Fehérváron járt Fábry Kornél, a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus főtitkára

Dr. Fábry Kornél, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartott előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kedden este „Mi-NEK? Ki-NEK? – NEK 2020” címmel. Fábry Kornélt 2000-ben szentelték pappá, aztán Párizsban egy, majd Rómában tanult még öt évig. Összesen 12 évig járt egyetemre. Ezt követően az idén kinevezett Varga László kaposvári megyés püspök káplánja majd Kaposfüred plébánosa lett. 2016 áprilisában nevezte ki Erdő Péter, bíboros-érsek a NEK 2020 főtitkárává.
2017.10.11. 08:01 |

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus világméretű ünnepségsorozat, az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére, egyben tanúságtétel a világ felé. (Az Eucharisztia görög eredetű szó, jelentése hálaadás. Tág értelemben a misét, szoros értelemben az Oltáriszentséget jelöli.) A kongresszus története 1874-ig nyúlik vissza, amikor a francia Émilie Tamisier kezdeményezett ilyen jellegű rendezvényt, de az első, jelenlegihez hasonló esemény misékkel, körmenettel, szentségimádással 1881-ben, a franciaországi Lille-ben valósult meg. „Ez egy alulról jövő kezdeményezés, amelyet az Egyház felkarolt.” – fogalmazott előadása bevezetőjében, Fábry Kornél.

Az 52. kongresszust Budapesten szervezzük 2020. szeptember 13-20. között. De sokkal fontosabb az előttünk álló három év készülődése, mint az az egy hét, amit megszervezünk. Az a kérdés, milyen gyümölcsöket hoz. Akik nem Budapesten laknak, azok is részt vehetnek az előkészületekben. Minden egyházmegyében van egy atya, aki az összekötő szerepet vállalta. (A Székesfehérvári Egyházmegyében Bozai Márton atya; e-mail címe: szfvar@iec2020.hu) A helyi kezdeményezéseket vele kell egyeztetni, közösen szervezni.”

Főtitkárként első feladatom az volt, hogy felálljon az általános bizottság, alatta nyolc albizottsággal, amelyek elnökeit Erdő Péter bíboros nevezett ki. Ezek felölelik a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeit. Az egész alapját megadó teológiai bizottság első lépései közé tartozott a kongresszus témájának meghatározása, egy jelszóban megfogalmazva. A magyarországi előkészítő bizottság több javaslatot tett, végül Ferenc pápa személyesen választotta ki az ószövetségi idézetet, „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87; 7) – mondta el Fábry Kornél, majd részletesen beszélt a kongresszus előkészítéséről, célkitűzéseiről, tervezett helyszíneiről, - a legfontosabb a Hősök tere lesz. "Miután a Szentatya kiválasztotta a kongresszus témáját, logópályázatot hirdettünk, amelyre 80 pályamunka érkezett" - tette hozzá.

Az előadásban képeket villantott fel az 1938-as világkongresszusról, melyen még természetesen sokkal kevésbé fejlett technika állt rendelkezésre, mint napjainkban. Az érdeklődők láthatták a hatalmas tömegeket a tavalyi, Fülöp-szigeteken, Cebuban megrendezett világeseményről, amelynek keretében egyszerre 5000-en lettek elsőáldozók és a körmeneten több mint egymillió ember vett részt, húszezer fős gospel kórus énekelt. „Hihetetlen lehetőségünk lesz három év múlva, hogy bemutassuk hazánk hitéletét, hogy sok keresőt vonzzunk magunkhoz, ha hitelesen képviseljük vallásunkat, és megfelelően előkészítjük ezt a rendkívüli rendezvényt.” – hangsúlyozta az előadó.

Közélet

 1. Földi Judit volt a vendég a Tarsoly Ifjúságért Egyesület Közéleti Klubjában

  Tarsoly Ifjúságért Egyesület Közéleti Klubjának vendége volt csütörtökön este Földi Judit önkormányzati képviselő, akivel Sipos András politológus, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke beszélgetett. A közéleti klubot még tavaly ősszel indította újra az egyesület. A fórumsorozat beszélgetési lehetőséget teremt a politika és közélet iránt érdeklődők számára ás aktuális kérdések megvitatására.

  2018.02.22.
 2. Az idei költségvetésről volt szó a Városi Idősügyi Tanács ülésén

  Székesfehérvár 2018-as költségvetéséről volt szó a Városi Idősügyi Tanács csütörtöki ülésén dr. Cser-Palkovics András polgármester tolmácsolásában, érintve a nyugdíjasokat érintő fejlesztéseket, kérdéseket és lehetőségeket. A fehérvári nyugdíjasokat képviselő szakmai testület tagjai a Városházán találkoztak.

  2018.02.22.
 3. Biztonság, haderőfejlesztés - feladatszabó értekezlet a parancsnokságon

  Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon csütörtökön délelőtt tartották a hagyományos értékelő, feladatszabó értekezletet. A rendezvényen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program mellett a katonák megbecsüléséről is beszélt.

  2018.02.22.
 4. Újabb nyílt nőgyógyászati szűrőnap lesz március 3-án

  Nyílt nőgyógyászati szűrőnapot hirdet Székesfehérvár Önkormányzata 2018. március 3-án, szombaton a Család- és Nővédelmi Központban. Elsősorban azokat a 25-55 év közötti hölgyeket várják, akik nem vesznek részt rendszeres vizsgálatokon. A szűrőnapra előzetesen kell jelentkezni!

  2018.02.20.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek