Gazdasági lehetőségekről tájékozódott a mongol delegáció Székesfehérváron

Mongol delegáció látogatott pénteken délelőtt az Alba Ipari Zónába, ahol az ipari parkok fejlesztésének lehetőségeit tanulmányozták. Az Orkhon megyéből érkezett küldöttség elsőként egy családi vállalkozás, a Fémhatás Kft. csarnokát nézte meg, majd a Városházán találkozott és folytatott megbeszélést Cser-Palkovics András polgármesterrel.
2019.03.22. 13:45 |

Mongol üzletemberekből álló delegáció érkezett pénteken Székesfehérvárra, ahol elsőként az Alba Ipari Zónába, majd a Városházára látogattak el.

A delegációban helyet kapott D. Batlut, Orkhon megye kormányzója és Erdenet polgármestere, C. Bayarjargal, Orkhon megye fejlesztési és beruházási osztályvezetője, Sz. Ganzogt, Bayan-Öndör járás kormányzója, B. Zorigtbayar, Zhargalant járás kormányzója és G. Enkhbayar, a tudományos-technológiai park igazgatója is.

  A mongóliai Erdenet és Székesfehérvár kapcsolata több mint 10 évre nyúlik vissza, ezt a kapcsolatot most gazdasági tartalommal is bővíteni kívánja a mongol város. A látogatás célja az volt, hogy a delegáció tagjai megismerkedjenek a fehérvári cégekkel és az általuk kínált üzleti lehetőségekkel, leginkább az ipari parkok fejlesztési lehetőségei iránt érdeklődtek.

Az Alba Ipari Zónában a Fémhatás Kft. csarnokát tekintették meg a vendégek, a csoportot Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna vezetője kalauzolta. A székesfehérvári székhelyű cég tevékenységéről Billig István tulajdonos tájékoztatta a mongol delegációt.A Fémhatás Korlátolt Felelősségű Társaságot 2010-ben alapították családi vállalkozásként, főbb tevékenységeik a készülékek, szerszámok és fém alkatrészek tervezése, fémforgácsolás és fémalkatrészek gyártása. A Kft. átlagosan 30 főt foglalkoztat, amelynek egy része saját dolgozó, másik része pedig alvállalkozókból tevődik össze. Duális képzés keretein belül forgácsolókat, szerszámkészítőket képeznek. Főbb megrendelőik között olyan világcégek találhatók, mint az Audi Hungária Kft., Audi AG Ingolstadt szerszám gyára, a Hydro Extrusion Hungary Kft., vagy a GE Hungary Kft.

Délután a Városházát tekintette meg a mongol delegáció, akiket Cser-Palkovics András polgármester fogadott. A polgármester megmutatta a Díszterem nevezetességeit, a koronázási ékszerek másolatát és a polgármesteri dolgozószobát is. Az épületbejárást követően ebéd, majd városnézés szerepelt a programban.

Gazdaság

 1. Újabb támogatás a Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködése eredményeként 2019-2020. tanévben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében újabb 20 ezer dollár (mintegy 5,8 millió forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai programot. A támogatás átadása és a projekt megnyitása hétfőn történt, a Vasvári Pál Gimnáziumban.

  2019.10.07.
 2. Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a fehérvári vállalkozásokat

  Öt milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes terveik megvalósításához.

  2019.10.07.
 3. Mindenki számára nyitott az E.ON CNG kútja a Gáz utcában

  Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. telephelyén létesített CNG-kút mostantól bárki számára hozzáférhető. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok.

  2019.09.27.
 4. Az Arconic-Köfém Kft. kapta a 2019-es Chain Bridge Budapest Award-ot

  A 2017-ben útjára indított díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) ítéli oda minden évben egy olyan vállalatnak, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a magyarországi üzleti közösség és a társadalom egészének fejlődéséhez. Az Arconic mintegy 2200 embert foglalkoztat Székesfehérváron és Nemesvámoson.

  2019.09.26.
 1. Őszi üzem-, és tanműhely látogatásokat szerveznek a diákoknak

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara folytatva az előző évek pályaorientációs tevékenységét, a 2019/2020-as tanévben újra megszervezi üzem-, és tanműhely látogatásait a különböző szakmákban érdekelt gazdálkodóknál és iskolák tanműhelyében a 6-7-8. osztályos diákoknak, tanáraiknak és a szüleiknek.

  2019.09.19.
 2. Szakmai konferencián mutatták be a külügyi és külgazdasági tudásbázist Fehérváron

  „A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című, a tudástranszfert elősegítő kiemelt programjához kapcsolódó szakmai workshopot tartottak hétfőn, Székesfehérváron, a Novotel Hotelben, ahol bemutatták a „Külügyi és külgazdasági tudásbázist”. A konferenciát követő, a külgazdaság-ösztönzéssel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Fehérvár alpolgármestere is részt vett.

  2019.09.16.
 3. Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indul a felnőttképzési tanév

  Hétfőn már a Kossuth utcai Alba Innovár 2-ben köszönthették a digitális élményközpont által indított felnőttképzésben résztvevő harmanos csoport tagjait. Az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program keretében öt hónapon keresztül sajátíthatják el a résztvevők az intelligens gyártási technológiák kezelését.

  2019.09.16.
 4. Megújult a Praktiker áruháza Székesfehérváron is

  A régió kedvelt barkácsáruházát hozzávetőleg 150 millió forintból újította meg szeptember elején a Praktiker. A székesfehérvári barkácsáruház ettől az időponttól kezdve még modernebb környezetben, gazdagabb termékkínálattal várja a vásárlókat.

  2019.09.06.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek