Fehérvári fiatalok sikerei a hétvégi Miskolc Factory falmászó-versenyen

Gyermek, serdülő, ifi és felnőtt kategóriában is indultak fehérvári versenyzők a szombati, Miskolc Factory elnevezésű falmászó-versenyen, akik értékes helyezésekkel térhettek haza. Gyermek kategóriában Hegedüs-Krisó Dénes, a Redrock versenyzője harmadik helyezett lett, serdülőben Pajor Vince (Redrock) az ötödik helyen végzett. Forgács Eszter Evelin az ifik között negyedik, a nyílt női kategóriában kilencedik lett (Rotpunkt). A felnőttek közt Zsilák Kinga ötödik helyezést ért el.
2018.10.09. 10:51 |

Miskolcon folytatódott a nehézségi mászás magyar kupafordulója. Mivel a falmászás mindhárom ágában versenyző fiatalok kevesebben vannak, a nehézségi (kötelekkel biztosított) versenyekre az István Király Általános Iskolában készülnek fel, ahol nemrég bővült a fal. Az intézmény tornatermébe az őszi és téli időszakban a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai járnak száraz edzésekre, és hozzájuk csatlakoznak be a fiatal versenyzők és tanulják el a köteles mászás fortélyait.

Forgács Eszter Evelin (Rotpunkt Sziklamászó Egyesület), aki az ifik mellett már a nyílt női kategóriában is indulhat, kortársai között negyedik, míg a felnőttek közt kilencedik lett, Hegedüs-Krisó Dénes pedig bronzéremmel térhetett haza.

A sportmászás egyébiránt 2020-ban bemutatkozik a Tokiói olimpián, sőt a hírek szerint a mászás mindhárom ága felkerül az ötkarikás játékok műsorára, így jelen lesz a boulder, a nehézségi- és a gyors mászás is.

A nehézségi (köteles mászás) a mini és gyerek kategóriában úgynevezett felső biztosítással, a többi kategóriáknál pedig alsó biztosítással történik, tehát az alsó biztosításnál a versenyző saját maga viszi fel a kötelet, miközben az utat mássza. Az értékelés is más, a nehézségiben az elért fogások különböző pontokat érnek. A gyorsasági mászásnál időre megy mindez, az utak ki vannak építve és a versenyzőnek a lehető leghamarabb fel kell érnie a falon.

A köteles versenyeknél nem csak a technikai elemek nehezek, hanem amikor valaki először mászik, akkor a magassággal is szembesülnie kell; a falak sokszor 15-20 méter magasak.

Sport

 1. "Könnyed, hátradőlős": egyetlen ponttal verték a fehérvári kosarasok a Jászberényt

  A portói európai kupameccs után hosszú utazással a lábakban játszottak bajnokit az Alba Fehérvár kosarasai Jászberényben. Az öt külföldivel felálló és azokat alig forgató berényiek kamikáze-stílusban kezdtek, tíz fölött vezettek egy negyed után. Felébredt a sok triplát dobó Alba, sikerült fordítani, de a győzelem az utolsó pillanatig kétséges volt.

  2018.10.20.
 2. Három góllal kikapott a Fehérvár AV 19 a bajnoktól

  A címvédő Bolzano ellen teljesítette a "húzósnak" ígérkező hétvége első felvonását a Volán, amely az első harmadban még tudott egyenlíteni, de aztán alulmaradt a Rókákkal szemben. A szurkolók örömére jutott egy szépségtapasz a végére, Szabó Dániel találatával három gólra jött fel a Fehérvár AV 19. Vasárnap is szép feladat vár a Volánra, amely a Salzburgot fogadja az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

  2018.10.20.
 3. Győzelem Szombathelyen - nem botlott a kiesőjelölt otthonában a MOL Vidi

  A Haladás ellen lépett pályára idegenben a MOL Vidi a válogatott szünet után folytatódó labdarúgó bajnokságban. Az első félidőben a legnagyobb ziccert a hazaiak hagyták ki, ezt pedig bánhatták szünet után, amikor két fehérvári gól eldöntötte a meccset. Győzelmével harmadik helyre jött fel a táblázaton a Vidi.

  2018.10.20.
 4. Zsinórban a harmadik is megvan - ezúttal a Mosnmagyaróvárt verte a Fehérvár

  Végig jól játszott, és magabiztosan nyert az újonc Mosonmagyaróvár ellen az Alba Fehérvár KC a női kézilabda bajnokság hatodik fordulójában. A fehérváriak végül nyolc góllal, 29-21-re győztek.

  2018.10.20.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak