Figyeljünk a környezetünkre, figyeljünk jobban mit teszünk a kék kukába!

A Depónia még 2016-ban vezette be a két frakciós gyűjtést. Székesfehérváron minden családi ház ingyen juthatott a kék kukához, amibe olyan hulladékokat lehet csak tenni, ami újrahasznosítható. Sajnos rendkívül sok szennnyezett hulladékot teszünk a kék kukába, melynek tartalma kézi válogatáson esik át. A szolgáltató kéri, hogy csak műanyag (PET) palackok, műanyag flakonok, többrétegű italos kartondobozok, fém italos és konzerv dobozok és papír kerüljön a kukába.
2017.12.13. 08:33 |

A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék nem lehet olajos, zsíros vagy élelmiszerrel szennyezett. Amennyiben a hulladék nem felel meg a fenti követelményeknek, azokat nem szállítják el!

"A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül szennyezett a kék kukákba gyűjtött hulladék, ezért szeretnénk ezt egy változtatással olyan irányba terelni, hogy minél több legyen az a hasznosítható anyag, ami a lakóknál keletkezik külön gyűjtve"- mondta Czentár Ottó szolgáltatási osztályvezető. Ezáltal sokkal könnyebbé válik a feldolgozás, hiszen jelentős munkát kell abba fektetni, hogy a beszállított, gyakorlatilag hasznosíthatatlan hulladékot is kezeljék. 

2018-tól a műanyag, fém és papírhulladékok közül kizárólag a csomagolási fém, a műanyag, az italos karton és a papírhulladék kerülhet a kék edénybe, egyéb használati tárgyak nem!

A közeljövőben minden fehérvári lakos levélben kap egy tájékoztatót arról, hogy mi az a hulladék, amit bele lehet tenni a kék kukába, tehát a szelektív gyűjtőedénybe, és mi az, amit nem. "Szeretnénk a korábbi szelektív gyűjtési gyakorlathoz annyiban visszatérni – amikor még zsákos rendszer működött – hogy csak a csomagolási hulladékokat kérjük gyűjteni, mert számos félreértésre adott okot az, hogy a nem lebomló frakcióba mi kerülhet.

A kék kukába az alábbi hulladékokat lehet gyűjteni:

- műanyag üdítős, ásványvizes (PET) palackok,

- műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok,

- többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok,

- fém italos (üdítős, sörös), ill. konzerves dobozok

- papír csomagolási hulladék (karton), valamint újságok, szórólapok

A műanyag és fém palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat kiöblítve, laposra taposva kell a kukába helyezni, így kevesebb helyet igényelnek, a nagyobb terjedelmű papírhulladékokat pedig összehajtogatva és összekötözve, az edény mellé kell kihelyezni 

Nem tehető a kék edénybe:

- biológiailag lebomló hulladék,

- szennyezett csomagolási hulladék (pl. ételmaradékos papír vagy műanyag tálca),

- élelmiszer-maradék,

- veszélyes hulladék (elem, fénycső, festék),

- építési, bontási hulladék,

- hamu, salak,

- üveghulladék

- ruhaneműt, textilt

- habosított polisztirolt (Hungarocell)

Közélet

 1. Gálaesttel köszöntötték Fehérvár katonáit a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

  „Fehérvár köszönti katonáit” címmel gálaesttel köszöntötték a városunkban szolgáló katonákat hétfőn este a Vörösmarty Színházban, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából. Az eseményen átadták a Gyuricza Emlékgyűrűt és Sipos Gyula-díjat is. A gálán a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes „A magyar huszár” műsorát láthatták a résztvevők.

  2019.05.20.
 2. Térzenével és alaki bemutatókkal ünnepeltek fehérvár katonái

  A Helyőrségi Zenekar térzenéjével, alaki- és katonai testnevelési bemutatóval ünnepelte Székesfehérvár hétfőn a Magyar Honvédelem napját. Kihirdették a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezete, valamint a Honvéd Szondi György Sportegyesület által hetedik alkalommal meghirdetett verseny eredményét is.

  2019.05.20.
 3. 331 évvel ezelőtt szabadult fel Székesfehérvár a török uralom alól

  1688-ban, 331 évvel ezelőtt május 19-én szabadult fel Székesfehérvár a 145 éves török uralom alól és kezdődött el Fehérvár barokk korszaka. A 331 évvel ezelőtti eseményekről hétfőn délelőtt emlékeztek meg a Nemzeti Emlékhelyen.

  2019.05.20.
 4. „ALBA BATTLE ROYAL - a Heated Dispute” - angol nyelvű vitaverseny Fehérváron

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium második alkalommal hirdette meg a tavalyi évben elindított angol nyelvű vitaversenyt a megye középiskolásai számára, az Arconic Alapítvány támogatásával. A megyei vetélkedő az előválogató és az elődöntő után hétfőn érkezett a fináléhoz, melyben vasvári és tópartis diákok mérték össze kommunikációs készségüket, logikus gondolkodásukat és idegen nyelvi tudásukat. 

  2019.05.20.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek