Felragasztható halhatatlanság - megnyílt a Városi Bélyeggyűjtő Kör kiállítása

A kaleidoszkóp színpompás világát idézi a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör szerdán délután nyílt kiállítása. A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban szombatig nyitva tartó tárlaton 35 keretoldalon 26 témakörben láthatnak bélyegeket az érdeklődők.
2021.10.13. 20:20 |

A bélyeggyűjtés a világ egyik legnépszerűbb hobbija. Az ember gyűjtési szenvedélye egyidős az emberiség és a tárgyiasult világ kezdetével. 

Bélyeget gyűjteni nem csak hasznos időtöltés, hanem értékteremtő és értékmentő tevékenység is, amely fejleszti a gyűjtő esztétikai érzékét és rendszeretetre nevel. A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör szerdán délután nyílt kiállításán tizenöt fehérvári és hét vendég filatelista gyűjteményéből láthatnak válogatást.

A tárlaton 35 keretoldalon 26 témakörben láthatnak bélyegeket az érdeklődők.

A kaleidoszkóp színpompás világa juthat eszünkbe e változatos bemutatón, mondta Laczi Zoltán, a kör elnöke, aki a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI tanulóinak rövid zenei műsorát követően üdvözölte a vendégeket. Mórocz Istvánné, a Könyvkötők Országos Ipartestülete Egyesület elnöke rövid előadásában szólt a bélyeg történetéről, felidézve, hogy az első bélyeget, a Penny Black-et 1840-ben Angliában adták ki, a fiatalkori Viktória királynőt ábrázolja, érdekessége, hogy a szélei nem perforáltak voltak, hanem ollóval kellett körbevágni.

Than Mór festőművész már 1848-ban elkészített egy bélyegtervet, de ezt a szabadságharc után nem követte bélyegkiadás. Magyarországon az egyéni bélyeggyűjtés egyidős a Posta megjelenésével, amely kezdetben osztrák bélyegeket hozott forgalomba. Az első magyar bélyeget, amely Ferenc József császárt ábrázolta, 1871. május 1-jén bocsájtották ki. Az Első Magyar Philatéliai Egyesület 1874-ben jött létre, innen származtatjuk az egyesületi bélyeggyűjtést.

Az előadást követően Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntőjében méltatta a város egyik legrégebbi civil szervezetét. A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör 96 éve, 1925-ben alakult. „Tagjainak Székesfehérvár köszönettel tartozik, mivel nagyban gazdagítják a város értékeit, kulturális és civil egyesületi életét. Így volt ez 2013-ban is, amikor a Szent István Emlékév keretében ismét Székesfehérvárra irányult az ország figyelme. Akkor a Magyar Posta, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége a helyi, fehérvári szakemberek összefogásával városunkban tartották a HUNFILA 2013 Nemzetközi Bélyeg Kiállítás és 86. Bélyegnap programjait. Jövőre, 2022-ben ünnepeljük az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját. A város a Magyar Postával karöltve a bélyeggyűjtők és a levelezők nagy örömére tervezi egy emlékbélyeg kiadását.” Az alpolgármester köszöntőjében Márai Sándor szavait idézte, amely szerint „a bélyeg felragasztható halhatatlanság”.

Az ünnepi pillanatokat követően az érdeklődők közösen megnézték a kiállítást, majd kötetlen beszélgetéssel zárult az este.

Fehérvári színes

 1. Az Albatrosz Repülő Egyesület aláírást gyűjt Székesfehérvár repüléstörténeti emlékeinek a felújítására

  Hétfőn a legújabb kezdeményezéséről tartott tájékoztatót az Albatrosz Repülő Egyesület. Szilády Dezső elnök és Józsa Dávid alelnök beszélt a terveikről.

  2021.10.25.
 2. Tök ősz - családi programok közös tökfaragással a Feketehegy-Szárazréten

  Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár programja keretében Tök ősz címmel rendez családi délutánt a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ október 29-én, pénteken 15.00 órai kezdettel.

  2021.10.25.
 3. Adventi csillagok – vers- és novellaíró pályázatot hirdetett a Budai úti Könyvtár

  Adventi csillagok címmel hirdetett vers- és novellaíró pályázatot a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára. Olyan alkotásokat várnak, melyben a pályázó az ünnepvárással kapcsolatos személyes gondolatait, érzéseit, élményeit írja le. Életkori megkötés nélkül fogadják a műveket november 30-ig. A legjobb írók könyvjutalmat kapnak, és december 15-én, az intézmény adventi programján saját maguk olvashatják fel a műveiket.

  2021.10.25.
 4. MeseKINCStár lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Házban kedden

  Élőszavas mesével, vizuális alkotó- és játékos feladatokkal várja a gyermekeket az őszi szünetben a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Népmesepontja. A MeseKINCStár október 26-án, kedden délután, október 27-én, szerdán délelőtt nyitja ki kapuit. A program ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges.

  2021.10.25.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár