Fejlődő szakképzés Fehérváron – duális partnercégeivel egyeztetett a Széchenyi

A szakképzési rendszerrel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetést szervezett a SzSzC Széchenyi István Műszaki Technikuma öt olyan cég képviselőivel, amelyek nagy létszámú diák fogadásával vesznek részt a duális szakképzésben. A tanácskozás legfontosabb célja az eddigi tapasztalatok megosztása és az igények, elvárások, célok ismertetése volt. 
2022.04.11. 13:58 |

A Széchenyi-s kerekasztal-beszélgetésre azokat a duális partnercégeket hívták meg, ahol a legnagyobb létszámban jelenhetnek meg a tanulók az új szakképzési rendszerben. Ebben a struktúrában a fiatalok már nem a 13-dik, hanem a 11-dik évfolyamtól kapcsolódnak valamelyik céghez munkaszerződéssel. A Széchenyi Technikumba most azok a partnerek jöttek el, akik 12-35 fős létszámot tudnak fogadni egyszerre, így akár egy egész osztályt is ki lehet szervezni egy-egy céghez.

Horváth Lajos Zoltán, a Széchenyi István Műszaki Technikum igazgatója köszöntőjében elmondta: hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a kerekasztal-beszélgetést. Az újnak nevezett szakképzési törvény tulajdonképpen már három éve létezik, azonban most érkeznek el arra a sarkalatos pontra, hogy a tanulók már a 11-dik évfolyamtól megjelennek a duális partnereknél. Az új kamarai akkreditációs rendszer alapján a duális képzés egyik feltétele, hogy a cégeknek rendelkezniük kell az iskolával egyeztetett képzési programmal. A találkozó célja, hogy a cégek képviselői elmondják, milyen elvárásaik vannak a Széchenyivel kapcsolatban, és egyben ismertessék a jövőbeni elképzeléseiket, terveiket.

A találkozót dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a város fejlődése szempontjából kiemelten fontos a város oktatása, szakképzése. Székesfehérvár fejlődéséhez a gazdaságnak is fejlődnie kell, a gazdaság pedig akkor fejlődhet, ha az azt körülvevő környezetben hatékony előrelépések történnek, jelen esetben a szakképzés terén. Fontos, hogy a fiatalok megismerkedjenek az új technológiákkal, azok használatával, majd Fehérvár gazdaságában találjanak szakmai kihívást és egzisztenciális lehetőséget. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum is ezen prioritások mentén működik egész Fejér megyében. A kerekasztal-beszélgetés célja, hogy a résztvevők feltárják a kérdéseket, és javaslatokat tegyenek arra, hogy mit lehet helyi, vagy éppen országos szinten változtatni.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója arról beszélt, hogy az új Szakképzés 4.0 stratégia elég sok irányt és prioritást megjelöl, ugyanakkor fontosak azok a visszajelzések, melyek a gyakorlati képzést adó partnercégektől jönnek. A diákokat úgy kell felkészíteni az iskolában, hogy hasznosítható tudással rendelkezzenek a munkaszerződéssel történő foglalkoztatás során.

A köszöntők után a DENSO Gyártó Magyarország Kft., a Harman Becker Kft., a H.T.M. Zrt., a Kyndryl Hungary Kft. és a Magyar Telekom Zrt. képviselői szólaltak fel a megbeszélésen, melyen részt vett Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja is

Gazdaság

 1. A Városi Alap is segített a Continest 2,4 milliárd forintos tőkebevonásában

  A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban, míg a Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban.

  2022.05.20.
 2. Újabb gyárat épít a Continest

  Három hazai kockázati tőkealap-kezelő összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatja a Continest Technologies Zrt-t növekedési terveinek megvalósításában - írja a Világgazdaság. A mostani tőkebevonással lehetővé válik a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejötte.

  2022.05.18.
 3. A vegán fele nyitnak

  A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. megjelent a vegán élelmiszerek piacán, amelytől a következő években érdemi, évi mintegy 100 millió forint többletbevételt remél.

  2022.05.13.
 4. Megyei együttműködés

  A Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Székesfehérvár Önkormányzata és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete között olyan stratégiai együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolásának erősítése.

  2022.05.05.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár