-
50 éves a Bugát
Fontos jubileumi esemény helyszíne volt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Technikum, szerdán délután ünnepelték az iskola fennállásának 50. évfordulóját. Az intézmény életében mérföldkőnek számító rendezvényen Székesfehérvár Önkormányzata és közössége nevében Mészáros Attila alpolgármester gratulált és köszöntötte az iskolát.
2025.12.17. -
Évezredes üzenet
Városunk büszkén viszi tovább a Szent István-i örökséget, ami nemcsak szellemiségében van jelen, hanem – a modern tudományos eszközöknek köszönhetően – immár kézzelfogható bizonyítékokkal rendelkezünk Székesfehérvár ezeréves erődítéséből. Az évzáró intézményvezetői találkozón igazi kincseket, az államalapítás korából származó fa- és földmintát adott át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a Szent István Király Múzeum főigazgatója.
2025.12.16. -
Tovább zöldül Fehérvár
Új korszak kezdődik Székesfehérvár távhőellátásában. Villanykazánok és egy hatalmas hőtároló segíti majd, hogy a város fűtése biztonságosabb és környezetkímélőbb legyen. A beruházást az E.ON valósítja meg, a fejlesztés több ezer fehérvári háztartást támogat majd.
2025.12.17. -
Adomány a kórháznak
Újabb támogatás érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházhoz. A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Rend, Kórházas Lovagok Magyarországi Parancsnoksága és a Kórházas Lovagok Alapítvány rendezett jótékonysági koncertet, amelynek bevételét felajánlotta a Szent György Kórház Alapítványnak.
2025.12.17.
Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásár - idén már negyedszer Fehérváron
A „helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem” szólás szellemében a termelők és feldolgozók minél nagyobb hozzáértéssel minél magasabb minőségű, a nemzetközi piacokon is helytálló termékeket állítanak elő és minél kevesebb szereplő közbeiktatásával szeretnék ellátni élelmiszerrel helyben a környezetüket, mindezt úgy, hogy közben egymással is együttműködnek.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei szervezetének elnöke Varga Imre István elmondta, hogy nagyon sok előnye van a helyi termékeknek, mert ezek jóval frissebb állapotban kerülnek a fogyasztó asztalára. „Nagyon fontos minőségi különbségek lehetnek az egyes termékek között. A helyi termékek kesetében a frissesség mellett például előny még, hogy rövidebb tezs meg a termelőtől a fogyasztó asztaláig, így környezettudatosabb is, ha ilyen élelmiszereket fogyasztunk. A helyi termékeknek nagyon jó megjelenési lehetőséget ad a Termelői Mustra már hosszú ideje. Itt közvetlenül a fogyasztókkal tudnak kapcsolatot teremteni a termelők.”
Varga Imre István kiemelte, hogy a NAK és a MAGOSZ közös szervezésében elkészült a „Magyarok kenyere” liszt, amit a rászoruló gyermekeket segítő szervezeteknek adnak majd át a mustrán.
Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke, kiemelte, hogy a termelői mustrával akkor érnek el eredményt, ha újabb lépést tudnak tenni a helyi termékek fogyasztása felé.
Szakmai konferencia 2018. szeptember 28., péntek
„A hazai minden előtt! Kerüljön magyar termék az asztalra!” - Kistermelői élelmiszerek útja a fogyasztókhoz.
Helyszín: Fejér Megyei Kormányhivatal Díszterem, Székesfehérvár, Szent István tér 9.
Időpont: 2018. szeptember 28. (péntek) 9:00 -15:00
10.30-11.00: Varga Imre István, a NAK Fejér megyei Szervezetének elnöke köszönti a meghívott előadókat és a vendégeket. (A „Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem” program zárásaként a rászoruló gyermekek képviselőinek jelképes lisztadomány átadása.)
11.00-11.30: „A közös agrárpolitika szinten tartásával lehet biztosítani az agrárium fejlődését.” - Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke
11.30-11.45: „A hazai minden előtt” - A Vidékfejlesztési Program kisgazdaságok számára kínált fejlesztési lehetőségei. - Dr. Mezei Dávid helyettes-államtitkár Agrárminisztérium, Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárság
11.45-12.00: ”A hazai minden előtt" - Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások aktuális kérdései Fejér megyében - Bögyös Zsolt, a Fejér megyei Kormányhivatal, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője
12.00-12.20: Élelmiszerbiztonság és minőség. A kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és -értékesítés gyakorlati feltételei és tapasztalatai a helyi termelői piacokon. - Dr. Sziebert Gergely főosztályvezető, Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály vezetője
12.20-12.50: Kereskedelem, turizmus és piacfejlesztés (Fogyasztói tudatosság erősítése, védjegy ernyő, piac, web, doboz, közétkeztetés, vendéglátás, turisztikai, öko- és gasztroprogramok, nyitott tanyák) - Kerekasztal beszélgetés
12.50-13.10: A mezőgazdaság szerepe és finanszírozása - Simon Attila főosztályvezető, Agrárium Főosztály, MKB Bank Zrt
13.10-13.40: „Az vagy amit megeszel.” Az élelmiszerfogyasztás hatása az egészségre, a betegségek kialakulására. Egészséges életmódot támogató élelmiszerek és előállításuk. - Dr. Guseo András főorvos, táplálkozáskutató
13.40-14.00: „Úgy egyél, hogy a környezet is jóllakjon.” A helyi alapanyagok fogyasztása, csomagolás, műanyagok, élelmiszer pazarlás - Varga Judit, Felelős Gasztrohős Alapítvány
„Mutasd meg, hol és hogyan készíted!” Milyen az interaktív termelői piac? - A konferencia zárása - Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösségi Egyesület elnökének összefoglalója
2018. szeptember 29. (szombat)
Kulturális programok, amatőr és iskolai táncegyüttesek, énekesek a színpadon, ebédre székelykáposzta, mézes totó, szirti sas bemutató, tökfaragó és káposztafigura faragó verseny egész délelőtt.
07.00 órakor a IV. FEJÉR MEGYEI HELYI TERMÉK VÁSÁR KAPUNYITÁSA
08.00: Frutti és Veggi a Jancsárkertben - A térség gasztronómiai turisztikai szolgáltatóinak lehetőségei a helyi élelmiszertermelés és termékek bemutatása területén
09.00-10.00: Minőségi alapanyagok a magyar éttermek étlapjain. Hogyan kerüljön minőségi magyar termék a vendéglők, bisztrók étlapjára? - Ruprecht László (SVÉT) (A bevezetőt követően kerekasztal beszélgetés)
10.00: Vásármegnyitó és oklevelek átadása
10.30-kor Mészáros János Elek magánénekes műsora
Őstermelők és kistermelők bemutatói a „Mutasd meg, hol és hogyan készíted!” gondolat jegyében.
13.45-16.00: Turizmus – vendéglátás – helyi, háztáji termékek lehetőségei – Gasztro Randi Helyi termelők és étterem-, szállodatulajdonosok találkozója
14.00 – VÁSÁRZÁRÁS, utána Tanyalátogatások (Pátka és Orondpuszta)