Fehérvár Karate Akadémia: siker, elismerés a nagyvilágból

Hétvégén 24. alkalommal rendezték meg a horvátországi Samoborban a Branko Bosniak emlékversenyt, mellyel a délszláv háborúban tragikus körülmények között elhunyt fiatal katonára és karatésra emlékeznek évről évre. Az elmúlt évek alatt a verseny színvonala is határozott fejlődést mutatott. Regionális versenyecskéből Közép-Európa egyik legrangosabb felnőtt viadalává nőtte ki magát. A kilátogató szépszámú közönségnek idén sem volt oka panaszra, hiszen 11 ország legjobb harcosai mérték össze erejüket a tatamin, küzdelemben.

2019.10.08. 09:23 |

Az IFK hazai szervezete idén első ízben kapott lehetőséget a részvételre, így Bőke Béla mester és tanítványa, a -55 kg-ban szereplő Dezső Kata utazhatott a Zágráb melletti festői kisvárosba.

Katának remekül sikerült a kezdés. Első ellenfelét, egy román versenyzőt, fordulós fejrúgással és egy erőteljes testütés sorozattal sikerült ártalmatlanná tennie. Majd ezután az a spanyol lány következett, akivel már a vilniuszi EB-n is gigászi küzdelmet vívott. Akkor Katának sikerült diadalmaskodnia és nem volt ez másként most sem. Hosszabbítás után sikerült határozott fölénybe kerülnie és az egyöntetű bírói döntés kihirdetése után már készülhetett a fináléra. A döntőben a hazaiak kiválósága várt rá. Itt is jól alakult a mérkőzés eleje, sikerült a horvát lányt megrendítő erejű test ütésekkel és rúgásokkal megzavarni, de az alapidőben ez még a bírókat nem győzte meg. A hosszabbításban sajnos fokozatosan magára talált a hazai versenyző és sikerült fordítania olyannyira, hogy a menet végén a bírók többsége őt látta jobbnak. Így Katának meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

Eközben az IFK hazai szervezetének másik vezető mestere, Mátó Katalin az angliai Crawley-ban bíróként vett részt a legendás British Open-en. Itt az a megtiszteltetés érte, hogy eddigi munkássága elismeréseként Hanshi Steve Arneil, a világszervezet vezetője az 5. dan fokozatot adományozta neki és ezzel a magyarországi szervezetben elsőként Shihan rangra emelte.

A következő hétvégék sem telhetnek el karatés események nélkül. Ezen a héten a Fehérvár Karate Akadémia versenyzői Dunaszerdahelyre látogatnak a Kovács Kata Zsófia Emlékversenyre, míg a jövő héten A Móri SE versenyzőiért izgulhatunk Belgiumban, a Sutani Cup-on.

Sport

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak