Fehérváron járt Fábry Kornél, a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus főtitkára

Dr. Fábry Kornél, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartott előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kedden este „Mi-NEK? Ki-NEK? – NEK 2020” címmel. Fábry Kornélt 2000-ben szentelték pappá, aztán Párizsban egy, majd Rómában tanult még öt évig. Összesen 12 évig járt egyetemre. Ezt követően az idén kinevezett Varga László kaposvári megyés püspök káplánja majd Kaposfüred plébánosa lett. 2016 áprilisában nevezte ki Erdő Péter, bíboros-érsek a NEK 2020 főtitkárává.
2017.10.11. 08:01 |

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus világméretű ünnepségsorozat, az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére, egyben tanúságtétel a világ felé. (Az Eucharisztia görög eredetű szó, jelentése hálaadás. Tág értelemben a misét, szoros értelemben az Oltáriszentséget jelöli.) A kongresszus története 1874-ig nyúlik vissza, amikor a francia Émilie Tamisier kezdeményezett ilyen jellegű rendezvényt, de az első, jelenlegihez hasonló esemény misékkel, körmenettel, szentségimádással 1881-ben, a franciaországi Lille-ben valósult meg. „Ez egy alulról jövő kezdeményezés, amelyet az Egyház felkarolt.” – fogalmazott előadása bevezetőjében, Fábry Kornél.

Az 52. kongresszust Budapesten szervezzük 2020. szeptember 13-20. között. De sokkal fontosabb az előttünk álló három év készülődése, mint az az egy hét, amit megszervezünk. Az a kérdés, milyen gyümölcsöket hoz. Akik nem Budapesten laknak, azok is részt vehetnek az előkészületekben. Minden egyházmegyében van egy atya, aki az összekötő szerepet vállalta. (A Székesfehérvári Egyházmegyében Bozai Márton atya; e-mail címe: szfvar@iec2020.hu) A helyi kezdeményezéseket vele kell egyeztetni, közösen szervezni.”

Főtitkárként első feladatom az volt, hogy felálljon az általános bizottság, alatta nyolc albizottsággal, amelyek elnökeit Erdő Péter bíboros nevezett ki. Ezek felölelik a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeit. Az egész alapját megadó teológiai bizottság első lépései közé tartozott a kongresszus témájának meghatározása, egy jelszóban megfogalmazva. A magyarországi előkészítő bizottság több javaslatot tett, végül Ferenc pápa személyesen választotta ki az ószövetségi idézetet, „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87; 7) – mondta el Fábry Kornél, majd részletesen beszélt a kongresszus előkészítéséről, célkitűzéseiről, tervezett helyszíneiről, - a legfontosabb a Hősök tere lesz. "Miután a Szentatya kiválasztotta a kongresszus témáját, logópályázatot hirdettünk, amelyre 80 pályamunka érkezett" - tette hozzá.

Az előadásban képeket villantott fel az 1938-as világkongresszusról, melyen még természetesen sokkal kevésbé fejlett technika állt rendelkezésre, mint napjainkban. Az érdeklődők láthatták a hatalmas tömegeket a tavalyi, Fülöp-szigeteken, Cebuban megrendezett világeseményről, amelynek keretében egyszerre 5000-en lettek elsőáldozók és a körmeneten több mint egymillió ember vett részt, húszezer fős gospel kórus énekelt. „Hihetetlen lehetőségünk lesz három év múlva, hogy bemutassuk hazánk hitéletét, hogy sok keresőt vonzzunk magunkhoz, ha hitelesen képviseljük vallásunkat, és megfelelően előkészítjük ezt a rendkívüli rendezvényt.” – hangsúlyozta az előadó.

Közélet

 1. Öreghegy közösségi kemencéje körül zárták a félévet a városrész nyugdíjasai

  Az Öreghegyi Közösségi Ház kemencéjénél közös sütés-főzéssel zárultak az első félév programjai szerdán, az Öreghegyi Nyugdíjasklubnál, ahol sokan ülték körül a sült csirkecombbal, tarjával, savanyúsággal, friss kenyérrel és jóféle Noé-hegyi borral gazdagon terített asztalokat.

  2018.06.20.
 2. Kisbuszt kapott az élelmiszermentéshez a Smart Grant Alapítvány

  Mintegy 3,5 millió forint értékű Opel Vivaro kisbuszt vehetett át a Smart Grant Alapítvány szerdán a Fehérvár Travel Köszhasznú Alapítvány a Rászorulókért támogatásának köszönhetően. A jármű segítségével hatékonyabban működtetheti majd élelmiszermentési programját a Smart Grant.

  2018.06.20.
 3. Idén is várják a fehérváriak jelöléseit közszolgáltatásban dolgozók elismerésére

  Tavaly elindított kezdeményezése nyomán az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért 2018-ban is elismerő oklevelet adományoz három közszolgáltatásban dolgozó személynek. Javaslatot bárki tehet az alapítvány honlapján, a www.aszfv.hu oldalon, augusztus 15-ig. Az okleveleket szeptemberben, a Székesfehérvári Civil Napon adják át a jutalmazottaknak.

  2018.06.20.
 4. Pap,- és diakónusszentelés lesz szombaton, a Prohászka templomban

  A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén, június 23-án, szombaton pap- és diakónusszentelés lesz Székesfehérváron, a Prohászka-templomban. Spányi Antal, megyés püspök pappá szenteli Rohrbacher János, diakónust, és diakónussá szenteli Mészáros Barnabás, Mitrovics Zsolt és Sisa István Lénárd, akolitusokat.

  2018.06.20.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek