Kérdésözön a város polgármesterének Facebook fogadóóráján

Hétfőn délután a Facebook oldalán tartott online fogadóórát Cser-Palkovics András polgármester. Sok kérdés érkezett egyes utcák és járdák felújításáról, az intermodális közlekedési központról, bicikliutakról, gyalogos átkelőhelyek létesítéséről és iskolafelújításokról is.
2020.11.16. 22:32 |

Mintegy százötven kérdés érkezett a város polgármesteréhez a Facebook fogadóóráján, ami több mint 650 hozzászólást generált Cser-Palkovics András közösségi oldalán. Az alábbiakban a kérdésk-válaszok közül válogattunk.

„Szeretném megkérdezni, hogy a Móri út felújítása le lett-e állítva, ill a Móri út Szent Vendel út végén a körforgalom megvalósul-e?”

Nem állítottuk le, meg kell történnie a Móri út felújításának első ütemének. A pályázatot a város benyújtotta és elindult az előkészítő munka.

Intermodális közlekedési központ

Folytatódik a program. Az intermodális közösségi közlekedési központ építésével. Ennek engedélyeztetése hamarosan befejeződik és indíthatja az állam a közbeszerzési eljárást a kivitelező vonatkozásában.

„Érdeklődnék, hogy mikor készül el a Budai út-Lomnici utcánál a baleset miatt tönkrement jelzőlámpa és mikor várható a Krasznai utca felújítása?”

A Budai út-Lomniczi úti kereszteződésben a súlyos baleset miatt megrongálódott jelzőlámpa sérülése olyan mértékű, hogy teljes elbontása és újjáépítése szükséges, melyek vállalkozási szerződés alapján külső szakvállalkozó végez. A feladat összetett, hiszen a betápláló áramvezetékek is megsérültek, így szükséges az áramszolgálató bevonása, illetve új tartószerkezetet kell készíteni alapozással együtt. A végleges kiépítés befejezése, az új jelzőlámpa beüzemelése december közepére várható.

A Krasznai utca felújításának tervei készen vannak. A felújítás költsége több száz millió forint. Ez is része az öreghegyi útfelújítási programnak és ütemezetten haladunk – írta a válaszában Cser-Palkovics András.

"A Brassói útról a Balatoni útra balra kihajtó sávot tudnak-e kivitelezni?"

A Brassói utca Balatoni úti csomópontja a Hargitai utcával együtt (régi nevén Rádió utca) jelenleg áttervezés alatt van. A tervezők keresik a megoldást arra, hogy a Brassói utcából könnyebb legyen a Balatoni út forgalmába becsatlakozni. A Balra kanyarodás kiváltható lenne a Szilvamagban lévő csomópont használatával. A Szilvamagban a szennyvízcsatorna helyreállítási munkái decemberben befejeződnek, így a közlekedési rend is visszaáll az eredeti állapotra.

"A Déli összekötő út elkészülte után a nyomvonal melletti területek jobban integrálhatók lesz a városi életbe. Kérdésem, hogy hosszútávon milyen tervek vannak ezzel kapcsolatban?"

Egy óriási városfejlesztési lehetőség van előttünk. Erről pedig stratégiát érdemes készíteni, hiszen nagyon nagy a terület és sok dolog elhelyezésére ad lehetőséget. Új ipari területet azonban elsősorban nem itt szeretnénk nyitni, hiszen a Börgöndi repülőtér fejlesztésével együtt lehetőséget kaptunk a börgöndi ipari park fejlesztésére is.

"A Homonnai utca felújításáról szóló videóban említette, hogy az elkészült utca az öreghegyi útfelújítási program része. Meg tudhatnánk ennek a programnak a részleteit?"

Az öreghegyi útfelújítások a Poprádi utcában már folyamatban vannak, és terveink szerint a Krasznai, Udvardi utcákkal folytatódik. A fő- és gyűjtőúthálózat esetében a Nyitrai, Pozsonyi és Nagyszombati utak vannak napirenden, ezeknek tervezése folyamatban van. A tervei készen vannak a Krasznai és Udvardi utcának, valamint a Lublói, Beregszászi, Szepesi és Érsekújvári és a Vereckei utcának. Mindegyik út esetében teljes víziközmű, és csapadékelvezetés rendezés is történik, így jelentős forrásokat igényel a program. Bízom abban, hogy az eddigi ütemnek megfelelően jövő évben is tudunk munkát indítani. Természetesen a jelentős bevételkiesés miatt a következő hetekben ezeket újra kell gondolni és átütemezés valószínűleg szükséges lesz.

"Már 3 éve lakunk itt a Harmatos völgyben, két kis gyermekkel. Babakocsival gyakran sétálunk az Interspar felé, de egyre rosszabb az egyetlen útvonal, az úrhidai úti járda állapota, szinte lehetetlen rajta közlekedni…"

A Harmatosvölgy területén az ingatlanfejlesztőnek a kötelessége utat és járdát fejleszteni. Az Intersparig vezető önkormányzati utaknál a járdákat már sok helyen felújítottuk, a munkát pedig folytatjuk bevételeinknek megfelelően.

"Az új, déli elkerülő út hogyan csatlakozik majd a Sárkeresztúri úthoz? Arra a részre gondolok, ami a Volán telep mellett kezdett épülni."

Mind a Börgöndi úthoz, mind a Sárkeresztúri úthoz körforgalmi csomóponttal csatlakozik majd a déli összekötő.

Szeretnék érdeklődni, hogy van e elképzelés illetve terv esetleg az Alba ipari zónába vezető bicikli út létesítésére?

Az ipari park úthálózata az ipari park tulajdonában van. A Budai út felől, a Multicsarnok építésével egyidejűleg lenne egy új út és ennek a programnak része a kerékpárút kiépítése is.

Várható valamikor, hogy a Székesfehérvár és Kisfalud közötti kerékpárút útburkolatát cserélik, esetleg szélesítik is?

A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést. Információm szerint tavasszal kezdődik a kivitelezés.

Érdeklődni szeretnék, hogy a Tompa Mihály utcában mikor kerül felfestésre gyalogátkelőhely?

Tervek és engedélyek készen vannak a Koppány utcai és a Barátság ligeti buszmegállónál is. Amint a forrás erre rendelkezésre áll megtörténik a kivitelezés. (nem csak felfestésről van szó, hanem a közvilágítás kiépítéséről és a járdakapcsolatok megépítéséről)

Várható-e a közeljövőben a Munkácsy iskola épületének és udvarának felújítása?

A Tankerület Munkácsy iskola épületével kapcsolatban hamarosan nagyon pozitív bejelentést fog tenni… Az önkormányzat pedig uniós forrásból 2021-ben 1,5 Mrd Ft értékben épületenergetikai programot indít az város iskoláiban.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6