Felavatták Móron Miklós Csabi és családja új pincéjét

Ünnepélyes keretek között, a 2020. évi Móri Bornapok első estéjén, avatták fel Móron Miklós Csabi és családja új picéjét. A több mint 130 milliós beruházás keretében az Ezerjó utca 1-3. szám alatt modern pincerendszert alakított ki a Miklós család, megteremtve ezzel az összeköttetést a két pince alatt. Az eseményen részt vett Habsburg György főherceg, dr. Nagy István agrárminiszter, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere.
2020.10.02. 07:06 |

A pince avatásán a miniszter egyúttal bejelentette, hogy végső egyeztetés alatt van és hamarosan benyújtják a Parlament elé az új bortörvényt, amely a tervek szerint jövő év augusztusában léphet majd életbe.

Régóta tervezett és várt fejlesztést adtak ma át Móron: elkészült a Miklós család több mint 130 millió forintos beruházása, felavatták és megszentelték a miklóscsabi pincét.

"A Móri borvidék olyan a magyar borvidékek között, mint a királyi családban a legkisebb gyermek: mindig az a legkedvesebb, mindig az a legkülönlegesebb és mindig az tud valami nagy dolgot csinálni a végén. Így vagy Csabi, te a Móri borászok között: fiatal emberként mindennap küzdve valami olyat teszel le az asztalra, amelyre ez a közösség büszke lehet, amelytől az egész közösség épül.” – kezdte dicsérő gondolatait Miklós Csabi felé fordulva dr. Nagy István. Az agrárminiszter beszédében a borásztársadalom ágazati hozzáállását méltatta, hiszen egy pohár borra nem csak az agrárgazdaság, de kapcsolódva az idegenforgalom, a turizmus, a gasztronómia is épül. Dr. Nagy István a helyszínen bejelentette, hogy hamarosan benyújtják a Parlament elé az új bortörvényt, amelynek fő célja az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzések hatékonyabbá tétele lesz. Reményeik szerint az ePincekönyv bevezetésével hosszú távon is átláthatóbbá válik a rendszer, emellett az új szabályozás nagyobb önállóságot is biztosít majd a termelői közösségek számára. A tárcavezető hozzátette, hogy a készülő bortörvény foglalkozik a murci forgalmazásának kérdésével is, amely esetében eddig nagyon sok akadályba ütközött az értékesítés: „Minden akadályt elhárítunk a murci útjából, azaz nem kell forgalomba-hozatali engedélyt szerezni hozzá, és nem kell a jövőben laboratóriumi vizsgálatot sem lefolytatni.”

A jelenlévőkhöz Törő Gábor országgyűlési képviselő mint tősgyökeres móri szólt, kiemelve, hogy az ország legkisebb területű borvidékére méltán lehetnek büszkék az érte dolgozók, a fiatal borászok, akik olyan jellegzetes és minőségi termékeket állítanak elő évről évre, amely gazdagítja az ország borkultúráját.

Dr. Cser-Palkovics András örömét fejezte ki, hogy Miklós Csabit szülővárosában, saját közösségében köszöntheti, és itt köszönheti meg számára azt a rengeteg segítséget, támogatást, valamint a jó kapcsolatot, amelyet Székesfehérvár városával ápol. A városvezető felelevenítette a Székesfehérvári Jótékonysági Esteket, amelyeken a nagysikerű borárverések vezetője a híres móri borász.

A Miklós családnak – a mindössze 500 hektáros móri szőlővidéken – 8 hektár saját szőlőterülete van, amelyen évente 400 hektoliter bort készítenek. Az ebből készülő 50.000 palack bort pedig kizárólag belföldön forgalmazzák. A pincetulajdonos, Miklós Csabi elmondta: nagyon büszkék és hálásak, hogy a beruházás elkészülhetett. „Büszkék vagyunk, mert az Ezerjó hazájában a Móri borvidék két első pincéjét az Ezerjó utca 1-3-at sikerült összekötnünk egy vadonatúj technológiai ággal, a föld alatt. Ez a beruházás új dimenzióba fogja emelni a borászatunkat a minőségi borok készítése tekintetében. Fantasztikus érzés az, hogy ott épült egy új pince, ahol legutoljára 1696-ban dolgoztak pincét építő móri munkások. 325 évvel később ugyanígy, egy székesfehérvári tervezőcsapat által, móri kivitelezők építették minden egyes részletében ezt a borászatot. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően még szebb arcát fogja mutatni ez a zseniális termőhely, ami híres zamatos, feszes, penge fehér borairól.”

Miklós Csabi elmondta továbbá, hogy a 130 millió forintos beruházás nem csak az épületet érintette, többek között például hűtési technológiát is fejlesztettek. A borász azt sem titkolta, hogy a jellemzően fehérborokból álló kínálatuk hamarosan tovább bővülhet: hosszú távú céljuk, hogy bevezessék a magyar piacra az Ezerjó pezsgőt.

A Miklós családot Habsburg György főherceg is köszöntötte, és kívánt sok sikert munkájukhoz. A köszöntők után az új pincét Faccioli Marco, a Magyar Kapucinus Delegáció delegátusa szentelte fel, a pincetúra végén pedig Dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere mondta el miklóscsabi pincéjének első pohárköszöntőjét, amelyhez a vendégek egy pohár Miklós Csabi féle Ezredes Ezerjóval koccintottak.

Gazdaság

 1. Belváros parkolóház - ahol mindig van szabad parkolóhely

  Parkolóházban parkolni Székesfehérváron, egyáltalán nem luxus. Túl azon, hogy fedett és őrzött helyen, biztonságban tudhatjuk gépjárművünket, a szolgáltatásért nem feltétlenül kell többet fizetnünk, mintha az utcán, fizetős övezetben hagynánk autónkat. Ráadásul a parkolóhelyek kényelmesen megközelíthetők, a le- és felvezető útszakaszok sem meredekek, különösebb manőverezgetés nélkül is könnyedén be lehet parkolni.

  2020.10.07.
 2. Letette új fehérvári gyárának alapkövét a Howmet-Köfém Kft.

  Az új létesítménnyel a cég jelentősen megnöveli majd a préskovácsolt alumínium Alcoa Wheels kerekek gyártási kapacitását, amely a vállalat legkönnyebb nehéz tehergépjármű- és autóbusz-kereke. A 9,26 milliárd forint összértékű beruházáshoz a magyar állam 3,159 milliárd forintos készpénztámogatással járult hozzá.

  2020.10.05.
 3. Több mint egymilliárdos beruházással épült meg az Alba-Zöchling új raktárcsarnoka

  Az Alba-Zöchling új raktárcsarnokának átadó ünnepségére került sor pénteken a Vásárhelyi úti logisztikai bázison. Az 1 milliárd forintot meghaladó beruházással létrejött új, 6600 m2-es raktárban mintegy 8000 raklap fér el és fűthető résszel is rendelkezik. A rendszerváltáskor 7 munkatárssal induló cég ma az alvállalkozói kört is beleértve nagyjából 300 család megélhetését biztosítja Székesfehérváron és környékén.

  2020.10.02.
 4. Felavatták Móron Miklós Csabi és családja új pincéjét

  Ünnepélyes keretek között, a 2020. évi Móri Bornapok első estéjén, avatták fel Móron Miklós Csabi és családja új picéjét. A több mint 130 milliós beruházás keretében az Ezerjó utca 1-3. szám alatt modern pincerendszert alakított ki a Miklós család, megteremtve ezzel az összeköttetést a két pince alatt. Az eseményen részt vett Habsburg György főherceg, dr. Nagy István agrárminiszter, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere.

  2020.10.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1