Fiatalokkal együtt valósítja meg programjait a Krajcáros Alapítvány

A fehérvári Krajcáros Alapítvány a korábbi évekkel összhangban idén is fontos programokat valósított meg: szerte a világban és hazánkban terjesztik a város jó hírnevét. A Piski csata 170. évfordulóján Böjte Csaba partnereként kopjafát helyeztek el, Pozsonyban, a Petržalský cintorín-ban, megemlékezésen képviselték városunkat és részesei voltak a Fejér megyében közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél tartott megemlékezésnek.
2019.07.06. 14:11 |

Désen az “Ecsettel a békéért” címmel tartották az 54. tárlatukat az I. világháború centenáriumához kapcsolódva, amit Miskolcon, Kiskunmajsán, Jánoshalmán, Csákváron, Budapesten is láthattak az érdeklődők.v“Nagyik” címmel Beremenden az idősek otthonában és jelenleg Székesfehérváron a Civil Központban látható a fotótárlatuk.

Áprilisban Ieperben első ízben járt magyar civil delegáció a Krajcáros Alapítványnak köszönhetően, ahol emlékfát és emléktáblát helyeztek el a békeparkban, majd a város központjában meghívásos koszorúzáson vettek részt. Májusban a püspökség udvarán helyeztek el emléktáblát a centenárium okán tavaly elültetett emlékfa mellett.

A hétvégén érkeznek haza Visintiniből, aho diákok részvételével elvégezték a magyar kápolna bejáratának és a feljárót övező kerítésnek a rozsdátlanítását, festését. Továbbá részesei voltak június 29-én a San Michele sacra zónában a 103 évvel korábbi gáztámadás áldozataira emlékező programnak. San Martino del Carsoban emlékfát ültettek, mellé pedig egy emléktáblát helyeztek el.

Az alapítvány törekszik arra is, hogy a Budai út 94-ben található irodájuk előtti kis teret is szebbé tegyék, ahova virágokat ültettek és gondozzák is azokat.

Az év további részében sem tétlenkednek, ugyanis jelentős feladatuk lesz a Vér virága, illetve az Emlékezet hangja című programsorozatuk, mellyel terveik szerint hagyományt fognak Fehérváron teremteni. Júliusban és augusztusban is fiatalokat várnak a Felvidéken végzendő hadsírgondozó munkálatokhoz. Augusztusban két alkotótáboruk is lesz, melyből az egyik Fehérváron valósul meg. Ennek révén tovább bővül az I. világháború centenáriumához, a béke megőrzése iránti elkötelezettséghez kötődő festmény kollekciójuk, amely immáron Közép-európai léptékben is a legnagyobb tematikus gyűjtemény. Az alkotásokból szeretnének városunkban is állandó tárlatot nyitni.

Közélet

 1. Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

  Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.

  2019.07.18.
 2. Az Emlékezet hangja - Takarodó szól a katonahősök emlékére

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapját követően egy hamarosan megvalósuló civil kezdeményezésről számolt be Németh István, a Krajcáros Alapítvány elnöke és Róth Péter alpolgármester. Az "Emlékezet hangja" program keretében 2019 szeptemberétől, 18 hónapon keresztül szinte nap mint nap felcsendül majd a Takarodó dallama a fehérvári Hősök terén.

  2019.07.18.
 3. Doberdó hősei - a 17-es gyalogezred katonáira emlékeztek

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

  2019.07.18.
 4. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.18.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek