Fehérvári fiatalok sikerei a hétvégi Miskolc Factory falmászó-versenyen

Gyermek, serdülő, ifi és felnőtt kategóriában is indultak fehérvári versenyzők a szombati, Miskolc Factory elnevezésű falmászó-versenyen, akik értékes helyezésekkel térhettek haza. Gyermek kategóriában Hegedüs-Krisó Dénes, a Redrock versenyzője harmadik helyezett lett, serdülőben Pajor Vince (Redrock) az ötödik helyen végzett. Forgács Eszter Evelin az ifik között negyedik, a nyílt női kategóriában kilencedik lett (Rotpunkt). A felnőttek közt Zsilák Kinga ötödik helyezést ért el.
2018.10.09. 10:51 |

Miskolcon folytatódott a nehézségi mászás magyar kupafordulója. Mivel a falmászás mindhárom ágában versenyző fiatalok kevesebben vannak, a nehézségi (kötelekkel biztosított) versenyekre az István Király Általános Iskolában készülnek fel, ahol nemrég bővült a fal. Az intézmény tornatermébe az őszi és téli időszakban a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai járnak száraz edzésekre, és hozzájuk csatlakoznak be a fiatal versenyzők és tanulják el a köteles mászás fortélyait.

Forgács Eszter Evelin (Rotpunkt Sziklamászó Egyesület), aki az ifik mellett már a nyílt női kategóriában is indulhat, kortársai között negyedik, míg a felnőttek közt kilencedik lett, Hegedüs-Krisó Dénes pedig bronzéremmel térhetett haza.

A sportmászás egyébiránt 2020-ban bemutatkozik a Tokiói olimpián, sőt a hírek szerint a mászás mindhárom ága felkerül az ötkarikás játékok műsorára, így jelen lesz a boulder, a nehézségi- és a gyors mászás is.

A nehézségi (köteles mászás) a mini és gyerek kategóriában úgynevezett felső biztosítással, a többi kategóriáknál pedig alsó biztosítással történik, tehát az alsó biztosításnál a versenyző saját maga viszi fel a kötelet, miközben az utat mássza. Az értékelés is más, a nehézségiben az elért fogások különböző pontokat érnek. A gyorsasági mászásnál időre megy mindez, az utak ki vannak építve és a versenyzőnek a lehető leghamarabb fel kell érnie a falon.

A köteles versenyeknél nem csak a technikai elemek nehezek, hanem amikor valaki először mászik, akkor a magassággal is szembesülnie kell; a falak sokszor 15-20 méter magasak.

Sport

 1. Fehérvári érmek a Slavonija Open akrobatikus rock and roll táncversenyen

  Huszonnegyedik alkalommal került megrendezésre a Slavonija Open International akrobatikus rock and roll táncverseny a Top Dance Egyesület szervezésében. A nemzetközi eseményre a horvátországi Brod városában került sor vasárnap. A táncosok 14 kategóriában mérték össze tudásokat, ebből két kategóriában fehérvári versenyzők is képviseltették magukat.

  2018.12.18.
 2. Jesus Ramirez veszi át Dzunics helyét az Alba Fehérvár kispadján

  Vasárnap az eddigi vezetőedző mensztéséről döntöttek, hétfőn pedig már be is mutatták utódját a csapatnak az Alba Fehérvár vezetői. Mindez úgy volt lehetséges, hogy az új edző házon belülről érkezett: Jesus Ramirez, az U-20 eddigi mestere vette át Dzunics Braniszav helyét. A spanyol szakember szerdán debütál.

  2018.12.17.
 3. Megverte a Fradit a MOL Vidi az évzáró nagy rangadón

  Az év utolsó bajnoki mérkőzése igazi slusszpoénként a címvédő MOL Vidi és a listavezető Ferencváros sóstói rangadója volt. A héten a Chelsea ellen pontot szerző Vidi a rettentő fárasztó őszi szezon végén még egyszer odatette magát, Hodzic és Scsepovics góljával legyőzte legnagyobb hazai riválisát, és öt pontra faragta hátrányát a táblázaton a zöldek mögött.

  2018.12.16.
 4. Szerződést bontott az Alba Fehérvár Dzunics Braniszlavval

  Nem maradt következmény nélkül az újabb vereség és a fehérvári kosarasok idei halványabb produkciója. Az Alba Fehérvár vezetősége a szombat esti, Paks elleni vereséget követően felmentette a munkavégzés alól a csapattal korábban két bajnoki címet és két kupagyőzelmet szerző Dzunics Braniszlav vezetőedzőt.

  2018.12.16.

Fehérvári advent

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak