Fiatalokkal együtt valósítja meg programjait a Krajcáros Alapítvány

A fehérvári Krajcáros Alapítvány a korábbi évekkel összhangban idén is fontos programokat valósított meg: szerte a világban és hazánkban terjesztik a város jó hírnevét. A Piski csata 170. évfordulóján Böjte Csaba partnereként kopjafát helyeztek el, Pozsonyban, a Petržalský cintorín-ban, megemlékezésen képviselték városunkat és részesei voltak a Fejér megyében közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél tartott megemlékezésnek.
2019.07.06. 14:11 |

Désen az “Ecsettel a békéért” címmel tartották az 54. tárlatukat az I. világháború centenáriumához kapcsolódva, amit Miskolcon, Kiskunmajsán, Jánoshalmán, Csákváron, Budapesten is láthattak az érdeklődők.v“Nagyik” címmel Beremenden az idősek otthonában és jelenleg Székesfehérváron a Civil Központban látható a fotótárlatuk.

Áprilisban Ieperben első ízben járt magyar civil delegáció a Krajcáros Alapítványnak köszönhetően, ahol emlékfát és emléktáblát helyeztek el a békeparkban, majd a város központjában meghívásos koszorúzáson vettek részt. Májusban a püspökség udvarán helyeztek el emléktáblát a centenárium okán tavaly elültetett emlékfa mellett.

A hétvégén érkeznek haza Visintiniből, aho diákok részvételével elvégezték a magyar kápolna bejáratának és a feljárót övező kerítésnek a rozsdátlanítását, festését. Továbbá részesei voltak június 29-én a San Michele sacra zónában a 103 évvel korábbi gáztámadás áldozataira emlékező programnak. San Martino del Carsoban emlékfát ültettek, mellé pedig egy emléktáblát helyeztek el.

Az alapítvány törekszik arra is, hogy a Budai út 94-ben található irodájuk előtti kis teret is szebbé tegyék, ahova virágokat ültettek és gondozzák is azokat.

Az év további részében sem tétlenkednek, ugyanis jelentős feladatuk lesz a Vér virága, illetve az Emlékezet hangja című programsorozatuk, mellyel terveik szerint hagyományt fognak Fehérváron teremteni. Júliusban és augusztusban is fiatalokat várnak a Felvidéken végzendő hadsírgondozó munkálatokhoz. Augusztusban két alkotótáboruk is lesz, melyből az egyik Fehérváron valósul meg. Ennek révén tovább bővül az I. világháború centenáriumához, a béke megőrzése iránti elkötelezettséghez kötődő festmény kollekciójuk, amely immáron Közép-európai léptékben is a legnagyobb tematikus gyűjtemény. Az alkotásokból szeretnének városunkban is állandó tárlatot nyitni.

Közélet

 1. Hősök Napja - püspöki szentmisével emlékeztek a Don-kanyar Kápolnánál

  A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonákról Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Kápolnánál. Az ünnepi liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.

  2020.05.31.
 2. Néma főhajtás a hősök emléke előtt a Hősök terén

  Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a Belvárosban, a Hősök terén zárult a megemlékezés-sorozat, amelynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek. Vasárnap délben Székesfehérvár Önkormányzata közös koszorúzást tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

  2020.05.31.
 3. Pünkösd vasárnapján Spányi Antal püspök celebrált misét a Szent Imre templomban

  Pünkösd az egyik legrégibb ünnep, melyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn ülnek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, a Szentlélek eljövetele. Pünkösd napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

  2020.05.31.
 4. A hősökre emlékeztek a II. világháborús keresztnél

  Szombaton délután Öreghegyen folytatódott a Hősök Napjához kapcsolódó megemlékezések sora. A Zobori út és a Donát utca kereszteződésében álló, a II. világháború hőseinek emléket állító keresztnél helyeztek el koszorút.

  2020.05.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V