Fehérvárra érkezett az AmCham karrierorientációs programja

Csütörtökön Székesfehérvárra érkezett az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) Karrierorientációs Programjának három részes roadshow-ja. A kampányban, a karrierorientáció mellett, kiemelt szerepet kapnak az MTMI - matematika, természet- és mérnöktudományok, valamint informatika - tantárgyak népszerűsítése is.
2019.03.28. 15:30 |

A roadshow célja, hogy országos szinten segítse a középiskolás fiatalokat minél érettebben és tudatosabban meghozni a jövőjüket leginkább befolyásoló döntést: a pályaválasztást.

Az eseményt Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg a Hotel Magyar Királyban. Beszédjükben mindketten kiemelték, hogy akkor lehet a vállalati munkaerő-igényeket kielégíteni, ha együttgondolkodás jellemzi a várost, az oktatási szférát és a vállalatokat.

"József Attila csaknem 100 éve még azt írta Altató című versében, hogy a felnövő gyerekből majd tűzoltó, katona vagy vadakat terelő juhász lesz. Ha ma élne a költő, valószínűleg azt írná, hogy mechatronikai mérnök, programozó vagy üzleti szektorban dolgozó munkatárs lesz a kicsiből. Vagyis a közismert foglalkozások mellett az utóbbi években olyan szakmák is nagy számban megjelentek, amelyekről sem a gyerekek, sem szüleik többsége nem tudja, hogy pontosan mit is takarnak." – fogalmazott Lippai-Nagy Irisz.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója elmondta, hogy kamarájuk - mely egy 360 vállalatot képviselő, független nonprofit szervezet – tavaly novemberben elindította úgynevezett karrierorientációs programját.

Ennek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak önkéntes vállalati képviselők - karriernagykövetek - tartsanak iskolai előadásokat, amelyeken elmagyarázzák, mivel is foglalkoznak náluk az egyes szakmák képviselői. Az önkéntesek arra igyekeznek ösztönözni a fiatalokat, hogy tudatosan tervezzék karrierjüket.
Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a város akkor tud fejlődni, ha a gazdasága is fejlődik, de a gazdaság csak akkor prosperál, ha a környezete biztosítani tudja a megfelelő körülményeket. Szólt arról a felmérésről is, amikor a város a Szakképzési Centrummal közösen megvizsgálta, mennyire tartják fontosnak a fiatalok a pályaorientációt és 5-ös skálán 4/5-öt kapott ez a téma. Amikor arról kérdezték őket, mennyire kapják meg ezt a hétköznapokban, alig 2-es osztályzat lett az eredmény. "Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy a második kérdésben tudjunk segíteni a fiataloknak annak érdekében, hogy megfontolt és jó döntéseket tudjanak hozni. Nem elfelejtve, hogy nemcsak a saját egzisztenciájukról döntenek, hanem a saját felnőttkoruk boldogságáról is, mert nem csak jól fizető állást kell találniuk, hanem olyan hivatást, amit szeretnek, mert abban fognak tudni kiteljesedni." - fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

A rendezvényen részt vett Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerület igazgatója és Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója is.

Gazdaság

 1. Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

  Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.

  2019.06.05.
 2. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 3. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 4. Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

  Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.

  2019.05.17.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek