Folytatódnak a fehérvári fejlesztések - interjú Gyopáros Alpár kormánybiztossal

A Kormány 2020. május 18-án nevezte ki a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztossá Gyopáros Alpárt. A kormánybiztos - akit a Modern Városok Program székesfehérvári fejlesztéseiről kérdeztünk – elmondta, hogy a Szent György Kórház fejlesztésének előrehaladását a járványügyi helyzet nem akadályozza és betervezték a Modern Városok Program 2021. évi keretébe a székesfehérvári középiskolai campusra korábban előirányzott forrást is.
2020.06.05. 14:03 |

Milyen hatással van a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet a Modern Városok Program elemeinek megvalósítására?

A Modern Városok Program beruházásai  továbbra is folyamatban vannak.  A program kiemelt célja a gazdaság élénkítése, a beruházások ösztönzése, mely a jelenlegi veszélyhelyzetben különös jelentőséggel bír. A vírus okozta helyzet miatt nem volt jelentősebb leállás a beruházásoknál, a kivitelezők nem jelentettek akadályoztatást, a beruházások folyamatosan haladnak. A jövő évet tekintve a Modern Városok Program egyes projektjeinek megvalósítására tervezetten 270 milliárd forint kerül kifizetésre, amelyből egészségügyi-, kulturális-, műemlék felújítási-, oktatási-, sportcélú, turisztikai beruházások, valamint helyi- és országos közútfejlesztések kerülnek majd megvalósításra.

Székesfehérváron egy májusi kormánydöntés értelmében a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében valósul meg a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építése, ami nem tudott megvalósulni korábban az építőiparban bekövetkezett áremelkedés miatt. Milyen tartalommal és ütemezéssel valósulhat meg ez a beruházás?

A Kormány 6000 fő befogadására alkalmas új multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok megvalósításának támogatásáról döntött. A tervezett csarnok multifunkcionalitása okán biztosíthatja a lakosság számára egyes közfeladatok, kulturális és közösségi programok, így koncertek, vásárok, előadások, egyéb szakmai rendezvények helyszínét. A beruházás a következő nemzedékek, a Székesfehérváron és környékén élő óvodás korú gyermekek, általános iskolás és középiskolás fiatalok, valamint egyetemisták kulturális neveléséhez, egészségéhez járul hozzá. Székesfehérváron tradicionális a jégkorong, jégtánc és műkorcsolya oktatás, emiatt a tervezett csarnok multifunkcionalitása mellett jégfelületet is biztosít. Az általános iskolás és középiskolás fiatalok mindennapos testnevelés oktatásának biztosítására a városban rendelkezésre álló infrastrukturális feltételek korlátozottak, amely feltételeken jelentősen javítana a csarnok ilyen irányú szolgáltatása. Az Önkormányzat kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljáráshoz szükséges dokumentumok készítését megkezdte, az eljárás előre láthatóan a nyár folyamán megindulhat. A kivitelezés tervezett megvalósítási ideje a kivitelezési szerződés hatályba lépését követően - a szükséges támogatás odaítélését követően - 26 hónap. A tervek szerint 2021. első negyedévében az ingatlanhoz kapcsolódó út, közmű, és csapadékelvezetési munkák kezdődhetnek el, majd a csarnok kivitelezése. A munkálatok a várhatóan 2023. II. felében fejeződhetnek be.

Négy évvel ezelőtt, a Modern Városok Program keretében döntött a kormány arról, hogy támogatja a Fejér megyei Szent György Kórház új belgyógyászati tömbjének kialakítását. Tavaly decemberre elkészült a módosított szakmai tartalom, megszületett a döntés a rendelkezésre álló 7 milliárd forinthoz szükséges 6,8 milliárd forint többletforrásról. A jelenlegi helyzet hogyan módosíthatja ezt a beruházást az ütemezés és a szakmai tartalom tekintetében?

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztésének előrehaladását a járványügyi helyzet nem akadályozza. A kiviteli tervek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése jelenleg folyamatban van. Az eredményes közbeszerzési eljárást követően készülhet el a kivitelezési tervdokumentáció, amely alapján a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás elindulhat. A Kormány ennek eredményének ismeretében hozhat döntést a projekt megvalósítására vonatkozóan. Tekintve a közbeszerzési eljárások, illetve a tervezés időigényét, ez legkorábban 2021. második félévében várható.

A székesfehérvári középiskolai campus kialakítására további 8 milliárd 375 millió forintot hagyott jóvá a kormány az idei év elején a Modern Városok Program keretében. A nagyobb hányad - mintegy a 6 milliárd 15 millió forint - a 2021. évi költségvetésből járna a beruházásra. A nemrégiben beterjesztett 2021-es költségvetés tervezete biztosítja ezt a forrást?

A forrás a Modern Városok Program 2021. évi keretébe betervezésre került, amennyiben indokolt, természetesen kifizetésre fog kerülni.

Sok székesfehérvári gyermeket érint a velencei bentlakásos tábor korszerűsítése. Mit lehet tudni erről a beruházásról?

A város újratervezte a korábban már elfogadott projektet, melynek értelmében modernebb, új, immár kétszintes közösségi épület kialakítását javasolja a tervező, az épület földszintjén recepció, 80 fős étkező/foglalkoztató terem kialakításával, melegítőkonyhával, gazdasági parkolóval. Szintén a földszinten kerülne kialakításra egy egészségügyi részleg, egy - kintről is megközelíthető - orvosi szobával, váróval, valamint két, különnemű betegszobával, mely külön vizesblokkokkal rendelkezik. Az épület emeletén két darab 2 fős és kilenc darab 4 fős szobában téliesített szállás kerülne kialakításra. Az új tervek szerint 18 db új, téliesítetlen lakóegység létesülne. A projekt szakmai tartalmának áttekintése jelenleg folyamatban van, a kivitelezés teljesítési határideje a szerződéskötéstől számított 12 hónap lenne

(Időközben: lezárult a közbeszerzési eljárás, kiválasztásra került a kivitelező. Hamarosan sor kerül a szerződés aláírására és kezdődhet a felújítás.)

Interjú

 1. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 2. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 3. Alkalmazkodni a környezethez és kiemelkedni belőle - beszélgetés Csutiné Schleer Erzsébet építésszel

  Az elmúlt ősszel rendezték meg a Pordán H. Ferenc-emlékkiállítást – az építészmérnök munkásságát a 4 Építész Alkotóközösség dolgozta föl: felkutatták, összegyűjtötték, rendszerezték a gazdag építésztervezői tevékenységek dokumentumait, a terveket, vázlatokat és a jegyzeteket. A XX. század utolsó harmadában, Székesfehérvár építészetének legjelesebb alkotójaként számon tartott Pordán H. Ferenc két jellegzetes épületénél Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök kalauzolt bennünket.

  2020.06.25.
 4. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 1. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 2. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.
 3. Léleksimogató kötet - interjú Bartal Klárival, az Alkonyórán írójával

  Bartal Klári Alkonyórán című kötete az elmúlt év végén kerülhetett az olvasók kezébe. Az utolsó másfél évtized verseiből és prózai írásaiból álló sokszínű összeállítás körülöleli a mozgalmas, megpróbáltatásokkal teli életutat, Szegedtől Svédországon keresztül Székesfehérvárig, a magyarság történelmi eseményeivel, saját veszteségekkel, vidám gyerekversekkel, a novellákban a közeli vagy távolabbi múlt emlékeivel.

  2020.06.16.
 4. Beszélgetés Bencze Tamással, az I. András Király Lovagrend nagymesterével

  Bencze Tamás a 2004-ben Székesfehérváron megalapított I. András Király Lovagrend nagymestere, akivel gyermekkori emlékekről, családi indíttatásról, hajózásról, katonai hagyományőrzésről és a koronavírus-járványról is beszélgettünk. 

  2020.06.09.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2