Fehérvári séf nyerte a Global Chef Challenge szakácsverseny európai döntőjét

A fehérvári Adamek Balázs és segítője, Murányi Mercédesz nyerte a Global Chefs Challenge szakácsverseny európai döntőjét, amit október 6. és 8. között rendeztek Prágában. Ezzel az eredménnyel a fiatal séf és segédje kijutott a 2018-as malajziai világdöntőre. Balázsékat régi barátja, és egykori kollégája Volenter István, a  67 Étterem & Bistro séfje készítette fel.
2017.10.11. 14:14 |

A csütörtöki FehérVár Magazinban bővebb anyagot is olvashatnak a 26. oldalon!

A csapatoknak három fogásos menüt kellett készíteni, amelynek alapanyait  a World Association of Chefs’ Societies (WACS) szakácsszövetség központilag határozta meg. Idén a versenyzőknek tengeri sügérrel, fésűkagylóval, libamájjal és a borjú karajjal kellett dolgozniuk.
Balázsékat régi barátja, és egykori kollégája Volenter István, a  67 Étterem & Bistro séfje készítette fel. A menüsorhoz az alapanyagok egy részét itthonról, másik részét például a kagylót, a halat, a libamájat és a borjút az állandó minőség miatt Franciaországból szerezték be. „Az alapkoncepció kitalálásában aktívan közreműködtem. Mivel a tengeri ételeknek magyar gasztronómiában nincsen hagyománya, ezért az előétel skandináv stílust követte. Gyakorlatilag ez egy élő tengeri tányér volt, amelyben a hal ízét többek között az algasaláta erősítette. A főétel egy modern gulyás volt, amelyhez például füstölt répát, valamint extra vékonyra szeletelt zellert használtunk. A desszertnél a technológiára helyeztük a hangsúlyt. A csokoládét glazúroztuk, és többek között vörösboros málnafagyival tálaltuk.” - mondta el kérdésünkre Volenter István.

Merci és Balázs Volenter István révén került egy csapatba. A Magyar Gasztronómai Szövetség egyik fő partnerénél, az Unilever Foodsolutions bemutató konyhájában gyakoroltak a versenyre. Körülbelül nyolc-tízszer főzték le a menüt, hogy a versenyen minden tökéletesre sikerüljön.

A kiírásban pontosan szerepel, hogy mit hogyan lehet előkészíteni. A zöldségeket például megtisztítva, de nem vágva és formázva; a halat pikkelyezve, belezve, de egészben be lehetett vinni. A borjút viszont ott kellett hártyázni, szeletelni.”- magyarázta Balázs, majd hozzátette, hogy a gondos tervezés és gyakorlás ellenére mindig számolni kell a váratlan helyzetekkel. A versenyen például nem volt arra idő, hogy az almával és kacsamájjal töltött cékla raviolit formában készítsék el. Viszont a séf megoldotta problémát: kézzel félbe hajtotta. „Időhöz vagyunk kötve, ezért muszáj néha improvizálni. Egy versenyen nem vonnak le pontot, hogyha valami nem úgy néz ki, mint ahogyan elterveztük, de azért igen, ha időt vesztünk, és valami nem készül el.” - tette hozzá.

Adamek Balázs több éve vezeti a Diófa Vendéglő konyháját, emellett folyamatosan keresi a kihívásokat. Többek között 2009-ben első helyezést ért el a Hoventa vásár szakácsversenyén, sőt egy gasztrotévéműsorban az elődön- tőig jutott. Murányi Mercédesz másfél éve került a szakmába. Jelenleg a 67 Étterem és Bistro konyháján dolgozik.

A magyar csapat a menüsorral eltalálta a kóstoló séfek ízvilágát, ami nem egyszerű, hiszen különböző nemzetiségűek, amiből fakadóan más számukra a megszokott. „Nagyon sok pozitív kritikát kaptunk. De például volt egy séf, aki azt mondta, hogy a vörösboros málnafagyi finom volt, de hiányzott belőle a savasság. A többieknek viszont nagyon ízlett. ”- emelte ki Murányi Mercédesz.

Merci és Balázs egyelőre a hétköznapokba próbálnak visszarázódni, de lélekben már készülnek a malajziai versenyre, ahol tisztességesen szeretnének helyt állni.

Fehérvári színes

  1. Madármegfigyelő Napok - négy helyen lesznek Fehérvár környékén programok

    Az egész Európában, október első hétvégéjén rendezik az Európai Madármegfigyelő Napokat. Székesfehérvár környékén (egyúttal Fejér megyében) négy helyszínen, várják az érdeklődőket. Agárdon (Chernel István Madárvárta), Dinnyésen (Madárdal Tanösvény) és Seregélyesen (Elzamajor) főleg a madárgyűrűzésé a főszerep, míg a Pátkai-víztározónál a terepmadarászat rejtelmeibe kóstolhat bele bárki.

    2018.09.24.
  2. Kutatók Éjszakája - Székesfehérváron hat helyszínen lesznek programok pénteken

    Idén is rengeteg ingyenes program várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján. Szeptember 28-án, pénteken országszerte mintegy kettőszáz helyszínen lesznek programok. Fehérváron a Grundfos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Óbudai Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Terkán Lajos Csillagvizsgáló és a Progresszió Mérnöki Iroda is rendkívül érdekes programokkal készül.

    2018.09.24.
  3. Az időjárás sem ronthatta el a vigasságot a XI. Maroshegyi Böndörödőn

    Maroshegyen tizenegyedik alkalommal töltötték meg a hagyományos szüreti mulatság programjait hintós-szekeres felvonulással, főzéssel, borlopással és főképpen sok-sok vidámsággal.

    2018.09.22.
  4. Jóga és kemencés finomságok a VI. Öreghegyi Egészségnapon

    Hatodik alkalommal várták szűrővizsgálatokkal és életmód-tanácsadással egészségnapra az öreghegyieket szombaton. A kemencében egészséges ételek sültek, a jógával és a gyógytornával pedig bemutató keretében ismerkedhettek a résztvevők az Öreghegyi Közösségi Házban.

    2018.09.22.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek