Fecskebarát Fehérvár - megkezdődött a kerámia fecskefészkek kihelyezése

Felkerült a polgármesteri keretből vásárolt 100 darab kerámia fecskefészek több városi közintézmény falára. Kapott belőlük az Öreghegyi Közösségi Ház, a Zentai iskola, a Püspökkertvárosi Óvoda és a Széna Téri Általános Iskola is.
2019.05.08. 07:50 |

A helyszínek kiválasztását a VÖLGY-HÍD Természetvédelmi Alapítvány nevében Kovács Gergely végezte, és a kihelyezést - amit a Városgondokság szakemberei hajtottak végre - is ő, illetve Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense felügyelték.

Nem könnyű fecskfefejjel gondolkodni emberként, de ahhoz, hogy segíthessünk, meg kell próbálni. Fehérváron éppen ez történik, Dr. Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére, a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szakmai támogatásával most közintézményekhez kerülnek ki műfecskefészkek, hogy segítsék a kis madarakat.

A Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola is szívesen csatlakozott a Fecskebarát Fehérvár programhoz, melynek keretében az intézmény eresze alá 20 db műfecskefészket helyeztek ki. 

Kovács Gergely, a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány képviselője elmondta, sok embernek nem tetszik, hogyha a fecskék fészket akarnak rakni a házuknál, elzavarják őket, leverik a fészket. A város támogatásával most kerámia fecskefészkeket helyeznek ki, ahol otthonra találhatnak a madarak. Sajnos drasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon, és ha eltűnnek, eltűnik a legegészségesebb, legbiztonságosabb bio rovarvédelmünk, ami megvéd a rovarok terjesztette betegségektől.

A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50%-ot. A tendencia sajnos nem fordult meg, viszont közben nagyot változott a világ.

A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (tovább a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Hiányukban ezt agrárkemikáliákkal és rosszul végrehajott szúnyogirtással végezzük el, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító. Éppen ezért jól felfogott érdekünk, hogy a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is tegyünk számuk gyarapodásához.

Fehérvári színes

 1. „Éljed te is jó kedvedből…” - magyarpalatkai napok hétvégén a Táncházban

  „Éljed te is jó kedvedből…” címmel szervez ingyenes szakmai továbbképzést vonós hangszereken játszó népzenészeknek és népdalénekeseknek a Fejér Megyei Művelődési Központ és az Alba Regia Táncegyesület a Csoóri Sándor Program támogatásával 2020. október 24–25-én, szombaton és vasárnap Székesfehérváron, a Malom utcai Táncházban.

  2020.10.21.
 2. Az aranyszőrű bárány - a Szabad Színház bábelőadása a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Október 27-én, kedden 16:30 órára szeretettel várják a családokat a Szabad Színház társulatának Az aranyszőrű bárány című meseelőadására a Gárdonyi Géza Művelődési Házban található Székesfehérvári Népmesepontra. Ingyenes a részvétel, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Bejelentkezés: 06-22/202-025 vagy nepmesepont@ggmuvhaz.hu

  2020.10.21.
 3. Lámpások délutánja - Gyerek Ökoklub lesz csütörtökön a Sóstó Látogatóközpontban

  Október 22-én, csütörtökön újra Gyerek Ökoklubot szerveznek a Sóstó Látogatóközpontban. A 17 órakor kezdődő foglalkozásnak ezúttal a Lámpások délutánja címet adták a szervezők. A gyerekek foglalkoztatója ezúttal is Kamarás Emese lesz.

  2020.10.21.
 4. Szavazz a legmenőbb maszkra! - elkészültek a diáktanács felhívására rajzolt alkotások

  Elkészültek a Székesfehérvári Diáktanács online megmérettetésére a pályaművek. Az, hogy kié is lesz a legmenőbb maszk a Facebookon dől majd el: az alsósok, felsősök és középiskolások által tervezett maszkokra október 23-án, pénteken délig lehet szavazni.

  2020.10.20.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1