Felvonulás és borlovag-avatás - kárpát-medencei borrendek találkoztak Fehérváron

Ismét a Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján rendezték meg Magyarország és a Kárpát-medence egyik legnagyobb borrendi összejövetelét. A nagyszabású eseményre 32 delegáció 120 tagja érkezett a Noé-hegyi Szent István Borrend meghívására. A szakmai programokat követően délután fröccsszigeten kínálták a Városház téren sétálókat, majd Fő utcai felvonulással, színpadi programokkal és borlovag-avatással folytatódott az országos találkozó.
2019.08.20. 20:09 |

Hazánk történelmi és hagyományos borvidékeiről érkeztek küldöttségek a Magyarországi és Kárpát-medencei Borlovagrendek Országos Találkozójára, amely már hagyományos programeleme a Székesfehérvári Királyi Napoknak.

Kora délután a Hotel Magyar Királyban kezdődtek a szakmai előadások, szó volt többek között a szőlészeti, borászati ágazatot érintő jogszabály-változásokról, Fehérvár szőlőhegyeinek történetéről, illetve megnézték a résztvevők az öreghegyi helytörténeti fotókiállítást is.

Az országos borpremier keretében megemlékeztek IV. Béla királyról, bemutatták az uralkodó nevét viselő Zengő Zászlós Emlékbort és több díjnyertes nedűt is.

A zártkörű programokat követően kezdődtek el a nagyközönségnek szóló rendezvények a Belvárosban. A Városház téren megnyitották a fröccsszigetet, ahol bárki megkóstolhatta a finom nedűket. Ezután a borlovagrendek a Kákics együttes vezetésével az Országzászló térre érkeztek, ahol közösen megkoszorúzták az emlékművet, majd hagyományosan a Zichy színpadon folytatták a nagyszabású ünneplést.

A delegációk bemutatását követően Mészárovics Imre, a Noé-hegyi Szent István Borrend elnök-nagymestere köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott, büszkén mutatták be a vendégeiknek a Belvárost. A szakmai napjuk és a színpadi ünnepségük már hagyomány, mellyel idén is igyekeztek méltó módon hozzájárulni Szent István napjához. A legfontosabb mozzanatnak nevezte, hogy az új borlovagrend-tagokkal erősíteni tudják a borrendjük tevékenységét és szellemiségét. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik rengeteg munkájukkal előkészítették és lebonyolították a Királyi Napokat.

Az ünnepségen Tornyai Gábor plébános áldotta meg a borrendek zászlósborait. Felidézte a szőlőtermesztő területeken régóta hagyományos Jánosáldást is: a hit szerint mindaz, amit az áldás elmondása előtt elfogyasztottuk, utólag már nem lesz mérgező. Az atya vidámságot kért és kívánt nemcsak a bortól, hanem minden jótól, amit az életünkben megtapasztalhatunk. Megáldotta a borrendek zászlait is, melyek köré közösségek épültek.

Az ünnepség zárásaként új borlovagokat avatott a Noé-hegyi Szent István Borrend Sturcz Viktória, Taskó Barbara, Simon József és dr. Vári Kovács József személyében.

A tagjelöltek egy játékos borismereti feladat után tették le esküjüket a színpadon, fogadalmat téve arról, hogy szakértelmükkel méltó módon támogatják a borrend tevékenységét.

Fehérvári színes

 1. Utazás kiállítás 2020 - Székesfehérvár színes szigete

  Negyven ország több mint 250 kiállítója várja az érdeklődőket a megnyílt Utazás kiállításon. A 43. alkalommal megrendezett négynapos eseményre vasárnapig várják a szakembereket és az utazás szerelmeseit a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén az élményszerzés, a személyes kapcsolatok kialakítása és a látogatók minél szélesebb körű tájékoztatása a cél.

  2020.02.27.
 2. Március 3-ig, jövő keddig lehet nevezni a Fejér Megyei Diáknapokra

  Hamarosan zárul a jelentkezés a Fejér Megyei Diáknapokra: a középiskolákban a kapcsolattartó pedagógusok március 3-ig, azaz jövő keddig nevezhetik tehetséges diákjaikat az összművészeti kulturális fesztiválra, amelynek helyszíne idén Dunaújváros lesz. A tehetségkutató eseményt április 3–5. között, több helyszínen rendezi meg a Fehérvári Programszervező Kft.

  2020.02.27.
 3. Egy szem gyümölcs - jótékonysági előadás a zeneiskolában

  A kispárna bánata című bábjátékra várják a nézőket február 29-én, szombaton délelőtt a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI nagytermébe, ahova a belépő egy szem gyümölcs. A Zenede Bábszínház jótékonysági előadásának „bevételét” a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ lakói kapják meg. Minden érdeklődőt és támogatót várnak a szervezők!

  2020.02.27.
 4. Hímzésünnep előadásokkal és gyakorlati oktatással a Kézművesek Házában

  Hímzésünnep címmel egész napos program lesz február 29-én, szombaton 10 és 16 óra között a Kézművesek Házában (Rác u. 27.), a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében. A délelőtti előadásokat délután gyakorlati bemutatók és oktatás is követi. Szeretettel várnak minden érdeklődőt nem csak szakmai körökből.

  2020.02.27.
 1. Be new, be green! - tanácsok a tavaszi megújuláshoz

  A tavasz beköszöntével, amikor a természet felébred téli álmából, mi magunk is megpróbálunk regenerálódni, aktivizálódni. Ehhez nyújt segítséget a Motívum Kulturális Egyesület Backstage című ingyenes programsorozatának következő rendezvénye, amelynek középpontjában az egészség áll. Az eseménynek a Művészetek Háza ad otthont március 7-én, szombaton.

  2020.02.26.
 2. Patikaszerek a kaptárból - a mézfogyasztás előnyeiről lesz szó

  Február 26-án szerdán 17 órakor a Fekete Sas Patikamúzeumban hallhatjuk Magyar László András főmuzeológus előadását Patikaszerek a kaptárból címmel. A rendezvényre a székesfehérvári Országos Méhésztalálkozó és Vásár kapcsán kerül sor.

  2020.02.26.
 3. Megújult stadiontúra lesz szerdán a MOL Aréna Sóstóban

  A február 26-án, 16 órakor kezdődő megújult stadiontúra során a Sóstó Látogatóközpont szakvezetői segítségével lehet betekinteni a klub életébe, megismerni a stadion működését a mindennapokban, felfedezni a komplexumot. Részvételi díj: 1500 Ft/fő, családi jegy: 3500 Ft (2 felnőtt, 2 18 év alatti gyermek) Találkozóhely: Sóstó Látogatóközpont. Előzetes regisztráció szükséges a sosto@szekesfehervar.hu címen. Telefonszám: +36 22 202 373

  2020.02.25.
 4. Népmesék és kézműves foglalkozások a Székesfehérvári NépmesePonton

  Február 29-én, szombaton 10-17 óráig három turnusban várják mesét hallgatni és kézműveskedni a gyermekeket a Székesfehérvári NépmesePontra. A következő kézműves technikák próbálhatók ki: gyapjúból nemeztulipán készítése, különféle fonási technikákkal karkötők készítése, csuhébaba készítése. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezés a +36 22 / 202 025 telefonszámon, illetőleg e-mailen: nepmesepont@ggmuvhaz.hu

  2020.02.25.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek