Fehérváron tervezi közép-kelet-európai központját a Lokímica Laboratories

A tavalyi év júliusában tárgyalt az Európai Unió és a WHO által támogatott és bevizsgált biológiai szúnyogirtó szert gyártó vállalat, a Lokímica Laboratories képviselőivel Székesfehérvár alpolgármestere, Lehrner Zsolt. A találkozón a város természet- és környezetvédelmi szakemberei megismerhették a cég által kifejlesztett védekező technológiát. Mára biztossá vált, hogy közép-kelet-európai cégközpontját Székesfehérváron alapítja meg a vállalat.
2021.02.02. 16:59 |

A Székesfehérvár és a Lokímica Laboratories közötti további együttműködésről a felek január utolsó hetében tárgyaltak, ahol a környezetbarát biológiai szúnyoggyérítésen kívül szóba került egy esetleges székesfehérvári képzési program lehetősége is, amelyet a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal együtt valósítanának meg.

Az 1978-ban alapított spanyol vállalat több mint harminc éve áll a közegészségügy szolgálatában. Céljuk, hogy az emberek életminőségének javítása mellett megóvják a környezetet. A Lokímica Laboratories kártevő-ellenőrzési tapasztalata a cég megalakulásakor kezdődött, szerteágazó kutatási tevékenysége kiterjed a rágcsálók, csótányok és szúnyogok elleni védekezésre is. 

A három évtizede sikeres vállalkozás fehérvári terveiről és környezetbarát, biológiai szúnyoggyérítési gyakorlatáról még a tavalyi év júliusában tárgyalt Lehrner Zsolt alpolgármester az alicante-i cég képviselőjével, Dr. Rubén Bueno Maré-val, a Lokímica K+F+i technikai igazgatójával, aki egyben az Európai Szúnyogirtó Szövetség (EMCA) elnöke is. A nyári találkozó alkalmával a székesfehérvári szakemberek megismerhették a Lokímica által használt technológia részleteit, amely egy a természetben is megtalálható baktériumra épül és biológiai szúnyogkontrollt tesz lehetővé, úgy, hogy csak és kizárólag a csípőszúnyog-lárvákra hat. 

A tavalyi találkozó óta fontos döntés született, biztossá vált, hogy a Lokímica Laboratories közép-kelet-európai központját, Magyarországon, azon belül is Székesfehérváron alapítja meg, mivel a városban a sikeres működéshez szükséges több feltétel is egybeesik.

Ezek között a kiváló infrastruktúra, a jó ipari hagyomány és a fiatalok számára elérhető magas képzési rendszer is megvan – mindezek adták az újabb találkozó témáját. Lehrner Zsolt alpolgármesterhez és Manuel García Howletthez, a Lokímica Laboratories képviselőjéhez, valamint Kőszegi Dániel egészségügyi gázmesterhez és a székesfehérvári szakemberekhez online Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja és Szépné Holczer Piroska főigazgató csatlakozott.

Manuel García Howlett elmondta, hogy a koronavírus-járvány árnyékában több szempontból nagyon nehéz év van mögöttük, de az elkövetkezendő hetekben végre megkezdhetik a magyarországi munkát, amely egy esetleges székesfehérvári mintaprojekttel indulna. 

A biológiai szúnyoggyérítés gyerekcipőben jár még az országban, azonban hazai szakemberek is bekapcsolódtak a spanyol cég munkájába, amelynek eredményeként Székesfehérvár élen járhat a környezetvédelmi és természetvédelmi edukációban is. A szakemberek bevonták a diskurzusba a Székesfehérvári Szakképzési Centrum vezetőit is, a jövőbeni képzések és az ezekhez szükséges együttműködések, tananyagok kapcsán. 

A résztvevőkkel Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke, egészségügyi gázmester osztotta meg hazai jógyakorlatait, aki már együtt dolgozik a Lokímicaval. Bemutatta például a Szúnyoglárva program Facebook-oldalt, ahol számos megoldást tett közzé, amellyel a magánkertekben is fel lehet számolni vagy meg lehet előzni a szúnyogtelepeket, hiszen a csípőszúnyogok elleni védekezésben a lakosság szerepvállalása is elengedhetetlen. A szakember többek között azt javasolja, hogy az esővizes hordók tetejére tegyünk hálót, tartsuk tisztán a csapadékvíz-elvezető rendszereket, és eresszük le a vizet a használaton kívüli medencékből, díszkutakból, a kerti tóban pedig tartsunk halakat, hogy minimálisra csökkentsük a szúnyoglárvák számát.

Gazdaság

 1. Fehérvári gazdasági mentőcsomag - tíz szállásadó vállalkozás igényelt segítséget

  Lezárult a szállásadók számára meghirdetett pályázat a gazdasági mentőcsomag keretében Székesfehérváron. A programot az Önkormányzat hirdette meg, hogy segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, köztük a szállásadókat is. A részletekről a közösségi oldalán számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2021.03.03.
 2. Székesfehérváron is ingyenesen szállít ki két hétig a Coop Online

  A tisztán magyar tulajdonú Coop Online élelmiszer-webáruház március 1-től 15-ig ingyenesen szállít házhoz az ország bármely pontjára, akár egy munkanapon belül.

  2021.03.03.
 3. Ilyen árakkal indították az évet a székesfehérvári ingatlanok

  Székesfehérvár ingatlanpiaca kevésbé mozgalmas évet tudhat maga mögött. Az idei év viszont más lehet. A harmadik hullám, valamint a kormányzati intézkedések és támogatások újabb változásokat hozhatnak magukkal. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatait felhasználva mutatja meg, hogyan indultak útnak a 2021-es ingatlanárak és hogy mire lehet számítani a jövőben.

  2021.03.01.
 4. Idén is kérhetjük a NAV-tól az szja-bevallási tervezet postázását

  Akinek még nincs KAÜ azonosítója (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-áig.

  2021.03.01.
 1. Munkába álltak a Videoton EAS Kft. automatizált gépei

  A Gazdaság-újraindítási Akcióterv harmadik ütemének egyik fontos eleme a magyar gazdaság teljes digitalizálása - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán. A tárcavezető közösségimédia-posztjában jelezte, hogy a Videoton EAS Kft. kormányzati támogatással vásárolt automatizált gépei már munkába álltak.

  2021.02.23.
 2. Digitális professzionális mérőeszközöket kapott a HTM-től a Széchenyi Technikum

  A HTM Zrt. közel 11 ezer euro összegben ajánlott fel digitális professzionális mérőeszközöket a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum számára. Ezekkel már az alapozó oktatás során megismerkedhetnek a diákok, így mire 11. évfolyamon a cég duális képzőhelyként bekapcsolódik az oktatásukba, már teljes rálátásuk lesz az ipari eszközökre.

  2021.02.22.
 3. Az Alba Plaza felújításával teljesen átalakul Fejér megye legnagyobb bevásárlóközpontja

  Megkezdődik a belvárosi Alba Plaza nagyszabású korszerűsítésének és bővítésének előkészítése, amelynek köszönhetően a bevásárlóközpont kívül és belül is jelentősen megújul. A teljes körű felújítás keretében a mostani tetőparkoló helyére egy újabb kereskedelmi szint épül, ezzel csaknem megduplázódik a pláza alapterülete, továbbá kialakításra kerül egy rendezvénytér a földszinten, illetve új bejáratot kap a mozi. 

  2021.02.22.
 4. Március 15-től lesz elérhető az szja bevallás tervezete a NAV oldalán

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti a személyijövedelemadó(szja)-bevallási tervezeteket, amelyeket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán.

  2021.02.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4