Fehérváron járt Fábry Kornél, a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus főtitkára

Dr. Fábry Kornél, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartott előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kedden este „Mi-NEK? Ki-NEK? – NEK 2020” címmel. Fábry Kornélt 2000-ben szentelték pappá, aztán Párizsban egy, majd Rómában tanult még öt évig. Összesen 12 évig járt egyetemre. Ezt követően az idén kinevezett Varga László kaposvári megyés püspök káplánja majd Kaposfüred plébánosa lett. 2016 áprilisában nevezte ki Erdő Péter, bíboros-érsek a NEK 2020 főtitkárává.
2017.10.11. 08:01 |

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus világméretű ünnepségsorozat, az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére, egyben tanúságtétel a világ felé. (Az Eucharisztia görög eredetű szó, jelentése hálaadás. Tág értelemben a misét, szoros értelemben az Oltáriszentséget jelöli.) A kongresszus története 1874-ig nyúlik vissza, amikor a francia Émilie Tamisier kezdeményezett ilyen jellegű rendezvényt, de az első, jelenlegihez hasonló esemény misékkel, körmenettel, szentségimádással 1881-ben, a franciaországi Lille-ben valósult meg. „Ez egy alulról jövő kezdeményezés, amelyet az Egyház felkarolt.” – fogalmazott előadása bevezetőjében, Fábry Kornél.

Az 52. kongresszust Budapesten szervezzük 2020. szeptember 13-20. között. De sokkal fontosabb az előttünk álló három év készülődése, mint az az egy hét, amit megszervezünk. Az a kérdés, milyen gyümölcsöket hoz. Akik nem Budapesten laknak, azok is részt vehetnek az előkészületekben. Minden egyházmegyében van egy atya, aki az összekötő szerepet vállalta. (A Székesfehérvári Egyházmegyében Bozai Márton atya; e-mail címe: szfvar@iec2020.hu) A helyi kezdeményezéseket vele kell egyeztetni, közösen szervezni.”

Főtitkárként első feladatom az volt, hogy felálljon az általános bizottság, alatta nyolc albizottsággal, amelyek elnökeit Erdő Péter bíboros nevezett ki. Ezek felölelik a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeit. Az egész alapját megadó teológiai bizottság első lépései közé tartozott a kongresszus témájának meghatározása, egy jelszóban megfogalmazva. A magyarországi előkészítő bizottság több javaslatot tett, végül Ferenc pápa személyesen választotta ki az ószövetségi idézetet, „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87; 7) – mondta el Fábry Kornél, majd részletesen beszélt a kongresszus előkészítéséről, célkitűzéseiről, tervezett helyszíneiről, - a legfontosabb a Hősök tere lesz. "Miután a Szentatya kiválasztotta a kongresszus témáját, logópályázatot hirdettünk, amelyre 80 pályamunka érkezett" - tette hozzá.

Az előadásban képeket villantott fel az 1938-as világkongresszusról, melyen még természetesen sokkal kevésbé fejlett technika állt rendelkezésre, mint napjainkban. Az érdeklődők láthatták a hatalmas tömegeket a tavalyi, Fülöp-szigeteken, Cebuban megrendezett világeseményről, amelynek keretében egyszerre 5000-en lettek elsőáldozók és a körmeneten több mint egymillió ember vett részt, húszezer fős gospel kórus énekelt. „Hihetetlen lehetőségünk lesz három év múlva, hogy bemutassuk hazánk hitéletét, hogy sok keresőt vonzzunk magunkhoz, ha hitelesen képviseljük vallásunkat, és megfelelően előkészítjük ezt a rendkívüli rendezvényt.” – hangsúlyozta az előadó.

Közélet

 1. Róth Péter, Fehérvár alpolgármestere volt az évad első Öreghegyi Disputájának vendége

  Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere volt az évad első disputájának vendége az Öreghegyi Közösségi Házban kedden. Az est házigazdája Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke volt, aki diákévekről, közéletről, kultúráról és városfejlesztésről is kérdezte vendégét.

  2018.09.25.
 2. Ötven éves jubileum az éremgyűjtők Fejér Megyei Alba Regia Szervezeténél

  Fél évszázados fennállását ünnepli a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezete. Vasárnap a Művészetek Házában rendezik meg a szervezet hatodik, immár hagyományos őszi éremgyűjtő találkozóját, ahol minden program a jubileum jegyében telik.

  2018.09.25.
 3. Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásár - idén már negyedszer Fehérváron

  Az agrárgazdálkodás minőségi fejlesztése érdekében a célkitűzésük, hogy „kerüljön minőségi magyar termék az asztalra!” Idén is ennek jegyében lesz már a IV. Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásár 2018. szeptember 29-én és 30-án, Székesfehérváron. Szombaton a Jancsárkert Piacon megannyi helyi termelő várja a fehérváriakat is.

  2018.09.25.
 4. Sorsfordító századokról szól a Kodolányi Szabadegyetem újabb fejezete

  Újabb fejezettel folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem és a Harmadik Kor Egyeteme az első tanulmányi félévben. A sorsfordító századokat feldolgozó történelmi sorozat keretében szeptember 26-án, szerdán 16 órakor a prágai tavaszról hallhatnak előadást az érdeklődők a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

  2018.09.25.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek