Fehérvári séf nyerte a Global Chef Challenge szakácsverseny európai döntőjét

A fehérvári Adamek Balázs és segítője, Murányi Mercédesz nyerte a Global Chefs Challenge szakácsverseny európai döntőjét, amit október 6. és 8. között rendeztek Prágában. Ezzel az eredménnyel a fiatal séf és segédje kijutott a 2018-as malajziai világdöntőre. Balázsékat régi barátja, és egykori kollégája Volenter István, a  67 Étterem & Bistro séfje készítette fel.
2017.10.11. 14:14 |

A csütörtöki FehérVár Magazinban bővebb anyagot is olvashatnak a 26. oldalon!

A csapatoknak három fogásos menüt kellett készíteni, amelynek alapanyait  a World Association of Chefs’ Societies (WACS) szakácsszövetség központilag határozta meg. Idén a versenyzőknek tengeri sügérrel, fésűkagylóval, libamájjal és a borjú karajjal kellett dolgozniuk.
Balázsékat régi barátja, és egykori kollégája Volenter István, a  67 Étterem & Bistro séfje készítette fel. A menüsorhoz az alapanyagok egy részét itthonról, másik részét például a kagylót, a halat, a libamájat és a borjút az állandó minőség miatt Franciaországból szerezték be. „Az alapkoncepció kitalálásában aktívan közreműködtem. Mivel a tengeri ételeknek magyar gasztronómiában nincsen hagyománya, ezért az előétel skandináv stílust követte. Gyakorlatilag ez egy élő tengeri tányér volt, amelyben a hal ízét többek között az algasaláta erősítette. A főétel egy modern gulyás volt, amelyhez például füstölt répát, valamint extra vékonyra szeletelt zellert használtunk. A desszertnél a technológiára helyeztük a hangsúlyt. A csokoládét glazúroztuk, és többek között vörösboros málnafagyival tálaltuk.” - mondta el kérdésünkre Volenter István.

Merci és Balázs Volenter István révén került egy csapatba. A Magyar Gasztronómai Szövetség egyik fő partnerénél, az Unilever Foodsolutions bemutató konyhájában gyakoroltak a versenyre. Körülbelül nyolc-tízszer főzték le a menüt, hogy a versenyen minden tökéletesre sikerüljön.

A kiírásban pontosan szerepel, hogy mit hogyan lehet előkészíteni. A zöldségeket például megtisztítva, de nem vágva és formázva; a halat pikkelyezve, belezve, de egészben be lehetett vinni. A borjút viszont ott kellett hártyázni, szeletelni.”- magyarázta Balázs, majd hozzátette, hogy a gondos tervezés és gyakorlás ellenére mindig számolni kell a váratlan helyzetekkel. A versenyen például nem volt arra idő, hogy az almával és kacsamájjal töltött cékla raviolit formában készítsék el. Viszont a séf megoldotta problémát: kézzel félbe hajtotta. „Időhöz vagyunk kötve, ezért muszáj néha improvizálni. Egy versenyen nem vonnak le pontot, hogyha valami nem úgy néz ki, mint ahogyan elterveztük, de azért igen, ha időt vesztünk, és valami nem készül el.” - tette hozzá.

Adamek Balázs több éve vezeti a Diófa Vendéglő konyháját, emellett folyamatosan keresi a kihívásokat. Többek között 2009-ben első helyezést ért el a Hoventa vásár szakácsversenyén, sőt egy gasztrotévéműsorban az elődön- tőig jutott. Murányi Mercédesz másfél éve került a szakmába. Jelenleg a 67 Étterem és Bistro konyháján dolgozik.

A magyar csapat a menüsorral eltalálta a kóstoló séfek ízvilágát, ami nem egyszerű, hiszen különböző nemzetiségűek, amiből fakadóan más számukra a megszokott. „Nagyon sok pozitív kritikát kaptunk. De például volt egy séf, aki azt mondta, hogy a vörösboros málnafagyi finom volt, de hiányzott belőle a savasság. A többieknek viszont nagyon ízlett. ”- emelte ki Murányi Mercédesz.

Merci és Balázs egyelőre a hétköznapokba próbálnak visszarázódni, de lélekben már készülnek a malajziai versenyre, ahol tisztességesen szeretnének helyt állni.

Fehérvári színes

  1. Édesharmat- és havasi málnaméz - mézlovagokat is avattak a Városház téren

    Először nyílt Mézfesztivál Székesfehérváron, a Városház téren számos különleges mézfajtát és méhészeti terméket kóstolhatunk és vásárolhatunk. A termelők között a székesfehérvári és Fejér megyei méhészek mellett erdélyi, Hargita megyei méhészetet is találhatunk, olyan különlegességekkel, mint az édesharmat- és havasi málna méz. Délután a program leglátványosabb része érkezett el az erdélyi, vajdasági és magyar mézlovagrendek felvonulásával.

    2018.02.23.
  2. Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát - bemutatták Sevella Zsuzsanna kiadványát

    Sevella Zsuzsanna, fejlesztőpedagógus, játékfejlesztő közelmúltban megjelent Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát című, családokban, óvodákban, iskolákban is használható játékgyűjteményét mutatták be csütörtök este, Székesfehérváron, a Study Könyvesboltban. A szerző képességfejlesztő játékai a magyar néphagyományokon alapulnak.

    2018.02.23.
  3. Március 12-ig lehet nevezni a Fejér Megyei Diáknapokra

    A Fejér Megyei Diáknapok közel ezer középiskolást megmozgató kulturális eseményét 2018. április 13 és 15 között rendezi a Fehérvári Programszervező Kft. Dunaújvárosban. A nevezéseket március 12-ig fogadják. A versenyzők hét színpadi és öt egyéb kategóriában mutathatják meg tehetségüket a nagyközönség, illetve a szakmai zsűri előtt. 

    2018.02.22.
  4. Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj - fehérvári orvosokra is szavazhatunk

    A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy akár a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon.

    2018.02.22.
  1. Lélekmozgató programok a Németh László Általános Iskolában

    Az idei esztendőtől kezdődően minden évben február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. A Magyar Paralimpia Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége „Lélekmozgató” névre elkeresztelt iskolai programot hirdetett, amelynek programjai csütörtökön zajlottak a Németh László Általános Iskolában.

    2018.02.22.
  2. Bolgár táncház lesz szombaton A Szabadművelődés Házában

    Február 24-én, szombaton 20-22 óráig bolgár nemzetiségi táncház lesz A Szabadművelődés Házában. Az eseményen a Martenica zenekar zenél, táncot tanít Nagy Tímea. A belépés díjtalan.

    2018.02.22.
  3. Városmegismerő séták indulnak vasárnap az Idegenvezetők Világnapján

    Február 25-én, vasárnap rendhagyó programokkal várják a Székesfehérvár iránt érdeklődő látogatókat az idegenvezetők, akik ezen a napon ünneplik világnapjukat. Vasárnap 10 vagy 14 órától indulnak az ingyenes városmegismerő séták, amelyek segítenek felfedezni Székesfehérvár rejtett kincseit.

    2018.02.22.
  4. Asszonyműhely, bőrös műhely, fonós nap és gyapjúszövés a fehérvári kézművesekkel

    Kreatív napokkal várja az érdeklődőket a hétvégén a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. Pénteken folytatódik az Asszonyműhely, és nyitva áll a bőrös műhely is. Szombaton Fonások, fonatok, fonódások címmel szerveznek szakmai napot, míg a gyapjúszövő szakkör jövő pénteken lesz. Jelentezni a kezmuvesek@gmail.com e-mail címen lehet.

    2018.02.21.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek