Fehérvári Advent: fények és hangulatok

Már csak néhány nap, és kezdődik az advent. A karácsonyt megelőző várakozás időszaka idén világszerte más lesz, mint amit megszoktunk: bensőségesebb, családiasabb. Székesfehérvár Önkormányzata ehhez most azzal járul hozzá, hogy ünnepi díszbe, fénybe öltözteti a Belvárost.
2020.11.26. 16:23 |

A megszokott programokat sem kell teljesen nélkülözni, ezek idén az online térben valósulnak meg: lesz gyertyagyújtás, naponta kinyílik az adventi naptár egy-egy ablaka, a virtuális adventi színpadon – a korábbi években készült felvételeknek köszönhetően – hétköznapokon gyermekcsoportok produkcióit, hétvégeken pedig ismert és kedvelt énekesek, zenekarok, kórusok műsorszámait láthatjuk majd.

A járókelők egy ideje már tapasztalják, hogy Székesfehérvár Belvárosa lassan ünnepi díszbe öltözik: a Városház téren fényoszlopok vezetnek körbe, az utcai lámpák fénye mellett hópelyhek ragyognak, a Varkocs-szobor előtti kis teret fénylő harang világítja be esténként. A karácsony előtti várakozás idején a Fő utca és a Városház tér mellett a Liszt Ferenc utcában, a Várkörúton és a Kossuth udvarban gyönyörködhetünk a díszkivilágítás szépségében, a város virágkötői pedig az első adventi vasárnapra feldíszítik a Városháza épületeit.

Fotó: Igari Balázs

A fehérváriak karácsonyfája már a helyén áll, a díszek és fényfüzérek is felkerültek azóta az Öreghegyről érkezett szépséges ezüstfenyőre, amely az első adventi hétvégén már teljes pompájában várja a Belvárosban sétálókat. Hamarosan a gyerekek kedvence, a népszerű kisvonat sínpályája is kiépül: a gőzös az adventi időszakban, péntektől vasárnapig 16–19 óra között robog a Városház téren, a karácsonyfa mellett.

Fehérvár adventi koszorúján hagyományosan minden vasárnap 17 órakor fellobban egy-egy gyertya lángja: a koszorú idén nem a téren, hanem a Városháza Dísztermében áll majd, a gyertyagyújtást és a meghitt pillanatokat színesítő műsorszámokat a Fehérvár TV élőben közvetíti. Az első gyertyát dr. Cser-Palkovics polgármester és Spányi Antal megyés püspök gyújtja meg november 29-én.

A négy adventi hétvégén és karácsony délutánján az elmúlt évek Fehérvári Adventjein készült felvételekből láthatnak válogatást az érdeklődők. A virtuális adventi színpadon rangos előadók – köztük az Alba Regia Vegyeskar, a MusiColore Énekegyüttes, Petruska András, Ruff Nikolett, a Kákics együttes, a DSB Swing rézfúvós zenekar, a Corpus Rézfúvós Quintet, Szabó Leslie, a FiveLive Acapella, a Gáspár Szilvi Jazz Band és a Singer Street – rövid produkciói szórakoztatják a közönséget.

A videókat a Fehérvári Programszervező Kft. Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán láthatják az érdeklődők. Hétköznapokon az online színpadot a város óvodásai, kisiskolásai veszik birtokba: a zenés, verses összeállításokat, mesejeleneteket, betlehemeseket ugyancsak a korábbi évek felvételeiből válogatták a szervezők. A produkciók természetesen a későbbiekben is visszanézhetőek lesznek.

Szép hagyománya van már a város élő adventi naptárának – az érvényben levő jogszabályok miatt idén ezt is az interneten, a város Facebook-oldalán kell majd keresni. December elsejétől minden este hétkor kinyílik egy ablak a város adventi naptárában, az ablak mögött pedig meglepetés produkció rejtőzik. Az online térben a repertoár a megszokottnál színesebb lesz: a színészek, versmondók, énekesek, muzsikusok dalai, muzsikái, meséi, versei mellett táncos produkciókat is élvezhetünk majd a karácsonyig tartó időszakban.

Fehérvári színes

 1. A Loveinfo-t is fejlesztette a Széna Egyesület az Arconic támogatásával

  A 25 éves SZÉNA Egyesület - az Arconic Foundation támogatásának köszönhetően – sikeres mentális egészségprojektet valósított meg székesfehérvári általános- és középiskolákban. Céljuk volt a LoveInfo program fejlesztése, mely a fiataloknak szexuális nevelést, drogprevenciót egyaránt szolgáló, mobil applikáció, ami iOS-en és Androidon is elérhető app. A LoveInfo program webes felülete is elérhetővé vált a www.loveinfo.hu címen. 

  2021.01.27.
 2. Közterületi ültetésre is felajánlhatják a gyökeres fenyőket

  A Városgondnokság arra kéri azokat, akik gyökeres fenyőfát díszítettek fel karácsonykor és azt nem tudják vagy nem akarják elültetni saját kertjükben, hogy felajánlhatják azt közterületi kiültetésre. A felajánló lakók a parkfenntartási csoporttal tudnak egyeztetni a fenyőfáról. A tervek szerint az amúgy is örökzöldes beültetéssel rendelkező Budai - Lövölde háromszögbe ültetnék a fákat.

  2021.01.27.
 3. Mert játszani mindenki szeret - podcast a MintaKINCStár játékfejlesztőjével

  A kisgyermekek a játékon keresztül tanulnak, a játék segíti őket készségeik fejlesztésében. Míg ők azt gondolják, hogy „csak” játszanak, fejlődik a türelmük, kitartásuk, a gondolkodásuk, a kudarctűrő és együttműködési készségük is. A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

  2021.01.27.
 4. Kihirdették a Tollpihe Meseíró Pályázat eredményeit

  Rendhagyó módon, online formában hirdették ki idén a Tollpihe Meseíró Pályázat eredményeit. A versenyre 34 fantáziadús írásművet küldtek be a Fejér megyei általános iskolások. A zsűri tagjai a pályázatot meghirdető Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Facebook oldalán értékelték az alkotók munkáit.

  2021.01.25.
 1. Mi alapján válasszunk elektromos autót?

  Megszületett az elhatározás, hogy környezettudatosabb közlekedési módon autózzon, de hogyan tovább? Az elektromos autók már szinte minden igény kielégítésére alkalmasak, ezért először tisztában kell lenni a saját elvárásainkkal. Székesfehérváron már évek óta egyre több elektromos autót használ az önkormányzat és a városi cégek is.

  2021.01.23.
 2. Iskola-előkészítő foglalkozás lesz február 3-án a Szent Imre Általános Iskolában

  A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szeretettel hívja és várja az iskolába készülő nagycsoportos óvodások szüleit - a vírushelyzet miatt korlátozottabb lehetőségek között - február 3-án.

  2021.01.23.
 3. A Fehérvár Hero nyerte ’Az Év Applikációja különdíjat’

  A városi felkérésre az Absurd Reklámügynökség által fejlesztett Fehérvár Hero applikációja 'Az Év Applikációja különdíjat' nyerte el. Az Év honlapja pályázatán ’A Közösség’ kategóriában elnyert oklevelét az országos roadshow keretében adták át. A tavaly októberben elindított applikáció különböző, Székesfehérvárral kapcsolatos feladatok teljesítésére hívta a játékos kedvűeket, ezzel is erősítve a helyi közösséget.

  2021.01.22.
 4. A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza vágott vincevesszőt

  A vincevessző ünnepén Csóbor Balázs a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend főborásza metszett szőlővesszőt, majd megvizsgálta a rügyek állapotát, hogy nem érte-e fagykár a szőlőt. Ugyancsak a rügyek alapján jósolt a várható termésről: megállapította, hogy a rügyek zöldek és átvészelték az elmúlt napok száraz fagyos időjárását. 

  2021.01.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár