Fehérvári fiatalok sikerei a hétvégi Miskolc Factory falmászó-versenyen

Gyermek, serdülő, ifi és felnőtt kategóriában is indultak fehérvári versenyzők a szombati, Miskolc Factory elnevezésű falmászó-versenyen, akik értékes helyezésekkel térhettek haza. Gyermek kategóriában Hegedüs-Krisó Dénes, a Redrock versenyzője harmadik helyezett lett, serdülőben Pajor Vince (Redrock) az ötödik helyen végzett. Forgács Eszter Evelin az ifik között negyedik, a nyílt női kategóriában kilencedik lett (Rotpunkt). A felnőttek közt Zsilák Kinga ötödik helyezést ért el.
2018.10.09. 10:51 |

Miskolcon folytatódott a nehézségi mászás magyar kupafordulója. Mivel a falmászás mindhárom ágában versenyző fiatalok kevesebben vannak, a nehézségi (kötelekkel biztosított) versenyekre az István Király Általános Iskolában készülnek fel, ahol nemrég bővült a fal. Az intézmény tornatermébe az őszi és téli időszakban a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai járnak száraz edzésekre, és hozzájuk csatlakoznak be a fiatal versenyzők és tanulják el a köteles mászás fortélyait.

Forgács Eszter Evelin (Rotpunkt Sziklamászó Egyesület), aki az ifik mellett már a nyílt női kategóriában is indulhat, kortársai között negyedik, míg a felnőttek közt kilencedik lett, Hegedüs-Krisó Dénes pedig bronzéremmel térhetett haza.

A sportmászás egyébiránt 2020-ban bemutatkozik a Tokiói olimpián, sőt a hírek szerint a mászás mindhárom ága felkerül az ötkarikás játékok műsorára, így jelen lesz a boulder, a nehézségi- és a gyors mászás is.

A nehézségi (köteles mászás) a mini és gyerek kategóriában úgynevezett felső biztosítással, a többi kategóriáknál pedig alsó biztosítással történik, tehát az alsó biztosításnál a versenyző saját maga viszi fel a kötelet, miközben az utat mássza. Az értékelés is más, a nehézségiben az elért fogások különböző pontokat érnek. A gyorsasági mászásnál időre megy mindez, az utak ki vannak építve és a versenyzőnek a lehető leghamarabb fel kell érnie a falon.

A köteles versenyeknél nem csak a technikai elemek nehezek, hanem amikor valaki először mászik, akkor a magassággal is szembesülnie kell; a falak sokszor 15-20 méter magasak.

Sport

 1. Gyulai Memorial - Visszatérő világsztárok Székesfehérváron

   Férfi és női 400 m gáton, férfi magasugrásban és hármasugrásban, valamint női távolugrásban is újra indulnak a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon a már a fehérvári közönség által megismert világsztárok. Az idei Gyulai Memorialt július 9-én rendezik.

  2019.06.14.
 2. A HFL elődöntőjéért játszik a Fehérvár Enthroners szombaton

  Wild card mérkőzés vár a fehérvári amerikai futball-csapatra hazai pályán, szombaton 15 órától. Az Enthroners ellenfele a tavalyi nagydöntős Miskolc Steelers lesz, a győztes bejut a HFL elődöntőjébe, a vesztes számára véget ér a szezon.

  2019.06.14.
 3. Szombathelyen is kiválóan szerepeltek a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület versenyzői

  Hétvégén Szombathelyen jártak a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület versenyzői a Mászóka Magyar Nehézségi Kupafordulóján, ahol a következő eredmények születtek: gyermek lány kategóriában Juhász Tamara aranyérmes lett, Pajor Natália a negyedik helyen végzett. A serdülő fiúknál Hegedüs-Krisó Dénes bronzot nyert, Pajor Vince az ötödik helyen zárt. Sarok Eszter az ifik között ezüstöt szerzett, míg a nyílt női kategórát a nyolcadik helyen zárta.

  2019.06.13.
 4. Visszaszerezné a csapatbajnoki címet a Fehérvár Kiskút Tenisz Klub

  Két éve állt először össze bajnokesélyes női teniszcsapat a Kiskút úti klub színeiben, és rögtön meg is nyerte a Szuper Ligát. Tavaly a nagy ellenfél MTK diadalmaskodott, most pedig szeretnének visszavágni a fehérváriak.

  2019.06.13.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak