Fehérvárra érkezett az AmCham karrierorientációs programja

Csütörtökön Székesfehérvárra érkezett az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) Karrierorientációs Programjának három részes roadshow-ja. A kampányban, a karrierorientáció mellett, kiemelt szerepet kapnak az MTMI - matematika, természet- és mérnöktudományok, valamint informatika - tantárgyak népszerűsítése is.
2019.03.28. 15:30 |

A roadshow célja, hogy országos szinten segítse a középiskolás fiatalokat minél érettebben és tudatosabban meghozni a jövőjüket leginkább befolyásoló döntést: a pályaválasztást.

Az eseményt Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg a Hotel Magyar Királyban. Beszédjükben mindketten kiemelték, hogy akkor lehet a vállalati munkaerő-igényeket kielégíteni, ha együttgondolkodás jellemzi a várost, az oktatási szférát és a vállalatokat.

"József Attila csaknem 100 éve még azt írta Altató című versében, hogy a felnövő gyerekből majd tűzoltó, katona vagy vadakat terelő juhász lesz. Ha ma élne a költő, valószínűleg azt írná, hogy mechatronikai mérnök, programozó vagy üzleti szektorban dolgozó munkatárs lesz a kicsiből. Vagyis a közismert foglalkozások mellett az utóbbi években olyan szakmák is nagy számban megjelentek, amelyekről sem a gyerekek, sem szüleik többsége nem tudja, hogy pontosan mit is takarnak." – fogalmazott Lippai-Nagy Irisz.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója elmondta, hogy kamarájuk - mely egy 360 vállalatot képviselő, független nonprofit szervezet – tavaly novemberben elindította úgynevezett karrierorientációs programját.

Ennek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak önkéntes vállalati képviselők - karriernagykövetek - tartsanak iskolai előadásokat, amelyeken elmagyarázzák, mivel is foglalkoznak náluk az egyes szakmák képviselői. Az önkéntesek arra igyekeznek ösztönözni a fiatalokat, hogy tudatosan tervezzék karrierjüket.
Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a város akkor tud fejlődni, ha a gazdasága is fejlődik, de a gazdaság csak akkor prosperál, ha a környezete biztosítani tudja a megfelelő körülményeket. Szólt arról a felmérésről is, amikor a város a Szakképzési Centrummal közösen megvizsgálta, mennyire tartják fontosnak a fiatalok a pályaorientációt és 5-ös skálán 4/5-öt kapott ez a téma. Amikor arról kérdezték őket, mennyire kapják meg ezt a hétköznapokban, alig 2-es osztályzat lett az eredmény. "Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy a második kérdésben tudjunk segíteni a fiataloknak annak érdekében, hogy megfontolt és jó döntéseket tudjanak hozni. Nem elfelejtve, hogy nemcsak a saját egzisztenciájukról döntenek, hanem a saját felnőttkoruk boldogságáról is, mert nem csak jól fizető állást kell találniuk, hanem olyan hivatást, amit szeretnek, mert abban fognak tudni kiteljesedni." - fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

A rendezvényen részt vett Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerület igazgatója és Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója is.

Gazdaság

 1. Mi a helyzet a fehérvári ingatlanpiacon a Covid után?

  Két fehérvári ingatlanost Czigola Emilt és Horányi Balázst, illetve az Ingatlannet.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet a fehérvári ingatlanpiacra. A panelek terén telítődik a piac és megfontoltabbak a vásárlók, a családi házak piacán pedig fellendülés tapasztalható.

  2020.06.30.
 2. Székesfehérváron is bővíti 5G szolgáltatásait a Vodafone

  A budapesti belváros és Zalaegerszeg után a vidéki nagyvárosokban, így Székesfehérváron is és a Balaton körül folytatja az 5G lefedettségének bővítését a Vodafone Magyarország. A fejlesztéssel 35-ről közel 300-ra nő 5G állomásaik száma az országban.

  2020.06.30.
 3. Fenntarthatósági akció és játék indul a Jancsárkertben

  A tisztább, hulladékmentes piacozásért hirdetett akciót a KDRIÜ és a Ki? Ti & Mi civil szervezet: a kampányban nemcsak információkat szerezhetünk a fenntartható életmódról, hanem pontokért is játszhatunk, ha vászontáskába vagy kosárba vásárolunk a műanyag zacskók helyett.

  2020.06.25.
 4. A kkv-k támogatására létrejött Városi Tőkealapról tájékoztatták az érdeklődőket

  A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán, a Városháza Dísztermében. A résztvevők választ kaphattak arra is, hogy mit érdemes tudni a tőkebefektetésről?

  2020.06.24.
 1. Az egyéni vállalkozók július 1-jétől a NAV-nál intézhetik ügyeiket

  Július 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket a NAV-nál kell intézni.  Az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegéden jelenthetik be a NAV részére a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket: tevékenység megkezdése, adatváltozás bejelentése, szünetelés, illetve szünetelés utáni folytatás és a tevékenység megszüntetése.

  2020.06.22.
 2. Közel félmillióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe

  Június elejéig már több mint 481 ezer adózó regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszerébe - közölte a Világgazdasággal az adóhatóság. Július 1-jéig regisztrálniuk azoknak a vállalkozásoknak valamilyen online számlázórendszerbe, amelyek más adóalanynak állítanak ki számlát.

  2020.06.19.
 3. Hiánypótló képzés indul az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  2020 szeptemberében Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében Precíziós gazdálkodás szakmérnök/szakember képzés indul, immáron harmadik alkalommal. A képzés hiánypótló adatfeldolgozási és térinformatikai ismeretek készségszintű elsajátítására fekteti a hangsúlyt.

  2020.06.19.
 4. Bemutatkozott a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója - fiatal szakember irányítja a céget

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt új vezérigazgatóját mutatta be szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Laczi Péter korábban már 11 éven keresztül dolgozott a Fejérvíznél, a cég irányítását május végén vette át a harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól.

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2