Fehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez

Székesfehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez (Minority SafePack), melynek célja, hogy az Európai Unió javítsa az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét, és erősítse az unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. A szervezőknek 7 uniós tagállamból legalább egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetével.
2018.02.09. 17:14 |

Cser-Palkovics András pénteken délután az Országalma mellett tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Csíkszereda testvérvárosunk polgármesterének megkeresése nyomán ő is csatlakozott az összefogáshoz. Egyúttal kérte a város polgárait, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést.

Kattintson IDE, ha a kezdeményezést interneten keresztül szeretné aláírni!

Az Európai Unióban 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez, ám a mai napig nem született átfogó uniós kisebbségvédelmi szabályozás. Ha lenne, az jelentősen javítana a kisebbségek, így a Magyarország jelenlegi határain túl élő magyar polgárok helyzetén is.

A kezdeményezést több önkormányzati képviselő is támogatta aláírásával.

2017 tavaszán az Európai Bizottság bejegyezte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által életre hívott Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack). Az összefogás arra irányul, hogy a Bizottság foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, és az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. A szervezőknek 2018. április 3-ig kell összegyűjteniük 7 tagállamból legalább egymillió aláírást ahhoz, hogy a Bizottság érdemben foglalkozzon a témával.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén a külhoni magyar szervezetek egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaországi civil szervezetek és politikai pártok felé, hogy Magyarország álljon ki a külhoni magyar nemzetrészek jogvédelme mellett, és támogassa az aláírásgyűjtést. A kezdeményezés sikere kulcsfontosságú mind a határon túli magyarok, mind a többi, Európában őshonos kisebbség szempontjából, akiknek nyelve, kultúrája és hagyományai Európa szerves részét képezik, és gazdagítják az őshonos kontinenst.

A nemzetközi összefogás kapcsán Csíkszereda testvérváros polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán levélben kérte Székesfehérvár polgármesterét, hogy segítse sikerre vinni a kezdeményezést és csatlakozzon az aláírásgyűjtéshez.

Székesfehérvár – a magyar történelemben játszott kulcsfontosságú szerepe okán is – felelősséggel tartozik minden magyar polgárért, azokért is, akik a határainkon túl élnek. A város több, határon túli magyarlakta településsel és magyar közösséggel ápol rendszeres, élő kapcsolatot. A külhoni magyarok gyakori szereplői, látogatói a fehérvári kulturális és sportrendezvényeknek, közösségi programoknak, és támogatásukra is több kezdeményezés született már Székesfehérváron. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez történő csatlakozással kinyilváníthatjuk, hogy az összmagyar értékek sokszínűsége, megőrzése számunkra is fontos. – hangzott el dr. Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztatóján.

A városvezető elsőként látta el kézjegyével a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, egyúttal arra kérte a székesfehérváriakat, hogy ők is támogassák az összefogást. Az íveket a városi rendezvényeken és sporteseményeken találják az érdeklődők. A támogató ív a www.jogaink.hu oldalon is aláírható elektronikusan, illetve a papíralapú ív is elérhető ugyanitt, amely kitöltve postai úton is beküldhető.

Közélet

 1. A Gárdonyi felújításának látványterveit is bemutatták a maroshegyi lakossági fórumon

  Lakossági fórumot tartottak hétfőn este a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, ahol a művelődési ház felújításáról is szó esett. A terveket készítő Városfejlesztési Kft. egy videót is bemutatott arról milyen lesz a felújított Gárdonyi. Az engedélyes tervek fél év múlva készülnek el. Szó volt a Temesvári és a Vásárhelyi út felújításáról is a fórumon.

  2018.11.12.
 2. Fehérváron lesz az Eurodesk magyarországi hálózatának őszi országos találkozója

  November 14-e és 16-a között Fehérváron, a Szent Gellért Hotelben lesz az Eurodesk magyarországi hálózatának őszi országos találkozója. Az Eurodesk az Európai Bizottság támogatásával működő európai ifjúsági információ-szolgáltató hálózat és együttműködési keret, melynek az Európai Unió tagállamaiban több mint ezerkétszáz regionális és helyi partnere van, akik fiataloknak és a velük foglalkozóknak nyújtanak információ-szolgáltatást az európai oktatási, képzési és kulturális kérdésekről.

  2018.11.12.
 3. A digitális oktatásról is szó volt a Nemzeti Pedagóguskar konferenciáján

  Szakmai konferenciára várta tagjait hétfőn a Nemzeti Pedagógus Kar Fejér Megyei Szervezete. A Megyeháza Dísztermében megtartott tanácskozáson szó volt többek között az okostanterv-fejlesztésről és a digitális tanulás lehetőségeiről is. 

  2018.11.12.
 4. A Köfém lakótelepen folytatódnak a városrészi egészségnapok november 17-én

  November 17-én, szombaton 9 és 13 óra között negyedik alkalommal várják Egészségnappal az érdeklődőket a KÖFÉM Oktatási és Közművelődési Klubházban. A programon résztvevőket ingyenes állapotfelméréssel és különféle szűrővizsgálatokkal várják, de lesz kardiológiai, dietetikai és gyógytorna-tanácsadás is a Szent György Kórház és a Humán Szolgáltató Intézet munkatársainak közreműködésével. A részleteket hétfőn sajtótájékoztatón ismertették a Hiemer-házban.

  2018.11.12.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek