Fehérvári séf nyerte a Global Chef Challenge szakácsverseny európai döntőjét

A fehérvári Adamek Balázs és segítője, Murányi Mercédesz nyerte a Global Chefs Challenge szakácsverseny európai döntőjét, amit október 6. és 8. között rendeztek Prágában. Ezzel az eredménnyel a fiatal séf és segédje kijutott a 2018-as malajziai világdöntőre. Balázsékat régi barátja, és egykori kollégája Volenter István, a  67 Étterem & Bistro séfje készítette fel.
2017.10.11. 14:14 |

A csütörtöki FehérVár Magazinban bővebb anyagot is olvashatnak a 26. oldalon!

A csapatoknak három fogásos menüt kellett készíteni, amelynek alapanyait  a World Association of Chefs’ Societies (WACS) szakácsszövetség központilag határozta meg. Idén a versenyzőknek tengeri sügérrel, fésűkagylóval, libamájjal és a borjú karajjal kellett dolgozniuk.
Balázsékat régi barátja, és egykori kollégája Volenter István, a  67 Étterem & Bistro séfje készítette fel. A menüsorhoz az alapanyagok egy részét itthonról, másik részét például a kagylót, a halat, a libamájat és a borjút az állandó minőség miatt Franciaországból szerezték be. „Az alapkoncepció kitalálásában aktívan közreműködtem. Mivel a tengeri ételeknek magyar gasztronómiában nincsen hagyománya, ezért az előétel skandináv stílust követte. Gyakorlatilag ez egy élő tengeri tányér volt, amelyben a hal ízét többek között az algasaláta erősítette. A főétel egy modern gulyás volt, amelyhez például füstölt répát, valamint extra vékonyra szeletelt zellert használtunk. A desszertnél a technológiára helyeztük a hangsúlyt. A csokoládét glazúroztuk, és többek között vörösboros málnafagyival tálaltuk.” - mondta el kérdésünkre Volenter István.

Merci és Balázs Volenter István révén került egy csapatba. A Magyar Gasztronómai Szövetség egyik fő partnerénél, az Unilever Foodsolutions bemutató konyhájában gyakoroltak a versenyre. Körülbelül nyolc-tízszer főzték le a menüt, hogy a versenyen minden tökéletesre sikerüljön.

A kiírásban pontosan szerepel, hogy mit hogyan lehet előkészíteni. A zöldségeket például megtisztítva, de nem vágva és formázva; a halat pikkelyezve, belezve, de egészben be lehetett vinni. A borjút viszont ott kellett hártyázni, szeletelni.”- magyarázta Balázs, majd hozzátette, hogy a gondos tervezés és gyakorlás ellenére mindig számolni kell a váratlan helyzetekkel. A versenyen például nem volt arra idő, hogy az almával és kacsamájjal töltött cékla raviolit formában készítsék el. Viszont a séf megoldotta problémát: kézzel félbe hajtotta. „Időhöz vagyunk kötve, ezért muszáj néha improvizálni. Egy versenyen nem vonnak le pontot, hogyha valami nem úgy néz ki, mint ahogyan elterveztük, de azért igen, ha időt vesztünk, és valami nem készül el.” - tette hozzá.

Adamek Balázs több éve vezeti a Diófa Vendéglő konyháját, emellett folyamatosan keresi a kihívásokat. Többek között 2009-ben első helyezést ért el a Hoventa vásár szakácsversenyén, sőt egy gasztrotévéműsorban az elődön- tőig jutott. Murányi Mercédesz másfél éve került a szakmába. Jelenleg a 67 Étterem és Bistro konyháján dolgozik.

A magyar csapat a menüsorral eltalálta a kóstoló séfek ízvilágát, ami nem egyszerű, hiszen különböző nemzetiségűek, amiből fakadóan más számukra a megszokott. „Nagyon sok pozitív kritikát kaptunk. De például volt egy séf, aki azt mondta, hogy a vörösboros málnafagyi finom volt, de hiányzott belőle a savasság. A többieknek viszont nagyon ízlett. ”- emelte ki Murányi Mercédesz.

Merci és Balázs egyelőre a hétköznapokba próbálnak visszarázódni, de lélekben már készülnek a malajziai versenyre, ahol tisztességesen szeretnének helyt állni.

Fehérvári színes

  1. Turisztikai újdonságok - a kabrió panorámabusz lehet az év slágere

    A Zichy ligetben szerdán bemutatták azt a turisztikai újdonságot, amely minden bizonnyal az év slágere lesz Fehérváron. A piros, kabrió turistabusz kialakítása Fung László és fia, Dávid munkáját dicséri, az 1989-es évjáratú busz teljes felújításon és átalakításon esett át. Fehérvár iránt folyamatosan nő az érdeklődés, az év első első négy hónapjában 16-17%-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

    2018.06.20.
  2. Látványos és ízgazdag hétvégét hoz az I. Streetfood Feszt Fehérváron

    Péntektől vasárnapig Székesfehérvár is behódol a kulináris élvezeteknek. A Fő utcán a világ legnépszerűbb ételei mellett előkerülnek az olaszos ízek, a kávékülönlegességek valamint a kézműves borok és sörök is. Az eseményt kulturális programok kísérik majd: koncertek, játszóház, street art és slam poetry.

    2018.06.20.
  3. Az Árpád úti óvoda nyerte a mesés kiskertek versenyét

    Több mint 6 ezer szavazattal az Árpád Úti Óvoda nyerte a Mesés kertek, ügyes kezek című kertépítő versenyt, melyet első alkalommal hirdettek meg Székesfehérváron. A győztes, illetve a második és a harmadik helyezett intézmények az élményszerű környezettudatos nevelést elősegítő eszközöket kapnak jutalomként. Az eredményhirdetést a nyertes óvodában tartották kedden délután.

    2018.06.19.
  4. Egész nap peng az üllő szombaton a XV. Tűzzel-Vassal Fesztiválon

    A Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében a XV. Tűzzel-Vassal Fesztiválra várják szombaton az érdeklődőket a Rác utcai Skanzenbe. A késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozója idén a pásztorkodás és a pásztorélet bemutatásával is kiegészül. Eljön „a magyar Hattori Hanzó”, Kovács András is.

    2018.06.19.
  1. Sikeres tanévet zárt az Alba Innovár - 5236 látogatója volt a központnak

    Az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg a diákok az Alba Innovárban. Egyedülálló az is, hogy a Székesfehérváron tanuló diákok közel harmada részt vett programjaikban: szakkörökkel, táborokkal, nyílt napokkal és más eseményekkel együtt összesen 5236 látogatója volt a központnak a 2017-2018-as tanévben.

    2018.06.18.
  2. A Barátság moziban is látható a Vad Balaton természetfilm

    Június 19-én kedden és június 28-án csütörtökön 18 órától látható a Barátság moziban a Vad Balaton című természetfilm Mosonyi Szabolcs rendezésében. A 65 perces film új szemszögből, csodálatos képekben mutatja be a Balatont.

    2018.06.18.
  3. Változatos kulináris élmények és bulihangulat a IV. Borsófesztiválon

    Már reggeltől sokan serénykedtek a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ Gasztroudvarán, ahol a IV. Borsófesztiválra várták a vendégeket szombaton. A főzőversenyen kötetlenül bármit lehetett főzni vagy sütni borsóból, így a hagyományos leves és főzelékvariációk mellett számos különlegesség is készült, például rakott borsó, halas borsó, borsópalacsinta, csülkös borsó vagy borsótorta is.

    2018.06.16.
  4. Helló Nyár! - koncertekkel érkezett a Vakáció Székesfehérvárra

    Idén a Wellhello volt a sztárvendég a Zichy színpadon június 15-én, ahol este hatkor Pixa kezdett a színpadon, majd a Free Spirit Dance és a 21 Gramm Akusztik játszott. Idén már másodszorra volt Helló, nyár! koncert, ami a város ajándékaként ingyenes programként várta a fiatalokat, a Fehérvár általános és középiskolás diákjait, hogy egy nagy közös bulival pihenjék ki a tanév fáradalmait, és igazán jókedvűen indítsák a nyári vakációt. 

    2018.06.15.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek