Finn-magyar barátság járványhelyzetben - magyaros ebéd a balettszínház gyakornokának

A város Balett Színházánál gyakornokoskodik a finn Reetta Riikonen, akit a Sampo Finnbarátok Egyesület tagjai családtagnak tekintenek. A járványhelyzet ugyan nem engedi meg a személyes találkozásokat, de minden hétvégén találnak módot arra, hogy egy-egy finom, magyaros ebéddel „vendégeljék meg” mégis Reettát, akinek ízlenek a jellegzetes fűszerekkel készített, hagyományos fogások.
2021.02.24. 17:41 |

A Székesfehérvári Balett Színház várja a tehetséges fiatalokat, szívesen fogadják őket a világ minden tájáról, hogy a társulatnál tanuljanak, szerezzenek tapasztalatokat. 

A finn Reetta Riikonen – aki a Finn Nemzeti Operának (Suomen Kansallisooppera) a balett tagozatán végezte felsőfokú tanulmányait –2020 októberében érkezett, azóta gyakornokoskodik a színháznál négy másik táncossal együtt.

Amikor a finn fiatal művész a városba érkezett, már nem volt lehetőség a személyes kapcsolattartásra – de egy jó közösség a járványidőszakban is közösség: a Székesfehérvári Sampo Finnbarátok Köre Egyesület tagjai befogadták, és azóta is tartják a kapcsolatot Reetta Riikonennel. A táncos igazi családtaggá vált, hiszen az egyesületben öt család nagy örömmel és kitartással „látja őt vendégül” október óta minden hétvégén egy-egy magyaros ebédre, módszeresen beosztva, megszervezve, ki mikor mit főz.
Egyelőre a kapcsolat nem szólhat valódi vendéglátásról, a háromfogásos finomságokat nem fogyaszthatják el egy asztalnál, de mindenképpen azt szeretnék kifejezni: a közösség figyel rá, és alig várja, hogy személyesen is jobban megismerhessék egymást. Reetta Riikonen minden hagyományos fogásra vevő, kedveli a magyaros ízeket, a jellegzetes fűszereket, a kedvencei között tartja számon a lecsót vagy a csirkéből készített ételeket.

Kultúra

 1. „Fitz100” - tudományos konferenciával zárult az emlékév

  Tudományos konferenciával zárta a Fitz Jenő emlékévet a Szent István Király Múzeum. A Városházán rendezett eseményen egykori munkatársai, valamint a múzeum jelenlegi szakemberei elevenítették fel az egykori legendás igazgató személyiségét, tudományos tevékenységét, a múzeum szakmai fejlődésében betöltött szerepét.

  2021.12.03.
 2. Fehérvár Arcai címmel hirdettek portréfotó-pályázatot - december 31-ig várják a képeket

  Fehérvár Arcai címmel hirdetett amatőr portréfotó pályázatot az Értékmentők by iGenerációért Egyesület. A versenyre Székesfehérváron készült portréfotók beküldését várják amatőr és hobbifotósok részéről az ország minden pontjáról december 31-ig.

  2021.12.03.
 3. Két év termése - december 10-én nyílik a Kisfaludi Művészkör kiállítása

  Egy év kihagyás után ismét megrendezi hagyományos kiállítását a Kisfaludi Művészkör. A nyolc alkotó festményeket, grafikákat és festett bútorokat mutat be a Kisfaludi Közösségi Házban. A megnyitót december 10-én, pénteken 18 órakor tartják, a tárlatot Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakma vezetője ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik a Bástya Kamarakórus. 

  2021.12.03.
 4. Fitz 100 - élőben közvetítjük a konferenciát pénteken a Városházáról

  Fitz Jenő születésének századik és halálának tizedik évfordulója évében a Szent István Király Múzeum több programmal is készült. A Fitz 100 konferencián a történész-régész életének több szakaszáról is megemlékeznek majd december 3-án.

  2021.12.03.

advent

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka