Felvonulás és borlovag-avatás - kárpát-medencei borrendek találkoztak Fehérváron

Ismét a Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján rendezték meg Magyarország és a Kárpát-medence egyik legnagyobb borrendi összejövetelét. A nagyszabású eseményre 32 delegáció 120 tagja érkezett a Noé-hegyi Szent István Borrend meghívására. A szakmai programokat követően délután fröccsszigeten kínálták a Városház téren sétálókat, majd Fő utcai felvonulással, színpadi programokkal és borlovag-avatással folytatódott az országos találkozó.
2019.08.20. 20:09 |

Hazánk történelmi és hagyományos borvidékeiről érkeztek küldöttségek a Magyarországi és Kárpát-medencei Borlovagrendek Országos Találkozójára, amely már hagyományos programeleme a Székesfehérvári Királyi Napoknak.

Kora délután a Hotel Magyar Királyban kezdődtek a szakmai előadások, szó volt többek között a szőlészeti, borászati ágazatot érintő jogszabály-változásokról, Fehérvár szőlőhegyeinek történetéről, illetve megnézték a résztvevők az öreghegyi helytörténeti fotókiállítást is.

Az országos borpremier keretében megemlékeztek IV. Béla királyról, bemutatták az uralkodó nevét viselő Zengő Zászlós Emlékbort és több díjnyertes nedűt is.

A zártkörű programokat követően kezdődtek el a nagyközönségnek szóló rendezvények a Belvárosban. A Városház téren megnyitották a fröccsszigetet, ahol bárki megkóstolhatta a finom nedűket. Ezután a borlovagrendek a Kákics együttes vezetésével az Országzászló térre érkeztek, ahol közösen megkoszorúzták az emlékművet, majd hagyományosan a Zichy színpadon folytatták a nagyszabású ünneplést.

A delegációk bemutatását követően Mészárovics Imre, a Noé-hegyi Szent István Borrend elnök-nagymestere köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott, büszkén mutatták be a vendégeiknek a Belvárost. A szakmai napjuk és a színpadi ünnepségük már hagyomány, mellyel idén is igyekeztek méltó módon hozzájárulni Szent István napjához. A legfontosabb mozzanatnak nevezte, hogy az új borlovagrend-tagokkal erősíteni tudják a borrendjük tevékenységét és szellemiségét. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik rengeteg munkájukkal előkészítették és lebonyolították a Királyi Napokat.

Az ünnepségen Tornyai Gábor plébános áldotta meg a borrendek zászlósborait. Felidézte a szőlőtermesztő területeken régóta hagyományos Jánosáldást is: a hit szerint mindaz, amit az áldás elmondása előtt elfogyasztottuk, utólag már nem lesz mérgező. Az atya vidámságot kért és kívánt nemcsak a bortól, hanem minden jótól, amit az életünkben megtapasztalhatunk. Megáldotta a borrendek zászlait is, melyek köré közösségek épültek.

Az ünnepség zárásaként új borlovagokat avatott a Noé-hegyi Szent István Borrend Sturcz Viktória, Taskó Barbara, Simon József és dr. Vári Kovács József személyében.

A tagjelöltek egy játékos borismereti feladat után tették le esküjüket a színpadon, fogadalmat téve arról, hogy szakértelmükkel méltó módon támogatják a borrend tevékenységét.

Fehérvári színes

 1. Nap-éj egyenlőségi rituálé a Palotavárosi tavaknál

  Nap-éj egyenlőségi rituálét mutat be a székesfehérvári Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület szeptember 23-án, hétfőn 18 és 21 óra között. Érdekes, látványos előadásokkal várják az érdeklődőket a Palotavárosi tavaknál található Királyok parkjában.

  2019.09.20.
 2. Határon túli diákok magyar nyelvű oktatását segíti Székesfehérvár

  Felvidéken, Gúta községben jártak szerdán a Magyar Iskolaválasztási Program támogatói, ahol négy alapiskola összesen 67 kisdiákjának adtak át ösztöndíjat. Székesfehérvár Önkormányzata is évek óta segíti a határon túli gyermekek magyar tannyelvű oktatását, a város képviseletében Deák Lajosné tanácsnok vett részt a Rákóczi Szövetség által szervezett programon.

  2019.09.20.
 3. Játszani jó - zenés foglalkozásra hívják a legkisebbeket az Öreghegyi Közösségi Házba

  A „Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron” Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül megvalósuló „Játszani jó” programsorozat zenés foglalkozására hívják az érdeklődőket szeptember 30-án és október 28-án 10 órára az Öreghegyi Közösségi Házba (Fiskális út 93.). A 0-4 év közötti korosztálynak ajánlott foglalkozáson Horváth Irmával találkozhatnak és mélyülhetnek el a zene világában a résztvevők. A belépés díjtalan.

  2019.09.19.
 4. Érik a kökény és a galagonya - vasárnap Nadapon lesz Herbarius túra

  A nyárutó és a koraősz kincseiből kaphatnak ajándékot, akik részt vesznek vasárnap a Herbarius túrán Lencsés Rita gyógynövényszakértővel. A találkozó szeptember 22-én, vasárnap 9 órakor lesz a nadapi focipálya mellett lévő parkolóban.

  2019.09.19.
 1. X. Magyar Kisállatfajták Napja Székesfehérváron

  A X. Magyar Kisállatfajták Napját rendezi szombaton a V-061 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület a Fehérvári Civil Központban (volt Technika Házában). A Fehérvári Civil Központban számos magyar galambfajtát csodálhattak meg az érdeklődők, köztük a székesfehérvári bukógalambot, a bácskai hosszúcsőrű keringőt vagy a budapesti magasröptű keringőt.

  2019.09.18.
 2. A fogyasztók jogai napjainkban - téves hiedelmet oszlattak el

  Fogyasztóvédelmi tájékoztatót tartott kedden az érdeklődőknek a Fehérvári Civil Központban Ulcz Miklós, a Székesfehérvári Járási Hivatal fogyasztóvédelmi osztályának munkatársa. A fogyasztók jogai napjainkban címmel meghirdetett előadást lakossági igényekre reagálva kezdeményezte Dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő.

  2019.09.17.
 3. Felsőoktatási Sportnap volt kedden a Bregyóban

  Kedden délután újra együtt sportoltak a székesfehérvári egyetemek hallgatói a Bregyóban. A Felsőoktatási Sportnapot a Hallgatói Tanács szervezte: összesen 19 csapat nevezett például a kispályás foci, a strandröplabda és a kosaras streetball sportágakban. 

  2019.09.17.
 4. Őszköszöntő Tóvárosban Korda György és Balázs Klári koncertjével

  Színes színpadi műsorokkal, koncerttel és táncos bemutatóval köszöntik az őszt Tóvárosban. A programok szeptember 20-án, pénteken 16.00 órakor kezdődnek. A sztárfellépő Korda György és felesége, Balázs Klári. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  2019.09.17.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek