Figyeljünk a környezetünkre, figyeljünk jobban mit teszünk a kék kukába!

A Depónia még 2016-ban vezette be a két frakciós gyűjtést. Székesfehérváron minden családi ház ingyen juthatott a kék kukához, amibe olyan hulladékokat lehet csak tenni, ami újrahasznosítható. Sajnos rendkívül sok szennnyezett hulladékot teszünk a kék kukába, melynek tartalma kézi válogatáson esik át. A szolgáltató kéri, hogy csak műanyag (PET) palackok, műanyag flakonok, többrétegű italos kartondobozok, fém italos és konzerv dobozok és papír kerüljön a kukába.
2017.12.13. 08:33 |

A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék nem lehet olajos, zsíros vagy élelmiszerrel szennyezett. Amennyiben a hulladék nem felel meg a fenti követelményeknek, azokat nem szállítják el!

"A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül szennyezett a kék kukákba gyűjtött hulladék, ezért szeretnénk ezt egy változtatással olyan irányba terelni, hogy minél több legyen az a hasznosítható anyag, ami a lakóknál keletkezik külön gyűjtve"- mondta Czentár Ottó szolgáltatási osztályvezető. Ezáltal sokkal könnyebbé válik a feldolgozás, hiszen jelentős munkát kell abba fektetni, hogy a beszállított, gyakorlatilag hasznosíthatatlan hulladékot is kezeljék. 

2018-tól a műanyag, fém és papírhulladékok közül kizárólag a csomagolási fém, a műanyag, az italos karton és a papírhulladék kerülhet a kék edénybe, egyéb használati tárgyak nem!

A közeljövőben minden fehérvári lakos levélben kap egy tájékoztatót arról, hogy mi az a hulladék, amit bele lehet tenni a kék kukába, tehát a szelektív gyűjtőedénybe, és mi az, amit nem. "Szeretnénk a korábbi szelektív gyűjtési gyakorlathoz annyiban visszatérni – amikor még zsákos rendszer működött – hogy csak a csomagolási hulladékokat kérjük gyűjteni, mert számos félreértésre adott okot az, hogy a nem lebomló frakcióba mi kerülhet.

A kék kukába az alábbi hulladékokat lehet gyűjteni:

- műanyag üdítős, ásványvizes (PET) palackok,

- műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok,

- többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok,

- fém italos (üdítős, sörös), ill. konzerves dobozok

- papír csomagolási hulladék (karton), valamint újságok, szórólapok

A műanyag és fém palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat kiöblítve, laposra taposva kell a kukába helyezni, így kevesebb helyet igényelnek, a nagyobb terjedelmű papírhulladékokat pedig összehajtogatva és összekötözve, az edény mellé kell kihelyezni 

Nem tehető a kék edénybe:

- biológiailag lebomló hulladék,

- szennyezett csomagolási hulladék (pl. ételmaradékos papír vagy műanyag tálca),

- élelmiszer-maradék,

- veszélyes hulladék (elem, fénycső, festék),

- építési, bontási hulladék,

- hamu, salak,

- üveghulladék

- ruhaneműt, textilt

- habosított polisztirolt (Hungarocell)

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek