Fogyasztóbarát fehérvári vállalkozásokat díjaztak

  Az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért és Székesfehérvár Önkormányzata évről évre Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjban részesíti azokat a helyi vállalkozásokat, cégeket, amelyek tevékenységük során szem előtt tartják a felelősségteljes etikus piaci magatartást. 2017-ben is sor került az elismerések átadására, bútorkereskedő, cukrász és gépgyártó céget díjaztak.
2017.03.16. 12:05 |
 Az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért és Székesfehérvár Önkormányzata évről évre Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjban részesíti azokat a helyi vállalkozásokat, cégeket, amelyek tevékenységük során szem előtt tartják a felelősségteljes etikus piaci magatartást. 2017-ben is sor került az elismerések átadására, bútorkereskedő, cukrász és gépgyártó céget díjaztak.
Idén is Székesfehérváron tevékenységet végző egyéni és társas vállalkozásokat, nonprofit szervezeteket jelölhettek a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra. Közülük választotta ki az Alapítvány azt a kereskedőt, üzletet illetve gyártót, akit érdemesnek tartott az etikus és felelősségteljes piaci magatartása alapján az elismerésre. A díjat három kategóriában adományozták. Gyártás kategóriában a Metalforg-Tec Gépgyártó és Kereskedelmi Kft., szolgáltatás kategóriában a Rebényi Cukrászat, kereskedelem kategóriában a SZÉK-HÁZ Irodabútor Kft. kapta az elismerést.
A díjat a Fogyasztók Világnapjához kapcsolódóan adományozzák. A világnapot 1983 óta ünneplik világszerte. John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdetett ki egy történelmi nyilatkozatot, melyben a négy alapvető fogyasztói jogot (jog a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez) foglalta össze, az évek során ezek száma nyolcra emelkedett (kibővült a meghallgatás, a kártérítés, az oktatás és az egészséges környezethez való joggal).
A díj kapcsán Róth Péter, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere, Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért elnöke, és Domokos Tamás szociológus tartott sajtótájékoztatót a Fehérvári Civil Központban.
Németh László elmondta, hogy az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért több éve jutalmazza Székesfehérváron azokat a vállalkozásokat, melyek az etikus magatartás terén sok mindent elkövetnek. Öt évvel ezelőtt merült fel annak az ötlete, hogy a legjobban teljesítőket külön is díjazzák, ekkor alapították meg a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjat. Mindig egy év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a kutatómunka során, vélemények alapján kiválasszák az elismerésre leginkább érdemes vállalkozásokat. 
"Ahhoz, hogy egy jól működő, etikus piacot szabályozó magatartásokat láthassunk, szükség van a társadalmi szervezetek szerepvállalására is, többek között az olyan civil kezdeményezésekre, amelyek nem csak a fogyasztói érdekek védelmét látják el, hanem az egész szakmai támogatórendszerekben működnek. Ilyen  például az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért gondolkodásmódja, amely megpróbálja ennek az egésznek a társadalmi hozadékát még magasabb szintre emelni." - fogalmazott a díj kapcsán Domokos Tamás szociológus.
 
"Egy társadalom akkor tud fejlődni, ha benne rend van és tagjai elégedettek. Ugyanez érvényes a gazdaságra is, hiszen a gyártók, a kereskedők és szolgáltatók minőségi tevékenysége maga után vonja a fogyasztók elégedettségét. Egy üzlet az emberekről is szól! A Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjat nem egy hivatal, hanem maguk a fogyasztók ítélik oda. Ily módon, civil kezdeményezésként megfelelő visszacsatolást ad a díjazottak hosszú időn át tartó, az egész közösségért végzett minőségi munkájáról." – emelte ki a díjátadó alkalmából Róth Péter alpolgármester, aki a város nevében gratulált a díjazottaknak.
 
A 2017-os év díjazottjai:
Kereskedelem kategória: Szék-Ház Irodabútor Kft.
A Szék-Ház Irodabútor Kft. több mint 20 éve van jelen a bútorpiacon. Az évek alatt jelentős tapasztalatokat szerzett a bútorkereskedelemben, amely segítségére van a vásárlónak abban, hogy megtalálja az igényeknek leginkább megfelelő, legjobb ár-érték arányú bútorokat és székeket, melyeket hosszú távon is elégedetten használhat otthonában, munkahelyén vagy középületben. A cég által ajánlott bútorok és székek nagy része Magyarországon készül. A díjat Zemlényi János ügyvezető vette át.
 
Szolgáltatás kategória: Rebényi Cukrászat
A Rebényi Cukrászat 1991-ben nyitotta meg kapuit Székesfehérváron, az Öreghegyen. Negyven év szakmai tapasztalatával várja a minőségi süteményekre vágyó vendégeket Rebényi Gyula mestercukrász. Termékei ötvözik a legnemesebb cukrászati hagyományokat a modern vásárlói és élelmiszertechnikai elvárásokkal. Így az üzemben csak kiváló minőségű alapanyagokból, korszerű eljárásokkal állítja elő a süteményeket. A díjat Rebényi Gyula vette át.
 
Gyártás kategória: Metalforg-Tec Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.
A Metalforg-Tec Kft. egyedi gépek tervezésével és kivitelezésével, valamint alkatrészek kissorozatú gyártásával foglalkozik. A cég fő vevőkörét a világpiacon meghatározó szerepet betöltő, német alumíniumipari gépgyártó cégek alkotják. A gyártmányok döntő többsége a cég saját üzemében készül. A Metalforg-Tec Kft. erőssége a kiváló minőség és a pontos határidőre történő szállítás. A díjat Pravetz József ügyvezető vette át.