Fehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez

Székesfehérvár polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez (Minority SafePack), melynek célja, hogy az Európai Unió javítsa az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét, és erősítse az unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. A szervezőknek 7 uniós tagállamból legalább egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetével.
2018.02.09. 17:14 |

Cser-Palkovics András pénteken délután az Országalma mellett tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Csíkszereda testvérvárosunk polgármesterének megkeresése nyomán ő is csatlakozott az összefogáshoz. Egyúttal kérte a város polgárait, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést.

Kattintson IDE, ha a kezdeményezést interneten keresztül szeretné aláírni!

Az Európai Unióban 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez, ám a mai napig nem született átfogó uniós kisebbségvédelmi szabályozás. Ha lenne, az jelentősen javítana a kisebbségek, így a Magyarország jelenlegi határain túl élő magyar polgárok helyzetén is.

A kezdeményezést több önkormányzati képviselő is támogatta aláírásával.

2017 tavaszán az Európai Bizottság bejegyezte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által életre hívott Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack). Az összefogás arra irányul, hogy a Bizottság foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, és az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. A szervezőknek 2018. április 3-ig kell összegyűjteniük 7 tagállamból legalább egymillió aláírást ahhoz, hogy a Bizottság érdemben foglalkozzon a témával.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén a külhoni magyar szervezetek egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaországi civil szervezetek és politikai pártok felé, hogy Magyarország álljon ki a külhoni magyar nemzetrészek jogvédelme mellett, és támogassa az aláírásgyűjtést. A kezdeményezés sikere kulcsfontosságú mind a határon túli magyarok, mind a többi, Európában őshonos kisebbség szempontjából, akiknek nyelve, kultúrája és hagyományai Európa szerves részét képezik, és gazdagítják az őshonos kontinenst.

A nemzetközi összefogás kapcsán Csíkszereda testvérváros polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán levélben kérte Székesfehérvár polgármesterét, hogy segítse sikerre vinni a kezdeményezést és csatlakozzon az aláírásgyűjtéshez.

Székesfehérvár – a magyar történelemben játszott kulcsfontosságú szerepe okán is – felelősséggel tartozik minden magyar polgárért, azokért is, akik a határainkon túl élnek. A város több, határon túli magyarlakta településsel és magyar közösséggel ápol rendszeres, élő kapcsolatot. A külhoni magyarok gyakori szereplői, látogatói a fehérvári kulturális és sportrendezvényeknek, közösségi programoknak, és támogatásukra is több kezdeményezés született már Székesfehérváron. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez történő csatlakozással kinyilváníthatjuk, hogy az összmagyar értékek sokszínűsége, megőrzése számunkra is fontos. – hangzott el dr. Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztatóján.

A városvezető elsőként látta el kézjegyével a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, egyúttal arra kérte a székesfehérváriakat, hogy ők is támogassák az összefogást. Az íveket a városi rendezvényeken és sporteseményeken találják az érdeklődők. A támogató ív a www.jogaink.hu oldalon is aláírható elektronikusan, illetve a papíralapú ív is elérhető ugyanitt, amely kitöltve postai úton is beküldhető.

Közélet

 1. Kihirdették a „Randevú egy életen át” és a „Fehérvár Bölcsője” pályázatok nyerteseit

  A SZÉNA Egyesület a Családokért a „Házasság Hete" országos programsorozatához csatlakozva hirdette meg házaspároknak szóló játékát, valamint - a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány székesfehérvári képviseleteként hetedik alkalommal írták ki a „Fehérvár Bölcsője” pályázatot. A „Randevú egy életen át” fődíját a Bodor-család, Natália és Ákos, a különdíjat a Dóczi-házaspár kapta. „Fehérvár Bölcsője” -amíg ki nem növik - Pápainé Sinka Veronikáéké lesz.

  2019.02.21.
 2. Túrával tisztelgett a Fejér menetszázad a doni hősök emléke előtt

  A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útnak indította a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére, a század Fehérvár Belvárosából, a Hősök teréről indult.

  2019.02.21.
 3. Az Európai Unió jövőjéről szólt a Kodolányi Szabadegyetem új szemeszterének nyitóelőadása

  A nyitóelőadással szerdán megkezdődött a Kodolányi János Szabadegyetem, a Városi Levéltár és Kutatóintézet és a Harmadik Kor Egyeteme újabb szemesztere a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. „Az Európai Unió jövője és kérdőjelei” című előadássorozat első alkalmán Lőrinczné dr. habil. Bencze Edit PhD főiskolai tanár „A hatoktól a 28-akig, és a jövő szcenáriói” című előadása hangzott el.

  2019.02.21.
 4. A Fejér Megyei Afázia Klub tevékenységéről számoltak be a Szent György Kórházban

  A Fejér Megyei Afázia Klub 2018 áprilisa óta működik a „Beszédfogyatékos (stroke-on átesett) felnőttek komplex rehabilitációja” című sikeres pályázatnak köszönhetően. A klub eddigi tevékenységéről Gárdonyiné Kocsi Ilona, projektmenedzser, mesterlogopédus, Dr. Kerényi Levente, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Óvári Attila, a csákvári Rehabilitációs Osztály vezetője számoltak be szerdán.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek