Fehérváron járt Fábry Kornél, a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus főtitkára

Dr. Fábry Kornél, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartott előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kedden este „Mi-NEK? Ki-NEK? – NEK 2020” címmel. Fábry Kornélt 2000-ben szentelték pappá, aztán Párizsban egy, majd Rómában tanult még öt évig. Összesen 12 évig járt egyetemre. Ezt követően az idén kinevezett Varga László kaposvári megyés püspök káplánja majd Kaposfüred plébánosa lett. 2016 áprilisában nevezte ki Erdő Péter, bíboros-érsek a NEK 2020 főtitkárává.
2017.10.11. 08:01 |

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus világméretű ünnepségsorozat, az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére, egyben tanúságtétel a világ felé. (Az Eucharisztia görög eredetű szó, jelentése hálaadás. Tág értelemben a misét, szoros értelemben az Oltáriszentséget jelöli.) A kongresszus története 1874-ig nyúlik vissza, amikor a francia Émilie Tamisier kezdeményezett ilyen jellegű rendezvényt, de az első, jelenlegihez hasonló esemény misékkel, körmenettel, szentségimádással 1881-ben, a franciaországi Lille-ben valósult meg. „Ez egy alulról jövő kezdeményezés, amelyet az Egyház felkarolt.” – fogalmazott előadása bevezetőjében, Fábry Kornél.

Az 52. kongresszust Budapesten szervezzük 2020. szeptember 13-20. között. De sokkal fontosabb az előttünk álló három év készülődése, mint az az egy hét, amit megszervezünk. Az a kérdés, milyen gyümölcsöket hoz. Akik nem Budapesten laknak, azok is részt vehetnek az előkészületekben. Minden egyházmegyében van egy atya, aki az összekötő szerepet vállalta. (A Székesfehérvári Egyházmegyében Bozai Márton atya; e-mail címe: szfvar@iec2020.hu) A helyi kezdeményezéseket vele kell egyeztetni, közösen szervezni.”

Főtitkárként első feladatom az volt, hogy felálljon az általános bizottság, alatta nyolc albizottsággal, amelyek elnökeit Erdő Péter bíboros nevezett ki. Ezek felölelik a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeit. Az egész alapját megadó teológiai bizottság első lépései közé tartozott a kongresszus témájának meghatározása, egy jelszóban megfogalmazva. A magyarországi előkészítő bizottság több javaslatot tett, végül Ferenc pápa személyesen választotta ki az ószövetségi idézetet, „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87; 7) – mondta el Fábry Kornél, majd részletesen beszélt a kongresszus előkészítéséről, célkitűzéseiről, tervezett helyszíneiről, - a legfontosabb a Hősök tere lesz. "Miután a Szentatya kiválasztotta a kongresszus témáját, logópályázatot hirdettünk, amelyre 80 pályamunka érkezett" - tette hozzá.

Az előadásban képeket villantott fel az 1938-as világkongresszusról, melyen még természetesen sokkal kevésbé fejlett technika állt rendelkezésre, mint napjainkban. Az érdeklődők láthatták a hatalmas tömegeket a tavalyi, Fülöp-szigeteken, Cebuban megrendezett világeseményről, amelynek keretében egyszerre 5000-en lettek elsőáldozók és a körmeneten több mint egymillió ember vett részt, húszezer fős gospel kórus énekelt. „Hihetetlen lehetőségünk lesz három év múlva, hogy bemutassuk hazánk hitéletét, hogy sok keresőt vonzzunk magunkhoz, ha hitelesen képviseljük vallásunkat, és megfelelően előkészítjük ezt a rendkívüli rendezvényt.” – hangsúlyozta az előadó.

Közélet

 1. A limanovai csata 103. évfordulójára emlékeztek a Fehérvári Huszárok

  December 11-én, a Fehérvári Huszárok Napján a limanovai csata 103. évfordulójára emlékezett a Fehérvári Huszárok Egyesülete a Városház téren. 1914 decemberében az I. világháború egyik legvéresebb csatája zajlott le a Lengyelország területén lévő Limanovában. Az ottani harcok évfordulóján avatták fel 1939 decemberében Pátzay Pál szobrát a Városház terén.

  2017.12.11.
 2. A második adventi gyertya fénye is kigyúlt a Püspöki Palota udvarán

  Adventi rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket az Adventi Udvar szombaton. Alkonyatkor kezdődött a második gyertyagyújtás, amelyen a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulóinak adventi műsora és Spányi Antal, püspök gondolatai készítették a közelgő ünnepre a résztvevőket.

  2017.12.09.
 3. Adventi jótékonysági esttel segítettek a Szent István Művelődési Házban

  A Ráti Szent Mihály Gyermekotthon és a Gyulafehérvári Református Egyházközség javára gyűjtöttek a pénteki jótékonysági esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az est fővédnökei Spányi Antal katolikus megyés püspök és Steinbach József református püspök voltak. 

  2017.12.09.
 4. Fürge SürgÉSZek a Városházán - köszönet az áldozatos munkáért!

  A MESZK Országos Szakmai Vetélkedőjén idén a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Fürge SürgÉSZ csapata bizonyult a legjobbnak. Az „Ápolói hivatás mestere” címet elnyert szakembereket pénteken délután Fehérvár polgármestere fogadta és a Városházán mondott köszönetet munkájukért.

  2017.12.09.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Hangja

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek