Fontos változás a bankkártyáknál: 15 ezer forintra emelték a limitet

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a koronavírus járvány megfékezése érdekében 15 ezer forintra emeli a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók általános limitjét.
2020.03.24. 08:15 |

A veszélyhelyzetre való tekintettel az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében nem kell erős ügyfélhitelesítést – azaz kétfaktoros azonosítást – végrehajtani 15 ezer forintos vásárlás alatt. Eddig ez 5 ezer forintig volt így, e felett már PIN-kódot kellett beírnunk a bolti vásárlásoknál.

Az értékhatár megemelését az MNB mint a pénzforgalmat felügyelő szakhatóság kezdeményezte. A lépéssel becsléseik szerint a vásárlásoknak már közel 90 százaléka (összesen mintegy 670 millió darab tranzakció) bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS-terminál ügyfél általi kezelése (érintése) nélkül megtörténhet.

Igaz, a PIN-kód nem az egyetlen mód, ahogy a vásárlásokat authentikálhatjuk, de a gyakorlatban ez így működött. Alternatív megoldást azok a mobilfizetési megoldások jelentenek, illetve jelentettek eddig is, amikor virtualizált kártyával, mobillal fizetünk érintéssel, és a saját mobilunkon ujjlenyomattal vagy itt megadott kóddal hagyjuk jóvá a tranzakciót.

Gazdaság

 1. Öt lábon álló gazdasági mentőprogramot jelentett be a miniszterelnök

  Öt lábon áll a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag, amely azonnal hatályba is lép. Nyolc kiemelt ágazatot indítanak újra, a vállalatok pedig 2000 milliárd forintos csomagra számíthatnak. Visszatér a 13. havi nyugdíj is négy részletben.

  2020.04.06.
 2. Ügyfélfogadási szünet lesz április 6-14. között a Gazdaság Házában

  Április 6-a és április 14-e közötti időszakban a Gazdaság Háza zárva tart; a munkáltató által elrendelt szabadság miatt az ügyfélfogadás szünetel.

  2020.04.04.
 3. Hétfőtől újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében

  Hétfőtől - tíz munkanapos leállást követően - újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében - közölte a gépjárműalkatrész-gyártó kereskedelmi és pénzügyi igazgatója. Szincsák Attila kiemelte, hogy a hétfőtől munkába álló dolgozók szigorú előírások mellett végzik tevékenységüket: maszkban, kesztyűben, védőtávolságok betartásával dolgoznak, az ebédet pedig dobozolva kapják.

  2020.04.03.
 4. Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

  Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

  2020.04.01.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin