„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!” - Lélekmozgató sportnapok Fehérváron

A magyar parasport napja, február 22-e alkalmából egyhetes eseménysorozatot hirdetett a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ). Székesfehérvár több oktatási intézménye is csatlakozott az érzékenyítő programhoz. Csörgőlabda, ülőröplabda, floorball bemutató, parasportnap is szerepel a sportolási lehetőségek között. A hetet pénteken egy mindenki számára nyitott, mozgalmas délután zárja.
2020.02.18. 08:14 |

Négy székesfehérvári intézmény csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által koordinált Magyar Parasport Napja rendezvénysorozathoz.

A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag elfogadott határozatba foglalta, hogy a magyar parasport hagyományait és sikereit a Magyar Parasport Napján minden évben február 22-én ünnepeljék az országban. A sportnap célja, hogy közelebb hozza a parasportolókat egészséges embertársaikhoz.

A Lélekmozgató országos program fehérvári nyitó rendezvényén, a Széna Téri Általános Iskolában Deák Lajosné önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, városunk kiemelten kezeli a fogyatékossággal élők ügyét.

A Székesfehérvári Érzékenyítő Program (SZÉP) keretében sportbemutatókkal, filmvetítésekkel, személyes találkozásokkal segítik, hogy minél több gyermek megtanulja, hogyan lehet természetes módon közösséget alkotni a fogyatékossággal élőkkel.

A hétfői sportos délutánon a gyerekek kipróbálhatták a csörgőlabdát és az ülőröplabdát is.

A játék közben – egy speciális szemüvegnek köszönhetően – megtapasztalhatták, hogyan erősödik fel a hallás, a tapintás szerepe, ha valaki nem lát. Mekkora koncentrációt igényel követni a csörgő hangot adó labda útját, és elkapni azt, megakadályozva, hogy a másik csapat gólt gurítson. A parasport egyik izgalmas és látványos sportja, az ülőröplabda játéka során pedig arra kellett figyelniük a diákoknak, hogy csak ülve maradva érhettek a labdához.

A Lélekmozgató heti programja február 20-án, csütörtökön az István Király Általános Iskolában 14.30 órától floorball bemutatóval folytatódik. Február 21-én, pénteken 9 órától parasportnapot szerveznek az Ezredéves iskola tornatermében, majd a Tóvárosi Általános Iskolában 14 órakor kezdődik a „Magadért sportolj!” rendezvény.

A közös bemelegítést követően evezős ergométer, darts, tollaslabda, ülőröplabda, íjászat, trambulin, célbadobás, célbarúgás, büntetődobás, streetball és esések iskolája, valamint az egészséges életmódról, az egészséges és változatos táplálkozásról szóló tájékoztatók várják az ingyenes, mindenki számára nyitott sportos délután résztvevőit.

Sport

 1. Egy arany, két ezüst, két bronz és egy ötödik helyezés a junior-ifi ökölvívó bajnokságról

  A Fehérvár Küzdősport Egyesület Ökölvívó Szakosztályának hat versenyzője indult az összevont országos junior-ifi ökölvívó bajnokságon, Debrecenben. Junior korcsoportban Nagy Evelin (57 kg) arany,-, Balogh Bálint (66 kg) bronz,- Németh Zsolt (70 kg) 5., és Tóth Adrián (75 kg), ezüst,- míg ifiben Major Milán (64 kg) bronz,- és Zsoldos Virág (+81 kg) ezüstérmet szerzett.

  2020.10.24.
 2. Elmarad a Hydro Fehérvár AV19 salzburgi és insbrucki hétvégi meccse is

  A Hydro Fehérvár AV19 hétvégi túrája elmarad, a két idegenbeli mérkőzést későbbi időpontban rendezik meg - tájékoztatott a klub honlapja.

  2020.10.22.
 3. A Mezőkövesd otthonába látogat vasárnap a MOL Fehérvár FC

  Az OTP Bank Liga 8. fordulójában a Mezőkövesd Zsóry FC vendége lesz a Vidi, a találkozó október 25-én, vasárnap 17 órakor kezdődik. A jegyek ára elővételben, csütörtök 17:30-ig a VidiShopban és online egységesen 1100 ft-ba kerül, míg a helyszínen a meccs napján 1600 ft-ért lehet belépőt váltani.

  2020.10.22.
 4. Fehérvári sikerekkel kezdődött az összevont junior-ifi ökölvívó országos bajnokság

  A Fehérvár Küzdősport Egyesület Ökölvívó Szakosztályának hat versenyzője indult az összevont országos junior-ifi ökölvívó bajnokságon, junior korcsoportban Nagy Evelin (57 kg), Balogh Bálint (66 kg), Németh Zsolt (70 kg) és Tóth Adrián (75 kg), míg ifiben Major Milán (64 kg) és Zsoldos Virág (+81 kg) kezdte meg a több napos versenyt.

  2020.10.21.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak