Fehérvári katonák tehermentesítik az ápolókat a Markusovszky Kórházban

Január közepén huszonkét főre növelték a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban egészségügyi szolgálatot teljesítő katonák létszámát. A bővítés a napokban kezdődő tömeges oltás lebonyolítása miatt vált esedékessé.
2021.02.11. 09:05 |

Január közepén huszonkét főre növelték a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban egészségügyi szolgálatot teljesítő katonák létszámát. A bővítés a napokban kezdődő tömeges oltás lebonyolítása miatt vált esedékessé.

Február 9-én Vokla János ezredes, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka és Csizmadia Lajos, az alakulat vezénylő zászlósa látogatta meg a kórházban szolgálatot teljesítő fehérvári katonákat. Az ezredparancsnok látogatása során Stubán Tamás r.ezredessel, kórházparancsnokkal, valamint Horváth Ferenc r.alezredessel, kórházparancsnok-helyettessel egyeztetett a katonai jelenlét aktuális kérdéseiről.
A jogi és munkavédelmi ismeretek elsajátítása után a fehérvári híradóezred katonái hamar tekintélyt vívtak ki maguknak, amellyel szabálykövetésre ösztönzik a látogatókat. „Pozitívan fogadtak bennünket mind az ápolók, mind a betegek: szívesen szólnak hozzánk, kérdeznek, vagy kérnek segítséget tőlük” – meséli Horváth Dávid főhadnagy, a katonai állomány rangidős parancsnoka.
A katonák főként logisztikai és adminisztrációs területen támogatják az olykor ezer fölötti létszámú napi forgalmat bonyolító intézmény munkáját: beléptetnek, hőmérsékletet mérnek, kórlapokat vesznek fel, adatokat egyeztetnek, az oltások ütemezésében segítenek, sőt, az információs vonal működtetését is levették a kórházi dolgozók válláról. Sok a dolguk, hiszen itt nem csak fekvő-, hanem járóbeteg ellátás is zajlik.
A negyedik hete a kórházban dolgozó Kuti Dániel hadnagy kiemelte: ha külső oltásra kerül sor, adminisztratív dolgokban segédkezik. Azt mondja, nemrég egy útbaigazítást kért idős házaspártól kapott dicséretet, mennyire szereti a katonákat és mennyire örül nekik, kedves fellépésüknek. A levelektől, csomagoktól a műtősruhán át a műtőságyig mindent hoznak-visznek, amire szükség mutatkozik - sorolja a teendőket. Mint mondta, a kórházi menü is nagyon ízletes számára.

Kántorné Kosáros Katalin főtörzsőrmester szintén negyedik hete erősíti az állományt: irattári rendszerezéssel, csomagszállítási munkákkal és levélkézbesítéssel foglalatoskodik. Iktatás, rendszerezés, kórlapok összegyűjtése és dobozolása, azok központi helyiségbe szállítása teszi ki napja döntő részét.

Akárcsak bajtársainak, neki is sorra érkeznek az elismerő vélemények: legutóbb a 80 éven felüliek oltásakor dicsérték kedves szavakkal. Az ápolók is éreztetik, mennyire tehermentesítjük őket – ecseteli a főtörzsőrmester, aki a betegek méltatásán túl az egészségügyi dolgozók segítőkészségét is külön kiemelte.

Közélet

 1. Csatlakozzon Ön is! – március 7-ig, vasárnapig lehet kitölteni az állatvédelmi kérdőívet

  Már közel 230 ezren mondták el véleményüket az állatvédelemről indított országos párbeszéd keretében. Az akció még ezen a héten tart, március 7-ig, vasárnapig lehet kitölteni az állatvédelem legfontosabb kérdéseit tartalmazó online kérdőívet a https://allatvedelem.kormany.hu/ oldalon.

  2021.03.04.
 2. Március 22-ig kitölthető még a kérdőív a székesfehérvári önkéntességről

  Több civil szervezet kezdeményezése révén 2021-et az Önkéntesség Magyarországi Évének nyilvánították. Ebből az alkalomból a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft., együttműködve a Prosperis Alba Kutatóközponttal és a Kodolányi János Egyetemmel felmérést indított Székesfehérváron, melynek célja, hogy megismerje az emberek önkéntességgel kapcsolatos véleményét.

  2021.03.03.
 3. Fitz 100 emlékév a múzeumban - új programsorozat indul március közepétől

  A Szent István Király Múzeum a 2021. évet az egykori legendás múzeumigazgató, Fitz Jenő születése 100. évfordulójának szenteli. Fitz 100 címmel érdekes beszélgetésekkel, Fitz Jenő munkásságát és a múzeum életét bemutató online elérhető videós tartalmakkal emlékezik egykori múzeumigazgatójára az intézmény.

  2021.03.03.
 4. Kadétképzést szerveznek az MH 43. ezred vezénylőzászlósai

  A vezénylőzászlós a parancsnok szándékát, célját hivatott közvetíteni az állomány felé, de a feladatok végrehajtásában, vagy a munkakörülményekben felmerülő problémák képviseletében is ő jár el a vezető irányába.

  2021.03.03.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4