogy a felsőoktatás egy folyamat, azaz a végzettségek különféle szintjei teljes egészében elérhetőek az ÓE AMK-n. Az itt végzett egyetemisták olyan ipari környezetbe kerülhetnek, ami versenyképes fizetést ígér. Az iparnak köszönhetően lehetőségek sokasága várja itt a fiatalokat.

Az egyetemi képzésekről és a felvételi tudnivalókról Dr. Pogátsnik Monika oktatási dékánhelyettes tájékoztatta a résztvevőket.

Elhangzott: az Óbudai Egyetem Magyarország első számú, gyakorlatorientált műszaki egyeteme, amely mérnöki, informatikai és gazdasági területen folytat képzéseket. 7 karon 17 alapképzést, 18 mesterképzést és 3 doktori iskolát kínál. A duális képzés kiemelt szerepet tölt be, Székesfehérváron a hallgatók jelentős része így tanul. Három ipari tanszékkel és magas minőségű laboratóriumi, robotikai technológiát vonnak be az oktatásba.

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara 2023-tól indítja Székesfehérváron a gazdasági és menedzsment alapszakot, továbbá a vállalkozásfejlesztési mesterszakot. Ezekre a hamarosan megnyíló felvételi eljárásban már lehet jelentkezni 2023. február 15-ig.

A képzéseket Dr. habil. Garai-Fodor Mónika dékán mutatta be. Elmondta: Székesfehérvár környezetében és kultúrájában is vonzó város, ahol minden, a nagyvárosokra jellemző infrastruktúra rendelkezésre áll. A helyi munkaerőpiac kiváló lehetőséget kínál az elhelyezkedésre, amit kevés város mondhat el magáról. A székesfehérvári képzési helyre jellemző az emberközpontúság, ezért érdemes az Óbudai Egyetemet választani. Az itt képzett gazdasági szakemberekből lehet többek között üzleti elemző, projektvezető, HR menedzser, pénzügyes munkatárs, kontroller, banki szakember. Az egyetem egyik fő küldetése, hogy etikus közgazdászokat képezzen.

Gazdaság

 1. Mérséklődés az ingatlanpiacon

  Csaknem két év után először mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből. Az Otthon Centrum pedig arról adott ki tájékoztatást, hogy vidéken a panellakások ára átlagosan 2 százalékkal, a téglalakások átlagosan 8, a kertes házak négyzetméterára pedig átlag 10 százalékkal mérséklődött 2022 negyedik negyedévére.

  2023.01.26.
 2. A Fehérvári Fogyasztókért

  Március 10-ig várja a jelöléseket az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra. Az elismerések átadására 2023-ban is sor kerül, melyről sajtótájékoztató keretében számolt be Róth Péter alpolgármester és Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért kurátora.

  2023.01.26.
 3. Társasjátékkal tanítanak

  Kedden délelőtt gyárlátogatáson vehettek részt a bicskei Vajda János Technikum tanulói, miután társuk, Bakonyi Márk harmadik helyezést ért el a Profi-T-Ability logisztika társasjáték országos versenyén. Mint kiderült, a korábban Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák diákjai által is kipróbált társasjáték nem csak szórakoztat, de közelebb is hozhatja a logisztika világát a diákok számára.

  2023.01.24.
 4. Csökkenő energiaköltségek

  A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált - nem fix hirdetményi áron vásárló - többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől.

  2023.01.21.