Fiatalokkal együtt valósítja meg programjait a Krajcáros Alapítvány

A fehérvári Krajcáros Alapítvány a korábbi évekkel összhangban idén is fontos programokat valósított meg: szerte a világban és hazánkban terjesztik a város jó hírnevét. A Piski csata 170. évfordulóján Böjte Csaba partnereként kopjafát helyeztek el, Pozsonyban, a Petržalský cintorín-ban, megemlékezésen képviselték városunkat és részesei voltak a Fejér megyében közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél tartott megemlékezésnek.
2019.07.06. 14:11 |

Désen az “Ecsettel a békéért” címmel tartották az 54. tárlatukat az I. világháború centenáriumához kapcsolódva, amit Miskolcon, Kiskunmajsán, Jánoshalmán, Csákváron, Budapesten is láthattak az érdeklődők.v“Nagyik” címmel Beremenden az idősek otthonában és jelenleg Székesfehérváron a Civil Központban látható a fotótárlatuk.

Áprilisban Ieperben első ízben járt magyar civil delegáció a Krajcáros Alapítványnak köszönhetően, ahol emlékfát és emléktáblát helyeztek el a békeparkban, majd a város központjában meghívásos koszorúzáson vettek részt. Májusban a püspökség udvarán helyeztek el emléktáblát a centenárium okán tavaly elültetett emlékfa mellett.

A hétvégén érkeznek haza Visintiniből, aho diákok részvételével elvégezték a magyar kápolna bejáratának és a feljárót övező kerítésnek a rozsdátlanítását, festését. Továbbá részesei voltak június 29-én a San Michele sacra zónában a 103 évvel korábbi gáztámadás áldozataira emlékező programnak. San Martino del Carsoban emlékfát ültettek, mellé pedig egy emléktáblát helyeztek el.

Az alapítvány törekszik arra is, hogy a Budai út 94-ben található irodájuk előtti kis teret is szebbé tegyék, ahova virágokat ültettek és gondozzák is azokat.

Az év további részében sem tétlenkednek, ugyanis jelentős feladatuk lesz a Vér virága, illetve az Emlékezet hangja című programsorozatuk, mellyel terveik szerint hagyományt fognak Fehérváron teremteni. Júliusban és augusztusban is fiatalokat várnak a Felvidéken végzendő hadsírgondozó munkálatokhoz. Augusztusban két alkotótáboruk is lesz, melyből az egyik Fehérváron valósul meg. Ennek révén tovább bővül az I. világháború centenáriumához, a béke megőrzése iránti elkötelezettséghez kötődő festmény kollekciójuk, amely immáron Közép-európai léptékben is a legnagyobb tematikus gyűjtemény. Az alkotásokból szeretnének városunkban is állandó tárlatot nyitni.

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek