Fórum az ÓE Keleti Károly Gazdaságtudományi Kar duális képzési lehetőségeiről

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdaságtudományi Kar és a székesfehérvári, környékbeli gazdasági szereplők képviselői egy szakmai fórum keretében találkoztak csütörtökön a campuson. A cél az volt, hogy megmutassák azokat a lehetőségeket, amelyeket a felsőoktatási intézmény újabb székesfehérvári kara nyújt a cégek számára.
2024.05.09. 13:30 |
Fórum az ÓE Keleti Károly Gazdaságtudományi Kar duális képzési lehetőségeiről

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar tíz éve tűzte ki célul, hogy a helyi gazdasági szereplőkkel együttműködve, gyakorlatorientált mérnöki képzéseivel segíti a hallgatókat és a munkaerőpiacot.

A rendkívül dinamikus fejlődésnek köszönhetően folyamatosan nőtt a hallgatói létszám és az együttműködő partnerek száma egyaránt. A székesfehérvári és városkörnyéki cégek részéről felmerülő újabb igényekre reagálva az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdaságtudományi Kara is elindította gazdálkodási és menedzsment alap-, és a vállalkozásfejlesztés mesterszakokat a vármegyeszékhelyen.

A következő lépésben szeretnének nyitni és az Alba Regia Műszaki Kar jógyakorlata nyomán duális partnerekkel együttműködni, vizsgálva a további képzési területek megteremtésének igényeit, feltételeit – hangzott el a fehérvári campuson rendezett céges fórumon.

Köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, az Óbudai Egyetem biztos partnere a városnak, a műszaki és most már a gazdasági képzések tekintetében is számíthatunk rá.

A gazdasági képzésekre nagy igény mutatkozott a cégek és a középiskolás diákok részéről egyaránt. „A további lépésekhez, az újabb képzési lehetőségek megteremtéséhez a város a duális képzési struktúrát tudja biztosítani. Itt megvannak azok a gazdasági szereplők nemzetközi és hazai tulajdonban, a kis- és közép-, valamint a nagyvállalati szektorban és a multinacionális cégek vonatkozásában, akik duális képzés keretében keresnek ezeken a szakterületeken tanuló hallgatókat, biztosítva a helyeket is nekik.” Mint mondta, természetesen az Önkormányzat is kiveszi a részét az együttműködésből: részben a cégek által befizetett iparűzési adóból helyben működési támogatást nyújt, és szeretnénk mi magunk is duális partnerei lenni az egyetemnek ezekben a képzésekben – emelte ki.

Az ÓE Alba Regia Műszaki Kar részéről Prof. Dr. Györök György dékán köszöntötte a megjelenteket. Tíz éve megfogalmazták azt a célt, hogy gyakorlatorientált képzést valósítsanak meg a műszaki oktatás területén annak érdekében, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően felkészített, naprakész tudással bíró diplomások álljanak munkába. Ehhez nagy segítséget kaptak duális partnereiktől. A dékán kiemelte, az Alba Regia Műszaki Kar az Óbudai Egyetem hiteles, fontos része. Olyan szelete, amelyet ezen együttműködéssel magas szintre emeltek az elmúlt évtizedben. Hozzátette, arra törekszenek és azt kérik az együttműködő cégektől, hogy a jövőben továbbra is őrizzék meg azt a szakmai barátságot, amely kialakult, és ötleteikkel, javaslataikkal nyújtsanak segítséget a Keleti Károly Gazdaságtudományi Karnak is.

A Keleti Károly Gazdasági Karnak nagy megtiszteltetés, hogy alapvetően gazdasági portfólióval rendelkező gazdasági intézményként az Óbudai Egyetem része lehetünk – kezdte bemutatkozó előadását dr. Garai-Fodor Mónika dékán.

Igyekszünk úgy kialakítani a gazdasági képzéseket, hogy a műszaki kapcsolódás meglegyen. „Arra törekeszünk, hogy olyan, generális gazdasági tudással rendelkező szakembereket képezzünk, akik az adott cég portfóliójától függetlenül tudnak egy megfelelő háttértámogatást biztosítani. Székesfehérváron jelenleg két szak érhető el: a gazdálkodási és menedzsment alapszak és a vállalkozásfejlesztés mesterszak. Az ipari partnerekkel olyan együttműködést szeretnénk kialakítani, hogy a most megnyíló képzéseken duális program keretében bővítési lehetőségünk legyen.”

Az Alba Regia Műszaki Karnak nagyon sok jó gyakorlata van a duális képzésben, rendkívül dinamikus növekedést mutattak e tekintetben. Próbálunk mi is ebbe a rendszerbe integrálódni. Azt látjuk: Székesfehérváron és környékén igény mutatkozik az ipari partnerek részéről arra, hogy a műszaki terület mellett gazdasági szakembereket is bevonjanak a duális képzésbe. Jó lenne látni, hogy ezek a szakemberré váló hallgatók a diploma mellett itt szerezhessék meg az elméleti és gyakorlati tudást, amelyet a programnak köszönhetően szintén helyi munkahelyeken alkalmazhatnak majd a jövőben, erősítve a helyi gazdaságot, biztos egzisztenciát teremtve maguknak, családjuknak – hangsúlyozta a dékán.

Gazdaság

 1. GISopen konferencia

  Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán a térinformatikusok, földügyi és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, amely éves rendszerességgel a geodéta és földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.

  2024.05.22.
 2. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 3. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 4. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.