Fehérvári küldöttség látogatott a felvidéki Párkány Szent Imre Egyházi Óvodájába

A párkányi Szent Imre Óvoda meghívására székesfehérvári delegáció vett részt a szent életű herceg névünnepén, Deák Lajosné, a család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka vezetésével. A párkányi Szent Imre Egyházi Óvoda huszonnégy esztendeje alakult és az egyetlen magyar nyelvű katolikus óvoda Felvidéken.
2019.11.07. 15:36 |

A vendéglátó intézményben minden esztendőben Szent Imre herceg névünnepén rendezik a „Királynap” ünnepséget, amelyre mind az óvodások és nevelőik egyaránt hetekig készülnek.

Az ünnepélyes megnyitón Vízi Katalin, igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük Székesfehérvár delegációjának vezetőjét, Deák Lajosné önkormányzati képviselőt, továbbá Pécsi L. Dániel jelképtervező művészt, Okos Márton kalotaszegi közírót, Bihari Antalt, az Esztergomi Körzeti Televízió tulajdonosát, és valamennyi meghívott vendéget.

Az ünnepség kezdetén elhelyezték a fehér liliomból kötött virágcsokrot Szent Imre faliképe előtt, majd felhangzott a nemzeti imánk, a magyar Himnusz. Az ünnepség egyik fő eseménye a Szent Imre herceg korát idéző történelmi vetélkedő volt.

A tartalmas látogatás ismételten bizonyította, hogy milyen fontos a hit, az anyanyelv és a magyarságtudat őrzése, megtartása bárhol a világban.

Hálásan köszönjük Vízi Katalin, óvodaigazgató meghívását, köszönjük áldozatos munkáját, szolgálatát, mindazt, melyet a felvidéki magyarságért, a magyar nyelvünk meg tartásáért tesz.” - emelte ki a delegációt vezető Deák Lajosné.

2011-ben Párkány 10 919 lakosából 6 624 magyar volt magyar nemzetiségű.

Közélet

 1. A nemzeti régiókról szóló kezdeményezésről tájékoztattak a fehérvári civilek

  A VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület képviselői pénteken, a Hiemer-házban sajtótájékoztatón ismertették javaslataikat arról, hogy miként tudja Székesfehérvár segíteni  a hétfői rendkívüli közgyűlésen egyhangúlag megszavazott (és azóta javaslatunkra a megyei közgyűlés által is egyhangúlag jóváhagyott), nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést.

  2020.02.28.
 2. Párbeszéd a megpróbáltatásról - Csókay András és Skrabski Fruzsina kötetét mutatják be

  Március 4-én szerdán 17.30 óra kor kezdődik a Csókay András-Skrabski Fruzsina: Párbeszéd a megpróbáltatásról című kötetének bemutatója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A szerzőkkel beszélget: Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője.

  2020.02.28.
 3. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 4. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek