Fecskebarát Fehérvár - megkezdődött a kerámia fecskefészkek kihelyezése

Felkerült a polgármesteri keretből vásárolt 100 darab kerámia fecskefészek több városi közintézmény falára. Kapott belőlük az Öreghegyi Közösségi Ház, a Zentai iskola, a Püspökkertvárosi Óvoda és a Széna Téri Általános Iskola is.
2019.05.08. 07:50 |

A helyszínek kiválasztását a VÖLGY-HÍD Természetvédelmi Alapítvány nevében Kovács Gergely végezte, és a kihelyezést - amit a Városgondokság szakemberei hajtottak végre - is ő, illetve Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense felügyelték.

Nem könnyű fecskfefejjel gondolkodni emberként, de ahhoz, hogy segíthessünk, meg kell próbálni. Fehérváron éppen ez történik, Dr. Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére, a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szakmai támogatásával most közintézményekhez kerülnek ki műfecskefészkek, hogy segítsék a kis madarakat.

A Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola is szívesen csatlakozott a Fecskebarát Fehérvár programhoz, melynek keretében az intézmény eresze alá 20 db műfecskefészket helyeztek ki. 

Kovács Gergely, a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány képviselője elmondta, sok embernek nem tetszik, hogyha a fecskék fészket akarnak rakni a házuknál, elzavarják őket, leverik a fészket. A város támogatásával most kerámia fecskefészkeket helyeznek ki, ahol otthonra találhatnak a madarak. Sajnos drasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon, és ha eltűnnek, eltűnik a legegészségesebb, legbiztonságosabb bio rovarvédelmünk, ami megvéd a rovarok terjesztette betegségektől.

A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50%-ot. A tendencia sajnos nem fordult meg, viszont közben nagyot változott a világ.

A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (tovább a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Hiányukban ezt agrárkemikáliákkal és rosszul végrehajott szúnyogirtással végezzük el, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító. Éppen ezért jól felfogott érdekünk, hogy a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is tegyünk számuk gyarapodásához.

Fehérvári színes

 1. Haydn-melódiák és kisállatok érkeztek a Bregyóba

  Galambokkal, nyulakkal és csellókkal barátkozhattak ma a gyerekek a Napraforgó táborban: a Bregyóban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete tartott foglalkozást. A jövő heti turnusra holnap délelőttig lehet még jelentkezni.

  2020.07.14.
 2. Szeptember 30-ig várja az óvodások és iskolások alkotásait az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

  Szeptember 30-ig lehet benyújtani az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatának pályaműveit. Az alkotásokat postai úton vagy e-mailen a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz lehet eljuttatni.

  2020.07.14.
 3. Közösségi finanszírozás a fehérvári AllStar képregényének színezéséért

  Az AllStar: Nem MindenCsillag Ragyog című képregényt a székesfehérvári Kovács Milán írta és Fábián Istvánnal közösen alkották a képregényben szereplő karaktereket. A tavalyi Kortárs Művészeti Fesztivál alfesztiváljaként először megrendezett Kortárs Képregény Fesztiválon (www.kepregenyfeszt.hu) jelent meg a mű, melyhez egy kültéri kiállítás is kapcsolódott.

  2020.07.13.
 4. Tizenhárom éve bontották le a fehérvári óriáskereket az egykori vidámparkban

  2007. július 13-án a székesfehérvári tűzoltók bontották le Székesfehérvár egykori vidámparkjának utolsó szimbolikus játékát, az óriáskereket. A Csónakázó-tó mellett magasodó forgókereket már hosszú évek óta nem használták.

  2020.07.13.
 1. Mindigmás túra - a város legszebb épületeit járhatjuk be

  Könnyed városnézésekre hívja az érdeklődőket a Tourinform: a Mindigmás séták élményszerű, mesélős programok, hétről hétre újabb témákat körüljárva ismerhetjük meg a Belvárost. Július 17-én megtudhatjuk, hogy kik laktak az egykori belváros különleges szebbnél-szebben díszített lakásaiban.

  2020.07.13.
 2. Jó hangulatú karate tábor városi támogatással a Maroshegyen

  Önkormányzati támogatással rendezte meg az idén a székesfehérvári Japán Harcművészeti Egyesület az éves nyári karate táborát múlt héten a Maroshegyen.

  2020.07.13.
 3. A mezők patikája - gyógynövény túra vasárnap Lencsés Ritával

  Újabb virágzó mezőkre látogat el vasárnap a Herbarius túra, oda ahol még mindig gyűjthető orbáncfű, cickafark, zsálya, de lesz apróbojtorján, menta és zsurló is. A résztvevőknek célszerű vinni vágó eszközt, innivalót, papírzacskót. 

  2020.07.11.
 4. Elkezdődött a regisztráció a XVI. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra

  Elindult a jelentkezés a XVI. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra: a magánszemélyek, civil és egyéb szervezetek már regisztrálhatnak a megújult online felületen, amelyen egy jól kezelhető térképről választhatják ki főzőhelyüket. Újdonság az is, hogy idén már online bankkártyás fizetésre is lehetőségük lesz a magánszemélyeknek. A cégek számára külön jelentkezési idősávot tartanak fenn a szervezők.

  2020.07.11.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2