Fehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez

Székesfehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez (Minority SafePack), melynek célja, hogy az Európai Unió javítsa az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét, és erősítse az unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. A szervezőknek 7 uniós tagállamból legalább egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetével.
2018.02.09. 17:14 |

Cser-Palkovics András pénteken délután az Országalma mellett tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Csíkszereda testvérvárosunk polgármesterének megkeresése nyomán ő is csatlakozott az összefogáshoz. Egyúttal kérte a város polgárait, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést.

Kattintson IDE, ha a kezdeményezést interneten keresztül szeretné aláírni!

Az Európai Unióban 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez, ám a mai napig nem született átfogó uniós kisebbségvédelmi szabályozás. Ha lenne, az jelentősen javítana a kisebbségek, így a Magyarország jelenlegi határain túl élő magyar polgárok helyzetén is.

A kezdeményezést több önkormányzati képviselő is támogatta aláírásával.

2017 tavaszán az Európai Bizottság bejegyezte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által életre hívott Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack). Az összefogás arra irányul, hogy a Bizottság foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, és az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. A szervezőknek 2018. április 3-ig kell összegyűjteniük 7 tagállamból legalább egymillió aláírást ahhoz, hogy a Bizottság érdemben foglalkozzon a témával.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén a külhoni magyar szervezetek egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaországi civil szervezetek és politikai pártok felé, hogy Magyarország álljon ki a külhoni magyar nemzetrészek jogvédelme mellett, és támogassa az aláírásgyűjtést. A kezdeményezés sikere kulcsfontosságú mind a határon túli magyarok, mind a többi, Európában őshonos kisebbség szempontjából, akiknek nyelve, kultúrája és hagyományai Európa szerves részét képezik, és gazdagítják az őshonos kontinenst.

A nemzetközi összefogás kapcsán Csíkszereda testvérváros polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán levélben kérte Székesfehérvár polgármesterét, hogy segítse sikerre vinni a kezdeményezést és csatlakozzon az aláírásgyűjtéshez.

Székesfehérvár – a magyar történelemben játszott kulcsfontosságú szerepe okán is – felelősséggel tartozik minden magyar polgárért, azokért is, akik a határainkon túl élnek. A város több, határon túli magyarlakta településsel és magyar közösséggel ápol rendszeres, élő kapcsolatot. A külhoni magyarok gyakori szereplői, látogatói a fehérvári kulturális és sportrendezvényeknek, közösségi programoknak, és támogatásukra is több kezdeményezés született már Székesfehérváron. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez történő csatlakozással kinyilváníthatjuk, hogy az összmagyar értékek sokszínűsége, megőrzése számunkra is fontos. – hangzott el dr. Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztatóján.

A városvezető elsőként látta el kézjegyével a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, egyúttal arra kérte a székesfehérváriakat, hogy ők is támogassák az összefogást. Az íveket a városi rendezvényeken és sporteseményeken találják az érdeklődők. A támogató ív a www.jogaink.hu oldalon is aláírható elektronikusan, illetve a papíralapú ív is elérhető ugyanitt, amely kitöltve postai úton is beküldhető.

Közélet

 1. Kenyéráldás Szent István ünnepén - püspöki misével ünnepelt Székesfehérvár

  Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét Spányi Antal, püspök a Szent Imre templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2018.08.20.
 2. Kerékpárral érkeztek Cento-ból Fehérvárra - húsz éves a testvérvárosi kapcsolat

  Vasárnap délután az Országalmához érkezett az olaszországi testvérvárosunkból, Cento-ból indult kilenc „bicilklibarát", akik Antonio Gallerani, a Bicicultura nevű egyesület elnökének vezetésével érkeztek, hogy megünnepeljék Székesfehérvár és Cento 20 éves testvérvárosi kapcsolatát. A túrázókkal együtt testvérvárosi zenészek is érkeztek.

  2018.08.19.
 3. Vasárnapi programok a Királyi Napokon

  Az Öreghegyi Mulatsággal, Szabó Balázs és Bandája koncertjével és a Koronázási Szertartásjátékkal folytatódik a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én, vasárnap.

  2018.08.19.
 4. A börgöndi horgászparadicsomban fogadták a testvérvárosok delegációit

  Székesfehérvár hat testvérvárosából érkezett delegáció az idei Királyi Napokra. Szombaton a börgöndi Sándor horgászparadicsomban a város polgármestere Cser-Palkovics András, Róth Péter alpolgármester és Dr. Dienesné Fluck Györgyi  önkormányzati képviselő fogadta a testvérvárosainkból érkezett vendégeket.

  2018.08.18.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek