Fehérváron járt Fábry Kornél, a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus főtitkára

Dr. Fábry Kornél, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartott előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kedden este „Mi-NEK? Ki-NEK? – NEK 2020” címmel. Fábry Kornélt 2000-ben szentelték pappá, aztán Párizsban egy, majd Rómában tanult még öt évig. Összesen 12 évig járt egyetemre. Ezt követően az idén kinevezett Varga László kaposvári megyés püspök káplánja majd Kaposfüred plébánosa lett. 2016 áprilisában nevezte ki Erdő Péter, bíboros-érsek a NEK 2020 főtitkárává.
2017.10.11. 08:01 |

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus világméretű ünnepségsorozat, az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére, egyben tanúságtétel a világ felé. (Az Eucharisztia görög eredetű szó, jelentése hálaadás. Tág értelemben a misét, szoros értelemben az Oltáriszentséget jelöli.) A kongresszus története 1874-ig nyúlik vissza, amikor a francia Émilie Tamisier kezdeményezett ilyen jellegű rendezvényt, de az első, jelenlegihez hasonló esemény misékkel, körmenettel, szentségimádással 1881-ben, a franciaországi Lille-ben valósult meg. „Ez egy alulról jövő kezdeményezés, amelyet az Egyház felkarolt.” – fogalmazott előadása bevezetőjében, Fábry Kornél.

Az 52. kongresszust Budapesten szervezzük 2020. szeptember 13-20. között. De sokkal fontosabb az előttünk álló három év készülődése, mint az az egy hét, amit megszervezünk. Az a kérdés, milyen gyümölcsöket hoz. Akik nem Budapesten laknak, azok is részt vehetnek az előkészületekben. Minden egyházmegyében van egy atya, aki az összekötő szerepet vállalta. (A Székesfehérvári Egyházmegyében Bozai Márton atya; e-mail címe: szfvar@iec2020.hu) A helyi kezdeményezéseket vele kell egyeztetni, közösen szervezni.”

Főtitkárként első feladatom az volt, hogy felálljon az általános bizottság, alatta nyolc albizottsággal, amelyek elnökeit Erdő Péter bíboros nevezett ki. Ezek felölelik a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeit. Az egész alapját megadó teológiai bizottság első lépései közé tartozott a kongresszus témájának meghatározása, egy jelszóban megfogalmazva. A magyarországi előkészítő bizottság több javaslatot tett, végül Ferenc pápa személyesen választotta ki az ószövetségi idézetet, „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87; 7) – mondta el Fábry Kornél, majd részletesen beszélt a kongresszus előkészítéséről, célkitűzéseiről, tervezett helyszíneiről, - a legfontosabb a Hősök tere lesz. "Miután a Szentatya kiválasztotta a kongresszus témáját, logópályázatot hirdettünk, amelyre 80 pályamunka érkezett" - tette hozzá.

Az előadásban képeket villantott fel az 1938-as világkongresszusról, melyen még természetesen sokkal kevésbé fejlett technika állt rendelkezésre, mint napjainkban. Az érdeklődők láthatták a hatalmas tömegeket a tavalyi, Fülöp-szigeteken, Cebuban megrendezett világeseményről, amelynek keretében egyszerre 5000-en lettek elsőáldozók és a körmeneten több mint egymillió ember vett részt, húszezer fős gospel kórus énekelt. „Hihetetlen lehetőségünk lesz három év múlva, hogy bemutassuk hazánk hitéletét, hogy sok keresőt vonzzunk magunkhoz, ha hitelesen képviseljük vallásunkat, és megfelelően előkészítjük ezt a rendkívüli rendezvényt.” – hangsúlyozta az előadó.

Közélet

 1. 1956 - utcaszínház és imádságos megemlékezés Székesfehérváron

  Idén is fehérvári fiatalok elevenítik meg Október 23-án a Belvárosban az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. „A Tűz csiholói” című utcaszínházi műsort a város középiskolás diákjai adják elő két fehérvári forradalmár, Bokor Rózsa és Versegi Jenő Béla élete alapján. A műsorban mintegy 150 fiatal szerepel majd, melyet idén is Matuz János a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendez.

  2017.10.21.
 2. Több helyszínen is emlékezett 1956-ra Székesfehérvár diáksága

  Pénteken az 56-osok terén a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola kezdte a megemlékezések sorát, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél a Tóvárosi Általános Iskola, a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál, a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett 1956-ra. A Vasvári Pál Általános Iskola udvarán egy korhű ágyút is felállítottak.

  2017.10.20.
 3. Közmeghallgatás és közgyűlés - kerékpárutakról és faültetésekről is döntött a testület

  Pénteken reggel Közmeghallgatást tartott a Közgyűlés előtt a város képviselő-testülete a Városháza Dísztermében. A fórumnak két napirendi pontja volt: tájékoztató hangzott el a Modern Városok Program Székesfehérvárt érintő fejlesztéseiről, valamint a helyi közérdekű ügyek közül a kerékpárutakról, a parkolóépítésről, illetve a lakásszövetkezeti működésről volt szó.

  2017.10.20.
 4. Honvédelemért Kitüntető Címet vehetett át Dancs Norbert és Újházi Mária

  Honvédelemért Kitüntető Címeket adományozott a honvédelmi miniszter Dancs Norbertnek, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetőjének a katonai toborzás segítéséért. Szintén átvetette az elismerést Újházi Mária, aki a Veterán Repülősök és Ejtőernyősök Fejér Egyesületének és a kegyeleti bizottságnak is tagja.

  2017.10.20.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek