Fehérvári kosarasok az U20-as válogatott EB-re készülő keretében

Székesfehérváron kezdte meg a felkészülést a július közepén Portugáliában rendezendő B-divíziós Európa-bajnokságra az U20-asférfi kosárlabda-válogatott. Pór Péter szövetségi edző csapatában az Alba Fehérvárt a Takács-testvérek és Polster Attila képviselik.
2019.06.07. 10:18 |

Hosszú felkészülési programot kezdett az U20-as válogatott, július közepéig még edzőmeccsek, keretszűkítés is vár a csapatra. A héten a fehérvári MKOSZ-csarnokban kedzte meg a gyakorlást a keret. Az Alba Fehérvár fiataljai idén a felnőtt bajnokságban is bemutatkozhattak, most pedig a válogatottban próbálják megszilárdítani a helyüket. Erre jó esélye van Takács Milánnak, aki már a felnőtt válogatottban is részt vett összetartáson, és edzőmérkőzésen pályára is lépett.

"A klubszezon nem úgy zárult, ahogy szerettük volna, de örülök, hogy egyénileg előre léptem és bemutatkozhattam a felnőtt csapatban. A korosztályos válogatottban is az a célom, hogy megszilárdítsam a helyem. A B-divíziós Európa-bajnokságon szerezhetünk sikerélményt, bár a mi válogatottunkban sok a '99-es korosztálynál fiatalabb kosaras" - mondta a fehérvéri edzőtábor elején Takács Milán.

Testvére, Takács Martin is debütálhatott az Albában. "Mindenképpen előrelépés, ebben a szezonban már nem hátráltatott a korábbi sérülésem és szeretném a továbbiakban is megszolgálni a bizalmat. A válogatottban sokan vannak, akik fiatalabbak, mint az U20-as korosztály, de ebben a korban a fizikális különbségek már jobban kiegyenlítődnek, így ennek talán nem lesz akkora jelentősége az EB-n" - nyilatkozta Martin.

A válogatott vezetőedzője, Pór Péter elmondta, jobb lenne, ha a bajnokságban a felnőttek között több fiatal kapna szerepet éles helyzetben is. A nemsokára életbe lépő "fiatalszabály" ezen talán segít, addig pedig a korosztályos válogatottaknál tudnak menedzselni néhány teheséget, mert az U18-as, az U20-as és a felnőtt válogatott szakmai programja egymásra épül. Amíg a lányoknál komplett korosztályos válogatottakat építettek fel a felnőtt kosárlabdára, a fiúknál kevesebb a tehetség, így ott a kiemelkedőket segítik.

Az U20-as Európa-bajnokság július közepén kezdődik Portugáliában, a magyar válogatottnak hatcsapatos csoportból kell megpróbálnia kivívni a továbbjutást.

Sport

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak