Fehérvári séf nyerte a Global Chef Challenge szakácsverseny európai döntőjét

A fehérvári Adamek Balázs és segítője, Murányi Mercédesz nyerte a Global Chefs Challenge szakácsverseny európai döntőjét, amit október 6. és 8. között rendeztek Prágában. Ezzel az eredménnyel a fiatal séf és segédje kijutott a 2018-as malajziai világdöntőre. Balázsékat régi barátja, és egykori kollégája Volenter István, a  67 Étterem & Bistro séfje készítette fel.
2017.10.11. 14:14 |

A csütörtöki FehérVár Magazinban bővebb anyagot is olvashatnak a 26. oldalon!

A csapatoknak három fogásos menüt kellett készíteni, amelynek alapanyait  a World Association of Chefs’ Societies (WACS) szakácsszövetség központilag határozta meg. Idén a versenyzőknek tengeri sügérrel, fésűkagylóval, libamájjal és a borjú karajjal kellett dolgozniuk.
Balázsékat régi barátja, és egykori kollégája Volenter István, a  67 Étterem & Bistro séfje készítette fel. A menüsorhoz az alapanyagok egy részét itthonról, másik részét például a kagylót, a halat, a libamájat és a borjút az állandó minőség miatt Franciaországból szerezték be. „Az alapkoncepció kitalálásában aktívan közreműködtem. Mivel a tengeri ételeknek magyar gasztronómiában nincsen hagyománya, ezért az előétel skandináv stílust követte. Gyakorlatilag ez egy élő tengeri tányér volt, amelyben a hal ízét többek között az algasaláta erősítette. A főétel egy modern gulyás volt, amelyhez például füstölt répát, valamint extra vékonyra szeletelt zellert használtunk. A desszertnél a technológiára helyeztük a hangsúlyt. A csokoládét glazúroztuk, és többek között vörösboros málnafagyival tálaltuk.” - mondta el kérdésünkre Volenter István.

Merci és Balázs Volenter István révén került egy csapatba. A Magyar Gasztronómai Szövetség egyik fő partnerénél, az Unilever Foodsolutions bemutató konyhájában gyakoroltak a versenyre. Körülbelül nyolc-tízszer főzték le a menüt, hogy a versenyen minden tökéletesre sikerüljön.

A kiírásban pontosan szerepel, hogy mit hogyan lehet előkészíteni. A zöldségeket például megtisztítva, de nem vágva és formázva; a halat pikkelyezve, belezve, de egészben be lehetett vinni. A borjút viszont ott kellett hártyázni, szeletelni.”- magyarázta Balázs, majd hozzátette, hogy a gondos tervezés és gyakorlás ellenére mindig számolni kell a váratlan helyzetekkel. A versenyen például nem volt arra idő, hogy az almával és kacsamájjal töltött cékla raviolit formában készítsék el. Viszont a séf megoldotta problémát: kézzel félbe hajtotta. „Időhöz vagyunk kötve, ezért muszáj néha improvizálni. Egy versenyen nem vonnak le pontot, hogyha valami nem úgy néz ki, mint ahogyan elterveztük, de azért igen, ha időt vesztünk, és valami nem készül el.” - tette hozzá.

Adamek Balázs több éve vezeti a Diófa Vendéglő konyháját, emellett folyamatosan keresi a kihívásokat. Többek között 2009-ben első helyezést ért el a Hoventa vásár szakácsversenyén, sőt egy gasztrotévéműsorban az elődön- tőig jutott. Murányi Mercédesz másfél éve került a szakmába. Jelenleg a 67 Étterem és Bistro konyháján dolgozik.

A magyar csapat a menüsorral eltalálta a kóstoló séfek ízvilágát, ami nem egyszerű, hiszen különböző nemzetiségűek, amiből fakadóan más számukra a megszokott. „Nagyon sok pozitív kritikát kaptunk. De például volt egy séf, aki azt mondta, hogy a vörösboros málnafagyi finom volt, de hiányzott belőle a savasság. A többieknek viszont nagyon ízlett. ”- emelte ki Murányi Mercédesz.

Merci és Balázs egyelőre a hétköznapokba próbálnak visszarázódni, de lélekben már készülnek a malajziai versenyre, ahol tisztességesen szeretnének helyt állni.

Fehérvári színes

  1. Párizsból, Teleki Blanka sírjától egészen Fehérvárig futottak a telekisek

    Teleki Blanka halálának 155. évfordulója alkalmából Párizsból, Teleki Blanka sírjától indulnak a váltófutással a telekisek. Huszonnégy futó és tizenhat kerékpáros tette meg Párizstól Fehérvárig az összesen 1660 kilométeres távot. Szombaton délben érkeztek meg Székesfehérvárra. 

    2017.10.21.
  2. Konferencia és kötetbemutató a Hetedhét Játékmúzeumban

    Játék és közösség címmel rendezi meg éves konferenciáját október 26-án, csütörtökön a Hetedhét Játékmúzeum, Moskovszky Évára emlékezve. Az intézmény fennállásának ötödik évfordulójára szervezett, egész napos program keretében mutatják be az elmúlt esztendők konferencia-előadásait tartalmazó kötetet, és ismét lesznek színvonalas szakmai előadások.

    2017.10.20.
  3. Évadnyitó táncház lesz szombaton a Kákics együttessel a Helyőrségi Klubban

    Október 21-én, szombaton 17 órakor kezdődik a Kákics együttes évadnyitó táncháza a Helyőrségi Klubban (Malom utca 2.). A szüreti és egyben a pásztorélet hangulatát idéző családi mulatság gyermek-táncházzal indul, majd kézműves foglalkozás is lesz, végül felnőtt táncház zárja az estét. A moldvai és gyimesi lépésekhez Nedvig Bendegúz ad útmutatást.

    2017.10.19.
  4. Közösen báloztak a fehérvári felsőoktatási intézmények hallgatói

    A II. Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabálon a város felsőoktatási intézményeibe járó hallgatók találkozhattak egymással a Magyar Királyban. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, a Kodolányi János Főiskola, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói számára immáron másodszor szervezték meg a Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabált. 

    2017.10.19.
  1. Általános iskolások jelentkezhetnek a HEROSZ szavalóversenyére

    A HEROSZ szavalóversenyt hirdet általános iskolásoknak, amin állatokról szóló verssel indulhatnak a résztvevők, illetve első osztályosoknál elfogadnak rövid mesét is. A verseny november 17-én, pénteken 14 órától lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban, jelentkezni november 10-ig lehet.

    2017.10.18.
  2. November 1-jéig lehet csónakázni, kajakozni és kenuzni a Csónakázó-tavon

    A kedvező őszi időjárás és a sok érdeklődő miatt meghosszabbítják a szezont a Csónakázó-tavon. November 1-jéig lehet igénybe venni a csónakokat, kajakokat és kenukat. Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával hétköznapokon 10 és 14 óra között az iskolai és óvodai csoportok ingyenesen kipróbálhatják a vízi sporteszközöket, előzetes bejelentkezés alapján.

    2017.10.17.
  3. Barbecue bajnok Fehérvárról – óriási meglepetést okoztak Turanitzék

    Egy fehérvári testvérpár, Turanitz Gergő és Katka csapata neves külföldi versenyzőket is megelőzve nyerte a Tállyán rendezett nemzetközi BBQ-versenyt, így ők utazhatnak majd 2018 októberében a barbecue világbajnoki döntőjének számító versenyre az Egyesült Államokba. Turanitz Gergő a fehervar.hu-nak elmondta, hogy alig egy éve kezdett el igazi barbecue ételeket készíteni, így óriási meglepetésként érte az eredmény.

    2017.10.17.
  4. Őszi hangulat a lakásban - kiállítás a Tolnai utcai könyvtárban

    Október 17-én, kedden 17 órakor nyílik meg Rózsavölgyi Ágnes, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjának új kiállítása "Őszi hangulat a lakásban" címmel a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A tárlatot Dr. Gulyás Antalné népi iparművész ajánlja a résztvevők figyelmébe. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

    2017.10.17.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek