Fontos, hogy figyeljünk egymásra – szeptember 21-e az Alzheimer világnapja

A lakosság tíz százalékát érinti, mégis keveset tudunk róla - kedden tartják az Alzheimer világnapot, amihez Székesfehérvár idén is szűrőprogrammal csatlakozott. A Palotai Kapu előtti téren idén a demenciaszűrés mellett, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében, több mint negyvenféle szűrést végeznek a szakemberek.
2021.09.21. 15:39 |

Szeptember 21-e az Alzheimer világnapja. Magyarországon 250 ezer ember él demenciával, ami az érintetti körrel együtt egymillió embert, a lakosság 10 százalékát jelenti. Székesfehérváron idén is szűrőnappal kapcsolódnak a világnaphoz. A Katolikus Szeretetszolgálat által szervezett alkalmon a demenciaszűrés mellett több mint 40-féle vizsgálatot végeznek.

"Harsány világunkban hajlamosak vagyunk a csendes dolgokra kevesebb figyelmet fordítani." - kezdte beszédét dr. Beneda Attila, az EMMI családpolitikáért felelős helyettes államtitkára. És - mint elmondta - az Alzheimmer-kór, a demencia ilyen: sokáig rejtve marad a hozzátartozók, az ellátásban résztvevők előtt, és sokszor csak későn vesszük észre a betegséget, amikor már beszűkülnek a kezelési lehetőségek. Ezt a késői felismerést húzta alá dr. Szigeti Szabolcs is. A WHO Magyarországi Irodájának megbízott vezetője kiemelte, a diagnózis felállítása sok esetben a betegség folyamatának viszonylag késői szakaszában következik be, "a demencia valójában világszerte aluldiagnosztizált."

A kezdetektől a Katolikus Szeretetszolgálat a főszervezője a székesfehérvári Alzheimer világnapnak. Spányi Antal megyés püspök is fontosnak nevezte az ilyen figyelemfelhívó rendezvényeket: "Sokkal kisebb problémával sokkal jobban foglalkozunk gyakran, mint ezzel, az emberek életminőségét meghatározó problémával." Az egymásra való odafigyelést hangsúlyozta, és mint beszédében kiemelte, a kulcs a szeretet. "Ha ezzel a szeretettel figyelünk egymásra, és szeretettel próbáljuk elfogadni és segíteni egymást, akkor tudunk tenni valamit ebben a szörnyű kórban szenvedő társainkért."

A figyelmet hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester is: közös feladatunk, hogy az egyedülálló idősekre is odafigyeljünk. "Fontos, hogy megtaláljuk őket, adjunk nekik segítséget, és ők merjenek segítséget kérni." Emellett beszélt a városban évek óta működő szűrőprogram-sorozatról, ami városrészi és egész Székesfehérvárt átfogó ingyenes szűrésekből áll, és örömét fejezte ki, hogy Fehérváron egyre aktívabb az idősebb generáció, "akár a szenior örömtáncra, akár a nyugdíjas sportvetélkedőkre gondolunk, és ez mind-mind hozzájárulhat a megelőzéshez is."

Dr. Egervári Ágnes, a demenciával élőkért létrehozott INDA program szakmai vezetője is a közösség fontosságát emelte ki: "egyedül ezzel nem birkózik meg senki, szükségünk van egymásra". Elmondta, hogy a demencia egyharmada szív- és érrendszeri megbetegedés miatt alakul ki, azaz legalább harminc százalékban megelőzhető. Erről is szól a mai esemény, ez a mai nap legfontosabb üzenete: "Tegyünk meg mindent az egészségünkért!" - zárta gondolatait dr. Egervári Ágnes.

"Székesfehérvár kifejezetten jól áll a demenciával való küzdelemben" - mondta el kutatásaikra alapozva dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója. Hasonló karakterű településsel összehasonlítva a fehérváriak sokkal több ismerettel rendelkeznek a betegségről, és ez egy fontos lépcső az elfogadás, a segítés felé. A demencia két fő problémája az előítélet és a tudás hiánya - ezen kíván segíteni ez a program is. Dr. Vajda Norbert kiemelte, hogy a mai program mellett érdemes ellátogatni a demencia.hu oldalra is, ahol nagyon sok ingyenes szakmai kiadvány érhető el, ami segít a betegség jobb megismerésében.

Dankovics Gergely, a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának programigazgatója elmondta, ez a 2347-dik helyszín, ahová a programsorozat során ellátogattak. Ezúttal is a speciális szűrőkamionban végzik a több mint 40-féle vizsgálatot a szakemberek.

A megnyitó után a regisztrálók sorszám alapján, sorban állás nélkül vehettek részt a demenciaszűrésen, és a többi vizsgálaton. A szenior örömtánc csoportok idén is csatlakoztak az eseményhez: egy figyelemfelhívó sétával és a Hotel Magyar Király előtt egy tánccal irányították rá a fehérváriak figyelmét az Alzheimer világnapra.

Közélet

 1. Automatizált beléptető rendszer kiépítéséről is szólt a belvárosi lakossági fórum

  Abban mindenki egyetértett a belvárosi lakossági fórumon, hogy nehézkes a parkolás és abban is teljes volt az egyetértés, hogy a jogosulatlan behajtások kiküszöbölésére automata, rendszámfelismerő sorompókat szereljenek fel az Ady Endre, a Kossuth, a Lakatos és a Bástya utca elején. Elhangzott, hogy pénteken kiírja a Palotai úti parkolóház kivitelezésre a közbeszerzést a város közgyűlése.

  2021.10.26.
 2. A Szent György Kórház kertjében ültették el az "Élet fáját"

  Fejér megyei rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnok-helyettese az „Élet fája” program keretében a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban ültettek el egy-egy fát.

  2021.10.26.
 3. szekesfehervarparkolas.hu - Online is kiválthatók a lakossági parkolóbérletek

  A Városgondnokság új, parkolási internetes honlapján a lakossági parkolóbérletek online kiváltása mellett lehetőség van az NFC parkolókártyák feltöltésére, a parkolási pótdíjak befizetésére, sőt még az NFC kártyával indított parkolás befejezésére is. Az új reszponzív honlap a szekesfehervarparkolas.hu az összes okoskészüléken is elérhető.

  2021.10.25.
 4. Béri Balogh Ádám Baráti Kör: legyen II. Rákóczi Ferenc szobor Székesfehérváron!

  Székesfehérváron, a Nyitrai út 13-ban található Közösségi Házban november 2-án kedden, 18 órától a Markó S. Mária Emlékalapítvány rendezésében fontos ügyben hívnak, várnak minden érdeklődőt.

  2021.10.25.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár