3,4 milliárdos beruházás-sorozat részeként avatták fel a Karsai Alba Kft. új gyártócsarnokát

Új üzemcsarnokot avatott a Karsai Alba Kft. Székesfehérváron. Az új pipettagyártó egység része annak a 3,4 milliárdos beruházás-sorozatnak, amelyet az Egészségipari Támogatási Program keretein belül a kormány 2,9 milliárd forinttal segített. A székesfehérvári üzemet Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyes keretek között adta át csütörtökön.
2021.10.14. 13:46 |

A Karsai Alba Kft. – a száz százalékban magyar tulajdonú Karsai Holding Zrt. cégcsoport tagjaként – több mint 30 éve foglalkozik a magyar és a külföldi gyógyszeripari vállalatok kiszolgálásával, melyeknek fröccsöntött dekorációval ellátott termékeket szállít.

A fehérvári cég a pandémia kezdete óta arra törekedett, hogy a magyar piac ne szenvedjen hiányt a védekezéshez szükséges eszközökből, így folyamatosan gyártotta a fertőtlenítő eszközök flakonjait, valamint a Favipiravir gyógyszer tégelyeit. Amikor 2020 végén értesültek arról, hogy a labortechnikai eszközök piacán nincs elegendő pipettahegy, a Kormány támogatásával azonnal megkezdődött a beruházás, amely a jövőben ellátja a jelenleg hiánycikként nyilvántartott pipettahegyekkel a belföldi és – igény szerint – az export területeket.

Az új üzemcsarnok átadó ünnepségén Karsai Béla, a Karsai cégcsoport tulajdonosa elmondta, hogy a belföldi piac ellátásán túl jelentős exporttervei is vannak a társaságnak.

Ezen beruházás megvalósításával egy új útra is lépett a Karsai Alba Kft., amely még sok kihívás közepette biztos munkahelyeket, izgalmas termékfejlesztéseket lesz képes a következő évtizedekben megvalósítani, és egyben öregbíteni a magyar polimer ipar hírnevét.

Törő Gábor országgyűlési képviselő szólt arról, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesés után, a kormány gyors és határozott intézkedéseinek köszönhetően, a magyar gazdaság hamarabb talpra tudott állni, mint a környező országok. Az új munkahelyek létrehozásához és a már meglévők megőrzéséhez nyújtott támogatás mellett – mint a mostani ünnepi alkalom is jól mutatja – a székesfehérvári gazdaság szereplői is az új technológiák bevezetésével, az új piac felé való nyitással mindent megtesznek a város és a térség gazdaságának erősítse érdekében.

Az értékteremtés, az értékmegőrzés, az új terület és az itt használt legújabb technológia az, amely segíti a város iparának azt a célzott növekedési pályáját, hogy az heterogén legyen.

Ne egy-egy iparágra, cégcsoportra építkezzünk, hanem a biztonság és stabilitás okán minél több terület legyen jelen Székesfehérváron, hangsúlyozta a város polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte: a város gazdasági növekedése nemcsak az elmúlt évhez, hanem a 2019-es évhez képest is rekordnagyságú lehet 2021-ben. A töretlen fejlődés érdekében az önkormányzat mindent megtesz, támogatja a kis- és középvállalkozásoknak a kormány által nyújtott kedvezményét. A város az építményadó bevezetésének elhalasztásával is hozzájárul a gazdasági növekedés támogatásához.

A székesfehérvári üzemet Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyes keretek között adta át.

Az egészségipari beruházások támogatásával egy olyan ágazat megerősödését segítjük, amely hosszú távon is erősítheti a magyar gazdaság versenyképességét – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter. Az új pipettagyártó üzem része annak a 3,4 milliárdos beruházás-sorozatnak, amelyet az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretein belül a kormány 2,9 milliárd forinttal segített. A Karsai Alba beruházása megfelel annak a kettős célnak, amelyet a kormány kitűzött az egészségipar fejlesztését segítő program elindításakor – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: az első és legfontosabb cél a hazai egészségipar fejlesztése, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képesek legyünk az önellátásra, Magyarország ne legyen kiszolgáltatva a külföldi piacoknak. Ugyanennyire fontos az is, hogy a megvalósuló beruházások emeljék a magyar cégek nemzetközi versenyképességét és erősítsék külpiaci jelenlétüket, ez a kulcsa az újrainduló világgazdaságban való sikeres helytállásnak, tette hozzá a tárcavezető. Varga Mihály emlékeztetett: ehhez jó alapot ad, hogy a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell. A növekedés mértéke idén rekord magas lehet, elérheti a 7-7,5 százalékot, míg a munkahelyek száma minden korábbinál magasabb, több mint 4 millió 700 ezren dolgoznak.

Az ünnepi köszöntőket követően Spányi Antal megyéspüspök megáldotta az új üzemcsarnokot, majd Karsai Béla és Varga Mihály közösen indította el a pipettahegyeket előállító gyártósort. Az összesen csaknem 3,4 milliárd forintos fejlesztéshez a kormány 2,9 milliárd forint támogatást nyújtott. A közel 400 négyzetméteres tisztateres csarnokban két méret gyártására alkalmas gépsort telepítettek. Az itt található szerszámok, valamint az automatizálás és a robottechnológia nagyrészben magyar gyártók keze munkáját dicséri, amelyek éves szinten 250 millió db pipettahegy előállítására képesek. A vállalkozás már most is nemzetközileg elismert középvállalatnak számít, árbevételének több mint fele exportból származik, a világ 22 országában ismerik termékeit.

Gazdaság

 1. Szja, kata - online tájékoztatót szervez a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

  Az Adóklub programsorozat 2021. november 3-i, 9,00 órakor kezdődő online programján sorra veszik a kata és szja témakörét érintő évközi változásokat. Szó lesz az szja visszatérítéssel kapcsolatos tudnivalókról is. A részvétel térítésmentes az FMKIK-nál regisztrált vállalkozásoknak.

  2021.10.21.
 2. Magas rangú Fülöp-szigeteki delegáció látogatott Székesfehérvárra

  Fülöp-szigeteki delegáció látogatott el szerdán a VIDEOTON Székesfehérvári Ipari Parkjába, a VIDEOTON EAS Kft. csarnokába Dr. Ceferino Rodolfo, a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium miniszter-helyettese vezetésével. A látogatás elsődleges célja az volt, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki a fülöp-szigeteki ipari szektor képviselői és a hazai elektronikai cégek között.

  2021.10.20.
 3. Munkák a jövőben - születőben lévő műszaki foglalkozásokkal ismerkedhettek a diákok

  "S.T.E.A.M. munkák a jövőben" címmel rendeztek pályaorientációs kiállítást a Titkok Házában. A 5-8. évfolyamos diákok 10 mai vagy éppen születőben lévő szakma képviselőivel találkozhattak, akik figyelemfelkeltő kiselőadásokkal igyekeztek felkelteni a tanulók figyelmét a műszaki pályák iránt.

  2021.10.19.
 4. További egy évre elhalasztják az építményadó emelését a fehérvári KKV-k számára

  További egy évre elhalasztják az építményadó emelését a kis- és középvállalkozások számára Székesfehérváron. A kkv-k zavartalan növekedését támogató önkormányzati döntésről dr. Cser-Palkovics András polgármester számolt be Facebook-bejegyzésében az alábbiak szerint.

  2021.10.08.
 1. Így alakultak az ingatlanárak Székesfehérváron az elmúlt 15 évben

  Milyen változások mentek végbe a székesfehérvári használt ingatlanok átlagos négyzetméter árait tekintve év eleje óta? Mennyit drágultak a téglalakások az elmúlt 15 évben? A meghirdetett használt ingatlanok átlagos négyzetméter árainak figyelembevételével többek közöt ezekre a kérdésekre kerestük a választ az ingatlannet.hu statisztikái alapján.

  2021.10.03.
 2. Új telephelyet avatott a 30. születésnapját ünneplő Kendel Építőipari Kft

  Idén már a 30. születésnapját ünnepli az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó Kendel Kft, amelynek új épületét avatták fel szombaton a Palánkai utca 2. szám alatt. A mintegy 400 millió forintos beruházásból megvalósított, 6000 négyzetméteres telephelyet saját erőből valósította meg a cég.

  2021.10.02.
 3. Mindent a duális képzésről - megújult a szakképzés szereplői számára készült honlap

  Megújult a szakképzés szereplői számára készült honlap, amely hangsúlyosan foglalkozik a vállalkozói oldallal, de részletes tájékoztatást nyújt a tanulók számára is.  A duális képzés legfrissebb információiért keresse fel a megújult honlapot!

  2021.09.19.
 4. Duális Roadshow a Széchenyiben – képzésekkel, ipari szereplőkkel ismerkedtek a diákok

  Duális Roadshow-t rendeztek pénteken a Széchenyi István Műszaki Technikumban. A nagyszabású program az intézmény csaknem 900 diákjának nyújtott betekintést a duális oktatásba, az ipari partnercégek világába, kínálatába és a felsőoktatásba.

  2021.09.17.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár