Közgyűlés - felújítás a Széchenyi úton, folytatódik a Salétrom utca felújítása is

A Széchenyi út mintegy kétszázmilliós felújításáról, a kórház 75 millió forintos támogatásáról és a Salétrom utcai sétány építésének folytatásáról is döntött a város képviselő-testülete péntek reggeli ülésén. Döntöttek arról is, hogy több szakértő véleménye alapján a Sóstói Stadion korábban épült főlelátója statikailag nem biztonságos, így azt újraépítik, illetve vizsgálni fogják a 11 évvel ezelőtti építést is.
2017.08.18. 10:07 |
75 milliós támogatás a Szent György Kórháznak

Tavaly ötmillió forintot fordított a város a kórház rezidenseinek lakhatási támogatására, ami jelentősen segítette az intézményt a munkaerő megtartásában. Idén a lakhatási támogatást duplájára emelte a város, így tízmillió forinttal támogatja Fehérvár a rezidensek lakhatását. További jelentős támogatásról is döntött a testület, miszerint a szemészeti műtőben egy új operációs mikroszkóp beszerzését, a nőgyógyászaton pedig egy laparoscopos torony beszerzését támogatja Fehérvár. E két fejlesztéshez 65 millió forintot biztosít a város önkormányzata. Eddig összesen 12 orvos rezidens részesült lakhatási támogatásban, havi százezer forint erejéig.

Továbbra is térítésmentesen kapja helyiségeit a Polgárőrség

Döntött a testület arról, hogy továbbra is térítésmentesen használhatja helyiségeit a Székesfehérvári Városi Polgárőrség a Csanádi Imre téren és a Tolnai utcában is.

A közgyűlésen is hívták a fehérváriakat a Királyi Napok zárónapjának ünnepi programjaira. Augusztus 20-án 17 órától Szent István szarkofágjánál lesz tiszteletadás, majd a fél hatkor kezdődő Fehérvári Királyok menete után 18 órától a Szent István téren lesz az Ünnepi Díszközgyűlés. (rossz idő esetén a Városháza Dísztermében)

Ma is fontos fejlesztésekről dönthetett a testület –mondta a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte a Széchenyi út 200 millió forintos felújítását a Vörösmarty tér és a Horváth István utca között és azt, hogy folytatódik a Salétrom utca felújítása, ami a Németh László Általános Iskola előtti tér felújítását is eredményezi. Kiemelte továbbá a kórháznak nyújtandó 75 millió forintos városi támogatást. Mint mondta lesz folytatása a kórház városi támogatásának, nem elfelejtve azt, hogy mintegy 15 milliárdos állami támogatás is érkezik a kórház fejlesztésére.

Lebontják és újjáépítik a veszélyes főlelátót

Amikor a stadion áttervezése elkezdődött, akkor úgy gondoltuk, hogy ez egy olyan része az épületnek, amit integrálni szeretnénk a stadionba. Senki nem számított arra, hogy egy 11 éves épület gyakorlatilag használhatatlan statikai állapotban van, azonban sajnos kiderült, hogy statikailag teljesen alkalmatlan a további használatra: amikor ezzel a problémával a műszaki ellenőr megkereste a várost, akkor több vizsgálatot indított az önkormányzat, amik elkészültek és megállapították ugyanezeket a problémákat. A szakemberek sajnos kizárták, hogy a szerkezetet fel lehessen újítani, így az a döntés született, hogy biztonsági szempontból teljes egészében lebontjuk az épületrészt és megtörténik az újjáépítése. Az eredeti határideje a beruházásnak 2018 januárja volt, az új határidő pedig 2018 június vége lesz.

Elhangzott, hogy ha ez a főépület probléma nem lenne, akkor a stadion az eredeti határidőben, az eredeti költségvetéssel elkészült volna, hiszen az új részek építése jelenleg is az eredeti határidő szerint történik.

A város polgármestere kiemelte, hogy az első pillanattól kezdve folyamatos az egyeztetés a Videoton és a város között. Hetente rendszeresek a műszaki kooperációk, melyen a klub is mindig jelen van, másfél héttel ezelőtt pedig személyesen is tájékoztattam a klub tulajdonosát a főlelátó problémáiról. Türelmet és megértést szeretnék kérni a szurkolóktól, hiszen nem kellemes a hazai mérkőzésekre is utazni. Terveink között szerepel, hogy szeretnénk egyfajta támogatással megköszönni a szurkolók türelmét. "Hétről hétre 2-3000 ember indul útnak egy-egy mérkőzésre. Ezt szem előtt tartva a klubbal egyeztetve szeretnének a következő szezon utazási és bérletköltségeihez valamilyen kompenzációt biztosítani, hogy a meccseken minél többen szurkolhassanak a csapatnak.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta: joggal várják el az emberek, hogy legyen folytatása a vizsgálatoknak, amiről szintén döntött a testület. Egy ilyen fiatal épületnél ilyen statikai problémák eredetét meg kell vizsgálni és fel kell tárni azt, hogy hogyan történhetett ilyen.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy négy verziót vizsgáltak a szakértők, azonban olyan tartószerkezeti hibák vannak az épületen, ami a biztonságot kockáztatta. Kiemelte, hogy nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a tartószerkezetek állékonyságára és mindegyik szakértő az elbontást javasolta. Mint mondta, a stadion többi része ütemterv szerint zajlik: elkészült a kilátó és a három lelátó építése jól halad.

Közélet

  1. A Katonai Emlékpark Titkai - tájékozodási versenyre várják a családokat Pákozdon

    Március 23-án, szombaton 10-16 óra között a Pákozdi Katonai Emlékparkban ingyenes, regisztrációhoz kötött tájékozódási versenyen megismerhető a magyar hadtörténelem 170 éve. Nevezni több kategóriában lehet: felnőttek, családok és diákok a tájékozódási futás szabályai szerint térképpel felkeresik a jelzett pontokat, ahol kvízkérdések vagy feladatok várják őket. A táv 5 km. Jelentkezni lehet az esemény regisztrációs oldalán.

    2019.03.20.
  2. "Hétköznapi hősök" díj - ma még szavazhatunk Lengyel Zsófira

    2019. március 23-án adja át a Mozdulj! Közhasznú Egyesület a "Hétköznapi hősök" díjat, amit olyan magánszemélyeknek adományoznak, akik sokat tettek a fogyatékossággal élőkért, illetve akik önkéntes munkájukkal segítettek. A jelölések közül a zsűri a székesfehérvári Lengyel Zsófit is beválasztotta azon hat ember közé, akikre az egyesület Facebook oldalán lehet szavazni március 20-án éjfélig.

    2019.03.20.
  3. Új generáció új perspektívákkal - zárult a Modell Európai Parlament fehérvári ülése

    A kedd esti záróprogrammal véget ért a Modell Európai Parlament (MEP) XVII. Nemzeti ülése Székesfehérváron. Múlt csütörtök óta csaknem száz, az ország számos pontjáól érkezett középiskolás modellezte az Európai Parlament működését bizottsági és plenáris üléseken, vitákon. A Városháza Dísztermében rendezett záró esten többek között külföldi tanulmányutakkal, nemzetközi továbbjutással és képzési lehetőséggel jutalmazták a legkiválóbban szerepelt diákokat.

    2019.03.19.
  4. Az éltető víz - Muráncsik Beáta előadása a Fekete Sas Patikamúzeumban

    Március 22-én, pénteken 16 órakor a Víz Világnapja alkalmából Muráncsik Beáta „Az éltető víz” című előadására várják az érdeklődőket a Fekete Sas Patikamúzeumba. A belépés díjtalan.

    2019.03.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek