Finommechanikások találkoztak a Major utcában – nagy családként köszöntötték egymást

Csütörtökön a Major utcai, egykori gyáregységben várták az egykor ott dolgozó finommechanikásokat. Az 1950-ben alakult Székesfehérvári Finommechanikai Vállalat több mint 100 dolgozója gyűlt össze, hogy igazi családként ünnepeljen és emlékezzen az elmúlt évtizedekre.
2022.09.08. 17:28 |
Finommechanikások találkoztak a Major utcában – nagy családként köszöntötték egymást

Csütörtökön délután több mint százan jöttek el, hogy néhány órás beszélgetés erejéig felidézzék azt a korszakot, amikor annak idején együtt dolgoztak a Finommechanikában.

A vállalat és a gyáregység működésének évtizedei még sokakban élnek, a korábbi emlékek, történetek, barátságok felidézésével pedig már közel száz, egykori „finommechanikást” értek el, akik szinte valamennyien örültek a személyes találkozás lehetőségének. 

A találkozó ötletgazdája Annus István volt. „Ahogy az ember megy egyre beljebb a nyugdíjas éveibe, eszébe jutnak a régi emlékek, így jutott eszembe nekem is az első munkahelyem, a Finommechanikai Vállalat, ahol 1971-ben kezdem dolgozni. A közösségi médián keresztül indult el a szervezés és több mint 100-an jelezték, hogy mindenképpen eljönnek. Annak idején mintegy 700-800 főt foglalkoztatott a Finommechanikai Vállalat, így nagyon örülök, hogy arányaiban ilyen sokan jöttek el a találkozóra. Ahogy elindult a szervezés, mindenki lelkes lett, egymásnak adták tovább a hírt az egykori kollégák” – mondta el a találkozó szervezéséről Annus István.

Érdekesség, hogy Magyarországon az első nagy darabszámú kereskedelmi forgalomba kerülő autórádió is a székesfehérvári Finommechanikai Vállalatnál készült.

Annus István megjegyezte, hogy a Finommechanikai Vállalat mindig is családias cég volt, szoros emberi kapcsolatok, igazi barátságok szövődtek az évtizedek alatt. „Mindenki ismert mindenkit, mindenki segített a másiknak, igazi nagy család voltunk és ezt igazolja az is, hogy ennyien jöttek el a találkozóra” – tette hozzá.

Gazdaság