Fehérvári fiatalok sikerei a hétvégi Miskolc Factory falmászó-versenyen

Gyermek, serdülő, ifi és felnőtt kategóriában is indultak fehérvári versenyzők a szombati, Miskolc Factory elnevezésű falmászó-versenyen, akik értékes helyezésekkel térhettek haza. Gyermek kategóriában Hegedüs-Krisó Dénes, a Redrock versenyzője harmadik helyezett lett, serdülőben Pajor Vince (Redrock) az ötödik helyen végzett. Forgács Eszter Evelin az ifik között negyedik, a nyílt női kategóriában kilencedik lett (Rotpunkt). A felnőttek közt Zsilák Kinga ötödik helyezést ért el.
2018.10.09. 10:51 |

Miskolcon folytatódott a nehézségi mászás magyar kupafordulója. Mivel a falmászás mindhárom ágában versenyző fiatalok kevesebben vannak, a nehézségi (kötelekkel biztosított) versenyekre az István Király Általános Iskolában készülnek fel, ahol nemrég bővült a fal. Az intézmény tornatermébe az őszi és téli időszakban a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai járnak száraz edzésekre, és hozzájuk csatlakoznak be a fiatal versenyzők és tanulják el a köteles mászás fortélyait.

Forgács Eszter Evelin (Rotpunkt Sziklamászó Egyesület), aki az ifik mellett már a nyílt női kategóriában is indulhat, kortársai között negyedik, míg a felnőttek közt kilencedik lett, Hegedüs-Krisó Dénes pedig bronzéremmel térhetett haza.

A sportmászás egyébiránt 2020-ban bemutatkozik a Tokiói olimpián, sőt a hírek szerint a mászás mindhárom ága felkerül az ötkarikás játékok műsorára, így jelen lesz a boulder, a nehézségi- és a gyors mászás is.

A nehézségi (köteles mászás) a mini és gyerek kategóriában úgynevezett felső biztosítással, a többi kategóriáknál pedig alsó biztosítással történik, tehát az alsó biztosításnál a versenyző saját maga viszi fel a kötelet, miközben az utat mássza. Az értékelés is más, a nehézségiben az elért fogások különböző pontokat érnek. A gyorsasági mászásnál időre megy mindez, az utak ki vannak építve és a versenyzőnek a lehető leghamarabb fel kell érnie a falon.

A köteles versenyeknél nem csak a technikai elemek nehezek, hanem amikor valaki először mászik, akkor a magassággal is szembesülnie kell; a falak sokszor 15-20 méter magasak.

Sport

 1. Megszorongatta a Bécset a Volán, de pontot nem tudott szerezni

  Elsősorban a jó formában lévő vendégek voltak agilisabbak, de a Volán becsülettel állta a rohamokat, és 2-1-es vereséget szenvedett otthon a tabella első feléhez tartozó Vienna Capitalstól. Sajnos továbbra is pont nélkül, a Felsőház hatodik helyén szerénykedik a Fehérvár AV 19.

  2019.02.22.
 2. A sereghajtó Haladás látogat a MOL Aréna Sóstóba szombaton

  Az MTK elleni 3-1-es sikert, valamint a hétközi Magyar Kupa-győzelmet követően hétvégén ismételten a MOL Aréna Sóstóban lép majd pályára a Vidi. Az ellenfél az OTP Bank Liga 22. fordulójában, február 23-án, szombaton 17 órai kezdettel a Szombathelyi Haladás gárdája lesz. A mérkőzésre szurkolói buszok indulnak - a Köfém lakótelepről és a Feketehegyről 16 órakor, valamint a Piac térről 16:15 órakor.

  2019.02.22.
 3. Új női csapatához keres játékosokat a Fehérvár Frizbi Sportegyesület

  A Fehérvár Frizbi SE női ultimate csapatot is indít, melybe olyan lányok, nők jelentkezését várják, akik szeretik a csapatsportokat, és hiányzik nekik a játék, a mozgás. A Fehérvár Lionz a hozzá csatlakozó lányoknak heti két edzéssel rendszeres mozgást, versenyzési lehetőséget, és igazi csapatélményt ígér. A toborzó edzésekre jelentkezni a fehervarfrizbi@gmail.com címen lehet.

  2019.02.22.
 4. POLAR Futóklub Székesfehérváron kéthetente csütörtökön várják a futókat

  A világ piacvezető edzésdiagnosztikai, pulzus- és teljesítménymérő berendezéseket, órákat gyártó cége által támogatott közösség Székesfehérváron a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban tartott ingyenes edzésekre várja ezentúl kéthetente csütörtökön a futás szerelmeseit és mindazokat, akik szeretnének jobban megismerkedni a sportág rejtelmeivel.

  2019.02.21.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak