Figyeljünk a környezetünkre, figyeljünk jobban mit teszünk a kék kukába!

A Depónia még 2016-ban vezette be a két frakciós gyűjtést. Székesfehérváron minden családi ház ingyen juthatott a kék kukához, amibe olyan hulladékokat lehet csak tenni, ami újrahasznosítható. Sajnos rendkívül sok szennnyezett hulladékot teszünk a kék kukába, melynek tartalma kézi válogatáson esik át. A szolgáltató kéri, hogy csak műanyag (PET) palackok, műanyag flakonok, többrétegű italos kartondobozok, fém italos és konzerv dobozok és papír kerüljön a kukába.
2017.12.13. 08:33 |

A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék nem lehet olajos, zsíros vagy élelmiszerrel szennyezett. Amennyiben a hulladék nem felel meg a fenti követelményeknek, azokat nem szállítják el!

"A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül szennyezett a kék kukákba gyűjtött hulladék, ezért szeretnénk ezt egy változtatással olyan irányba terelni, hogy minél több legyen az a hasznosítható anyag, ami a lakóknál keletkezik külön gyűjtve"- mondta Czentár Ottó szolgáltatási osztályvezető. Ezáltal sokkal könnyebbé válik a feldolgozás, hiszen jelentős munkát kell abba fektetni, hogy a beszállított, gyakorlatilag hasznosíthatatlan hulladékot is kezeljék. 

2018-tól a műanyag, fém és papírhulladékok közül kizárólag a csomagolási fém, a műanyag, az italos karton és a papírhulladék kerülhet a kék edénybe, egyéb használati tárgyak nem!

A közeljövőben minden fehérvári lakos levélben kap egy tájékoztatót arról, hogy mi az a hulladék, amit bele lehet tenni a kék kukába, tehát a szelektív gyűjtőedénybe, és mi az, amit nem. "Szeretnénk a korábbi szelektív gyűjtési gyakorlathoz annyiban visszatérni – amikor még zsákos rendszer működött – hogy csak a csomagolási hulladékokat kérjük gyűjteni, mert számos félreértésre adott okot az, hogy a nem lebomló frakcióba mi kerülhet.

A kék kukába az alábbi hulladékokat lehet gyűjteni:

- műanyag üdítős, ásványvizes (PET) palackok,

- műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok,

- többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok,

- fém italos (üdítős, sörös), ill. konzerves dobozok

- papír csomagolási hulladék (karton), valamint újságok, szórólapok

A műanyag és fém palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat kiöblítve, laposra taposva kell a kukába helyezni, így kevesebb helyet igényelnek, a nagyobb terjedelmű papírhulladékokat pedig összehajtogatva és összekötözve, az edény mellé kell kihelyezni 

Nem tehető a kék edénybe:

- biológiailag lebomló hulladék,

- szennyezett csomagolási hulladék (pl. ételmaradékos papír vagy műanyag tálca),

- élelmiszer-maradék,

- veszélyes hulladék (elem, fénycső, festék),

- építési, bontási hulladék,

- hamu, salak,

- üveghulladék

- ruhaneműt, textilt

- habosított polisztirolt (Hungarocell)

Közélet

 1. A városrész közösségi kemencéje körül zárták a félévet az öreghegyi nyugdíjasok

  Közös sütést-főzéssel zárták a nyári szünet előtt az első félévet az Öreghegyi Nyugdíjas Klub tagjai szerdán a városrész közösségi kemencéjénél, ahol sokan ülték körül a sült csirkecombbal, tarjával, savanyúsággal, friss kenyérrel és jóféle Noé-hegyi borral gazdagon terített asztalokat.

  2019.06.26.
 2. Semmelweis nap - fehérvári egészségügyi dolgozóknak mondtak köszönetet

  Ünnepségen köszöntötte az egészségügyben dolgozókat Székesfehérvár Önkormányzata szerdán. A rendezvény az Oskola utcai Semmelweis-dombormű - a tér felújítása miatt jelképes - koszorúzásával kezdődött, majd a Hiemer-ház báltermében folytatódott, ahol elismeréseket adtak át. A „Székesfehérvár Egészségügyéért" díjban Dr. Szabó Tamás, belgyógyász, gasztroenterológus részesült.

  2019.06.26.
 3. Székesfehérvár Önkormányzata megakadályozta a lerakóbővítést

  A ma több országos médiafelületen megjelent, egyébként nem az önkormányzat hatáskörébe tartozó szennyvíziszap-lerakás témában Székesfehérvár Önkormányzatának álláspontja az alábbi: Székesfehérvárnak nem érdeke, hogy máshonnan idehozott iszapot rakjanak le és hasznosítsanak városunkban, így ezt a tevékenységet az Önkormányzat nem támogatja.

  2019.06.26.
 4. Repülős emlékmű maradványait találták meg a Vásárhelyi út felújítása közben

  Augusztus végéig újul meg a Vásárhelyi út legrosszabb állapotban lévő szakasza, a beruházás során máris izgalmas történelmi emlékek kerültek felszínre: múlt héten megtalálták egy 1931-ből származó repülős emlékmű maradványait.

  2019.06.26.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek