Fontos változás jön szeptembertől a gyógyszerkiadásnál

A TAJ-szám megadásával továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket, de szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek.
2020.07.26. 07:18 |
Fontos változás jön szeptembertől a gyógyszerkiadásnál

Szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek

A vényfelíráson kívül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) további előnyeként lehetővé vált a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítása is, így a pácienseknek már nem kell elmenniük a rendelőkbe értük - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hozzátették: a veszélyhelyzet megszűnésével részben módosultak az eRecept alkalmazásával kapcsolatos szabályok. Megmarad az egyszerűsített receptkiváltás, a TAJ-szám megadásával tehát továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket, de szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek.

Arról is tájékoztattak, hogy a július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak.

Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás. Ezeket idővel felválthatják azok a felírási igazolások, amelyeket már nem kötelező NEAK-formavényre nyomtatni, hanem egyszerű fehér, A4-es papíron is elfogadhatók lesznek.

A patika a gyógyszer kiadása után már nem tarthatja meg a felírási igazolást, azt a gyógyszert kiváltó személynek vissza kell adni, hitelt érdemlő megjelöléssel arról, hogy a gyógyszerkiadás megtörtént - írták.

Magyarország

 1. Felújítás az M7-esen

  Hétfőtől hetekig tartó korlátozások lesznek az M0-M7 csomópontban burkolatfelújítási munkálatok miatt. A csomópont egyes ágainak felújítása több ütemben, félpályás, esetenként teljes útzár bevezetése mellett valósul meg. A felújítás miatti forgalomkorlátozás jelentősen befolyásolhatja a Fehérvár és Budapest közötti közlekedés menetidejét is az M7-es autópályán.

  2023.09.29.
 2. Miniszterelnöki megbeszélésen az újonnan kinevezett Fejér vármegyei főispán

  Megbeszélést tartott az újonnan kinevezett főispánokkal, a Fejér vármegyei Tanárki Gáborral és a Csongrád-Csanád vármegyei Salgó Lászlóval Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban hétfőn.

  2023.09.18.
 3. Ez lesz az idei tanév rendje

  Már csak pár nap és kezdődik az új tanév, melynek első tanítási napja 2023. szeptember 1., péntek, az utolsó tanítási napja 2024. június 21. szintén péntek. A tanítási napok száma – a gimnázium, a szakgimnázium és a  szakiskola kivételével – valamennyi intézménytípusban száznyolcvan nap. A nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban százhetvenhat, gimnáziumban és szakiskolában százhetvenhét nap a tanítási napok száma.

  2023.08.25.
 4. Elindult a véleményezés

  Az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint a hivatalos közforgalmú vasúti és autóbuszos menetrend megrendelője számára fontos az utazóközönség véleménye, ezért elindítja a 2023/2024. évi vasúti menetrend-tervezetek társadalmi egyeztetését. A cél, hogy ismertté váljon a vasúti közlekedést rendszeresen használók véleménye a következő évi menetrend tervezéséhez.Magyarország vasúthálózata, térkép

  2023.07.13.